Er moet een goede screening worden ontwikkeld om malafide zorgcowboys buiten de deur te houden. Criminelen blijken in Limburg via zorginstellingen misbruik te maken van kwetsbare cliënten en hun zorggeld.
"Dat instrument zou ons helpen. We moeten vooraf kunnen toetsen of een instelling op de zorgmarkt alleen zichzelf wil verrijken", zegt burgemeester Luc Winants van Venray en tevens portefeuillehouder zorgfraude in Limburg op L1 Radio.
'Werk aan de winkel'
Daarnaast vraagt het bestuurlijke aandacht vanuit de gemeente, provincie en het Rijk om dit probleem op te lossen, vindt Winants. De zorgwereld is een wereld waarin vertrouwen hoog in het vandaal staat. Maar dat vertrouwen wordt geschaad door malafide zorgcowboys die misbruik maken van kwetsbare cliënten. "Er is echt werk aan de winkel. Dit is intens triest", concludeert Winants.
Kwetsbare groepen in de onderwereld
De criminele zorgoprichters hebben vrij spel: er is namelijk amper zicht op deze vorm van ondermijning. De lijst met illegale praktijken is enorm. Het gaat onder meer om fraude met urendeclaratie, zorg die niet geleverd wordt en witwaspraktijken. Maar zeker ook criminele uitbuiting. Kwetsbare cliënten maken via de zorgcowboys kennis met de onderwereld en moeten hulp bieden bij de productie van hennep. Deze groep knipt henneptoppen en moet het helpen verspreiden.
Het ronselen van kwetsbare personen moet volgens Winants gestopt worden. "Er wordt een afhankelijkheid gecreëerd van deze groep mensen in een wereld waar ze niet thuis horen. Kwetsbare groepen komen niet meer uit die onderwereld. Daar is dringend hulp voor nodig."
Lees ook: Cliënten zorginstellingen ingezet bij criminele activiteiten
15 casussen in Limburg
Provinciaal zijn minstens vijftien signalen of voorbeelden van dit soort louche zorgaanbieders aan het licht gekomen. Er is een verkennend onderzoek geweest en die signalen worden verder onderzocht, meldt Winants. Maar deze getallen zijn volgens Winants nog maar het topje van de ijsberg. "Uit dat verkennend onderzoek is gebleken dat het probleem waarschijnlijk groter en dieper is."
Welke instellingen betrokken zijn bij het onderzoek kan Winants niet zeggen. "Het onderzoek loopt namelijk nog."
Melden
Maar zijn er geen medewerkers die aan de bel trekken als ze vermoeden dat er iets niet pluis is? Die zijn er volgens Winants zeker. "Er zijn professionals die aan de bel trekken en dat is goed. Belangrijk is dat er meldingen worden gedaan zodat we dit kunnen stoppen."
Landelijk probleem
Niet alleen in onze provincie komt het voor dat criminelen via zorgbedrijven en over de rug van cliënten hun slag slaan. RTL Nieuws deed namelijk onderzoek en daaruit is gebleken dat het aantal landelijk op 70 ligt.