De vier Limburgse streekziekenhuizen hadden vorig jaar samen een schuld van 876 miljoen euro, 6 procent meer dan drie jaar eerder.
Toen hadden de ziekenhuizen nog een schuld van 828 miljoen. Dat blijkt uit een onderzoek van L1.
Niet omvallen
De oplopende schuldenlast van de ziekenhuizen is volgens gezondheidseconoom Wim Groot een punt van aandacht. "Maar in Limburg zullen geen ziekenhuizen omvallen zoals nu gebeurt met de IJselmeerziekenhuizen en het Slotervaart in Amsterdam", stelt hij. "In Limburg zijn niet zoveel ziekenhuizen. Daarom worden ze altijd geholpen als het mis dreigt te gaan."
Lees ook: Ziekenhuizen Limburgse ondernemer failliet
Schuldenaar Zuyderland
De grootste schuldenaar is Zuyderland. Het ziekenhuis met vestigingen in Heerlen, Sittard, Kerkrade en Brunssum had vorig jaar een schuld van 542 miljoen. Dat komt vooral door de bouw van het ziekenhuis in Sittard. De kosten voor het nieuwe onderkomen liepen fors uit de hand.
Zorgenkind
Volgens econoom Groot is het ziekenhuis een zorgenkindje. Maar ook het voortbestaan van Zuyderland is niet in gevaar. "Het is een groot ziekenhuis en belangrijk voor de regio", stelt Groot. "Als het failliet zou gaan zou dat tot grote problemen leiden. Waar ga je bijvoorbeeld naartoe met de patienten? In Amsterdam is dat veel minder een probleem."
Banken
Ook zullen banken het ziekenhuis nooit laten vallen. "Ze hebben daar honderden miljoenen uitgeleend. Als ze een ziekenhuis laten vallen, dan zijn ze hun geld kwijt." Daarnaast heeft Zuyderland nog voldoende reserves en loopt de schuld langzaam terug.
Investeringen
Dat gebeurde niet bij de andere Limburgse ziekenhuizen, waar de schuld de afgelopen jaren juist opliep. Dat komt mede door investeringen in de ziekenhuizen. Zo investeerde Laurentius in een nieuwbouw met 7 operatiekamers.