Overslaan en naar de inhoud gaan

Sciencebox maakt kinderen slimmer: 'Geen knutselen!'

Geplaatst opdonderdag 16 april 2020 - 22:00

Het Spark Tech Lab in Weert heeft bouwpakketjes ontwikkeld om kinderen in coronatijd thuis met techniek in aanraking te laten komen.

"Deze sciencebox is ideaal om kinderen achter het beeldscherm weg te trekken en met de handjes te laten werken", zegt Jack Peeters van het Spark Tech Lab. De allerkleinsten kunnen kiezen uit bouwpakketten van een katapult, raderboot, vrachtwagen, vogelhuis of kweekkastje.

Bestellingen
Het is een succes, volgens Peeters. "De bestellingen komen uit het hele land", vertelt hij. De meeste aanvragen komen volgens hem weliswaar uit Limburg, maar er zijn ook bestellingen uit Amsterdam en Amersfoort. De machines van het Spark Tech Lab draaien de hele dag door, om de onderdelen voor de bouwpakketten te maken.

Video: L1

Werelden
Techniekfanaat Peeters heeft een achtergrond als onderwijzer. In 'zijn' Spark Tech Lab komen die beide werelden samen. "Wij werken met basisscholen. Op deze plek komen kinderen in aanraking met techniek. Door de coronacrisis is dat voorlopig afgelopen." Om kinderen toch technisch onderwijs te geven, heeft Peeters de sciencebox ontwikkeld.

Uitvindertjes
"Alle modellen van deze box hebben we zelf bedacht en uitgetekend. Lijm heb je niet nodig. Het is hout, kunststof en wat schroefjes." De verschillende bouwpakketjes zien er op het eerste oog eenvoudig uit. Ze zijn dan ook bedoeld voor kleuters. "Het is niet alleen een kwestie van maken. Je kunt er wat van leren", licht Peeters toe. "Bijvoorbeeld: waarom schiet de katapult een propje van aluminiumfolie verder weg dan papier?" De bouwpakketjes stimuleren de uitvinder in het kind, meent Peeters.

Continium
Sinds vijf jaar werkt het Spark Tech Lab er hard aan om technisch onderwijs te stimuleren. Dat doet Peeters samen met wetenschapsmuseum Continium in Kerkrade. "We zijn daar een onderdeel van", vertelt hij. Het technisch onderwijs via het Lab en Continium vindt hij broodnodig. "In het reguliere onderwijs start de aandacht voor technisch onderwijs naar mijn mening te laat", zegt Peeters. "Pubers zijn vaak met andere zaken bezig dan school. Als je kleuters al, spelenderwijs, iets kunt leren te bouwen is dat waardevol. Nee, dit is geen knutselen!"

Allerliefste Limburgers: jouw eigen videoboodschap op L1 TV
Stuur je filmpje via Whatsapp naar 06 44 76 71 57

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
Uitgelicht
Nieuw natuurprogramma op L1 TV: Het Heuvelland

In vier afleveringen trekken programmamaker Riël Linssen en cameravrouw Nira Kakerissa door het Heuvelland, op zoek naar initiatieven rond natuurbehoud in dit bijzondere gebied.

De eerste aflevering van Het Heuvelland, de groene parel van het zuiden is zaterdag 28 november om 18:00 en 21:00 op L1 TV.

Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
L1 begint vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten

Meest gelezen