Overslaan en naar de inhoud gaan

Schuldenlast Limburgse ziekenhuizen neemt toe

Geplaatst opdonderdag 25 oktober 2018 - 17:44

De vier Limburgse streekziekenhuizen hadden vorig jaar samen een schuld van 876 miljoen euro, 6 procent meer dan drie jaar eerder.

Toen hadden de ziekenhuizen nog een schuld van 828 miljoen. Dat blijkt uit een onderzoek van L1.

Niet omvallen
De oplopende schuldenlast van de ziekenhuizen is volgens
gezondheidseconoom Wim Groot een punt van aandacht. "Maar in Limburg zullen geen ziekenhuizen omvallen zoals nu gebeurt met de IJselmeerziekenhuizen en het Slotervaart in Amsterdam", stelt hij. "In Limburg zijn niet zoveel ziekenhuizen. Daarom worden ze altijd geholpen als het mis dreigt te gaan."

Lees ook: Ziekenhuizen Limburgse ondernemer failliet

Schuldenaar Zuyderland
De grootste schuldenaar is Zuyderland. Het ziekenhuis met vestigingen in Heerlen, Sittard, Kerkrade en Brunssum had vorig jaar een schuld van 542 miljoen. Dat komt vooral door de bouw van het ziekenhuis in Sittard. De kosten voor het nieuwe onderkomen liepen fors uit de hand.

Zorgenkind
Volgens econoom Groot is het ziekenhuis een zorgenkindje. Maar ook het voortbestaan van Zuyderland is niet in gevaar. "Het is een groot ziekenhuis en belangrijk voor de regio", stelt Groot. "Als het failliet zou gaan zou dat tot grote problemen leiden. Waar ga je bijvoorbeeld naartoe met de patienten? In Amsterdam is dat veel minder een probleem."

Banken
Ook zullen banken het ziekenhuis nooit laten vallen. "Ze hebben daar honderden miljoenen uitgeleend. Als ze een ziekenhuis laten vallen, dan zijn ze hun geld kwijt." Daarnaast heeft Zuyderland nog voldoende reserves en loopt de schuld langzaam terug.

Investeringen
Dat gebeurde niet bij de andere Limburgse ziekenhuizen, waar de schuld de afgelopen jaren juist opliep. Dat komt mede door investeringen in de ziekenhuizen. Zo investeerde Laurentius in een nieuwbouw met 7 operatiekamers.

Lees ook: Laurentius Ziekenhuis blundert met bewegwijzering

Nieuw dagelijks om 17:30 op L1 TV: L1mburg Centraal.
Klik hier voor meer informatie

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Amstel Gold Race Weekend bij L1

Zaterdag 17 april en zondag 18 april is het genieten geblazen voor alle wielerliefhebbers.

De Amstel Gold Race gaat door! En het gaat een heel bijzondere editie worden. Zonder publiek. Reden genoeg om je thuis voor de buis een weekend lang te verwennen vol prachtige beelden rond de wielerklassieker!

Bekijk hier de complete programmagids
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
Uitgelicht
Limburg in Beweging om 10:00 op L1 TV

Het populaire dagelijkse L1-programma "Limburg in Beweging" is er van maandag tot en met vrijdag om 10:00 op L1 TV. De serie is erop gericht om te voorkomen dat de conditie van Limburgers sterk achteruit gaat nu ze vanwege de coronacrisis veel binnen moeten zitten. De oefeningen zijn zowel geschikt voor ouderen als ‘oudere jongeren’.

Alles over Limburg in Beweging

Meest gelezen