Overslaan en naar de inhoud gaan

'Schrotonde' Panningen mogelijk mooiste van Nederland

Geplaatst opmaandag 9 september 2019 - 17:17

Een rotonde vol roestige autowrakken in Panningen maakt kans te worden uitverkozen tot Mooiste Rotonde van Nederland.

Experts uit de Openbare Ruimte-wereld zijn vol lof over de kruising van de John F. Kennedylaan en de Kerkstraat, maar in Panningen zelf zijn de meningen verdeeld. De een noemt het kunst, de ander noemt het een schroothoop.

Verdwenen
De rotonde ligt er inmiddels vier jaar zo bij. In 2015 werd het kunstwerk op de rotonde in Panningen geplaatst nadat het oorspronkelijke rotondekunstwerk spoorloos verdween uit een depot.

Oldtimers
Tuinontwerper Ves Reynders maakte met het verzekeringsgeld en een eigen bijdrage het huidige kunstwerk. "Het was lastig om de juiste auto's te vinden. Ik wilde oldtimers die het verhaal van de gemeente Peel en Maas kunnen uitbeelden", vertelt Reynders.

IJsco-wagen
"Zo staat bijvoorbeeld de tractor die richting Egchel wijst voor de agrariërs, de vrachtwagen voor het vervoer. De ijscowagen voor de ondernemers in het centrum. En de planten die sommige mensen als onkruid bestempelen staan voor de bio-diversiteit zoals die er is en waar veel insecten op af komen en die goed tegen droogte kunnen."

Verdeeld
De meningen in Panningen over het kunstwerk zijn sterk verdeeld. De een noemt het bij elkaar geraapte rommel, een ander is te spreken over de oldtimers maar niet over het onkruid, weer een ander is er nu aan gewend.

Overwoekeren
Maar dat onkruid hoort bij het kunstwerk, zegt Reynders. "In de loop van de tijd zullen de planten de auto's overwoekeren en zal er geen oldtimer meer te zien zijn. De natuur neemt het dan over. Maar misschien moet ik toch af en toe wat snoeien zodat je de auto's nog een beetje ziet. Die zijn ook mooi om te zien."

Begin oktober wordt tijdens de Vakbeurs Openbare Ruimte duidelijk of het verkeersknooppunt in de prijzen valt.

Deel dit bericht via
Overzicht
L1 Hittegolf
Uitgelicht
Win een coole airco bij de L1 Hittegolf op L1 Radio!

Boh, wat is het warm he. Maar goed dat je L1 Radio hebt op staan. Van donderdag t/m woensdag kun je op werkdagen genieten van de L1 Hittegolf!

Heerlijke zomerhits, tips én je maakt ook nog eens kans op een gratis airco. De L1 Hittegolf is iedere werkdag van 06:00 - 19:00 op L1 Radio.

Maak hier kans op de coole airco
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het nieuwe bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Ieder weekend op L1 TV!

Bekijk hier alle recepten
Limburg in Beweging iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
Uitgelicht
Limburg in Beweging iedere dag op L1 TV

Heel belangrijk: blijf bewegen. Dat verbetert je immuunsysteem. En dat kan in je eigen woonkamer! Doe iedere dag mee om 10:00 en 14:30 op L1 TV.

Zes weken lang geeft fysiotherapeut Erik Eurelings een half uur lang tips om thuis gezond te bewegen. Samen sterk tegen corona!

Iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV

Meest gelezen