Overslaan en naar de inhoud gaan

'Schrotonde' Panningen mogelijk mooiste van Nederland

Geplaatst opmaandag 9 september 2019 - 17:17

Een rotonde vol roestige autowrakken in Panningen maakt kans te worden uitverkozen tot Mooiste Rotonde van Nederland.

Experts uit de Openbare Ruimte-wereld zijn vol lof over de kruising van de John F. Kennedylaan en de Kerkstraat, maar in Panningen zelf zijn de meningen verdeeld. De een noemt het kunst, de ander noemt het een schroothoop.

Verdwenen
De rotonde ligt er inmiddels vier jaar zo bij. In 2015 werd het kunstwerk op de rotonde in Panningen geplaatst nadat het oorspronkelijke rotondekunstwerk spoorloos verdween uit een depot.

Oldtimers
Tuinontwerper Ves Reynders maakte met het verzekeringsgeld en een eigen bijdrage het huidige kunstwerk. "Het was lastig om de juiste auto's te vinden. Ik wilde oldtimers die het verhaal van de gemeente Peel en Maas kunnen uitbeelden", vertelt Reynders.

IJsco-wagen
"Zo staat bijvoorbeeld de tractor die richting Egchel wijst voor de agrariërs, de vrachtwagen voor het vervoer. De ijscowagen voor de ondernemers in het centrum. En de planten die sommige mensen als onkruid bestempelen staan voor de bio-diversiteit zoals die er is en waar veel insecten op af komen en die goed tegen droogte kunnen."

Verdeeld
De meningen in Panningen over het kunstwerk zijn sterk verdeeld. De een noemt het bij elkaar geraapte rommel, een ander is te spreken over de oldtimers maar niet over het onkruid, weer een ander is er nu aan gewend.

Overwoekeren
Maar dat onkruid hoort bij het kunstwerk, zegt Reynders. "In de loop van de tijd zullen de planten de auto's overwoekeren en zal er geen oldtimer meer te zien zijn. De natuur neemt het dan over. Maar misschien moet ik toch af en toe wat snoeien zodat je de auto's nog een beetje ziet. Die zijn ook mooi om te zien."

Begin oktober wordt tijdens de Vakbeurs Openbare Ruimte duidelijk of het verkeersknooppunt in de prijzen valt.

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Uitgelicht
Meld je aan als kandidaat voor Kwizzele!

Wie heeft er zin in een spelletje? Je kunt je opgeven voor de leukste Limburgse cultuurkwis op tv en radio: Kwizzele! Test je kennis op het gebied van Limburgse kunst en cultuur, streektaal, geschiedenis, archeologie, streekgerechten, actualiteit en muziek.

Kwizzele is van maandag t/m donderdag op L1 TV om 17:00, 18:00 en 22:00.

Meld je hier aan als kandidaat voor Kwizzele!
Podcast van L1
Uitgelicht
Abonneer je op de podcasts van L1

Luisteren wanneer je zelf wilt: de podcasts van L1! Van exclusieve gesprekken tot fragmenten uit verschillende programma's. Van popmuziek tot klassieke muziek. Van cultuur tot wetenschap.

Er is voor ieder wat wils...

Bekijk hier alle podcasts

Meest gelezen