Overslaan en naar de inhoud gaan

Sciencebox maakt kinderen slimmer: 'Geen knutselen!'

Geplaatst opdonderdag 16 april 2020 - 22:00

Het Spark Tech Lab in Weert heeft bouwpakketjes ontwikkeld om kinderen in coronatijd thuis met techniek in aanraking te laten komen.

"Deze sciencebox is ideaal om kinderen achter het beeldscherm weg te trekken en met de handjes te laten werken", zegt Jack Peeters van het Spark Tech Lab. De allerkleinsten kunnen kiezen uit bouwpakketten van een katapult, raderboot, vrachtwagen, vogelhuis of kweekkastje.

Bestellingen
Het is een succes, volgens Peeters. "De bestellingen komen uit het hele land", vertelt hij. De meeste aanvragen komen volgens hem weliswaar uit Limburg, maar er zijn ook bestellingen uit Amsterdam en Amersfoort. De machines van het Spark Tech Lab draaien de hele dag door, om de onderdelen voor de bouwpakketten te maken.

Video: L1

Werelden
Techniekfanaat Peeters heeft een achtergrond als onderwijzer. In 'zijn' Spark Tech Lab komen die beide werelden samen. "Wij werken met basisscholen. Op deze plek komen kinderen in aanraking met techniek. Door de coronacrisis is dat voorlopig afgelopen." Om kinderen toch technisch onderwijs te geven, heeft Peeters de sciencebox ontwikkeld.

Uitvindertjes
"Alle modellen van deze box hebben we zelf bedacht en uitgetekend. Lijm heb je niet nodig. Het is hout, kunststof en wat schroefjes." De verschillende bouwpakketjes zien er op het eerste oog eenvoudig uit. Ze zijn dan ook bedoeld voor kleuters. "Het is niet alleen een kwestie van maken. Je kunt er wat van leren", licht Peeters toe. "Bijvoorbeeld: waarom schiet de katapult een propje van aluminiumfolie verder weg dan papier?" De bouwpakketjes stimuleren de uitvinder in het kind, meent Peeters.

Continium
Sinds vijf jaar werkt het Spark Tech Lab er hard aan om technisch onderwijs te stimuleren. Dat doet Peeters samen met wetenschapsmuseum Continium in Kerkrade. "We zijn daar een onderdeel van", vertelt hij. Het technisch onderwijs via het Lab en Continium vindt hij broodnodig. "In het reguliere onderwijs start de aandacht voor technisch onderwijs naar mijn mening te laat", zegt Peeters. "Pubers zijn vaak met andere zaken bezig dan school. Als je kleuters al, spelenderwijs, iets kunt leren te bouwen is dat waardevol. Nee, dit is geen knutselen!"

Allerliefste Limburgers: jouw eigen videoboodschap op L1 TV
Stuur je filmpje via Whatsapp naar 06 44 76 71 57

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Iedere zondag nieuwe recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

Iedere zondag op L1 TV! Met nieuwe overheerlijke recepten. En dat niet alleen. Henk nodigt iedere week een gast uit die gaat mee bakken!

Bekijk hier alle recepten
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane

Meest gelezen