Overslaan en naar de inhoud gaan

Schrijver distantieert zich van biografie over Jos van Rey

Geplaatst opdonderdag 15 maart 2018 - 16:57

De schrijver van de biografie over de veroordeelde Roermondse ex-wethouder Jos van Rey is niet gelukkig met een aantal passages in het boek.

Auteur André Vermeulen distantieert zich onder meer van Van Reys' belangrijkste complottheorie die hij in het boek ontvouwt. Ook kan hij zich niet vinden in het naschrift van het boek waarin Van Rey allerlei personen en instanties ervan langs geeft.

Niet aanwezig
De biografie van Jos van Rey wordt vrijdag gepresenteerd in Roermond. De auteur is daar niet bij, zo laat hij donderdagmiddag weten.

Van Rey werd in december in hoger beroep veroordeeld vanwege ambtelijke corruptie en het lekken van geheime informatie. Hij kreeg een voorwaardelijke gevangenisstraf van een jaar.

Veeg uit de pan
Schrijver André Vermeulen staat voor 95 procent achter het boek, maar valt over het slotstuk van de biografie. "Na veel heen en weer gepraat is besloten dat Van Rey in het naschrift een tekst onder zijn eigen naam mocht toevoegen. Hij geeft hier en daar wel wat vegen uit de pan."

Complot
In oktober 2012 viel de Rijksrecherche binnen bij Van Rey en in het Roermondse stadhuis. Volgens de politicus is dat het gevolg van een complot, zo zegt hij in het boek. Volgens Van Rey heeft gouverneur Theo Bovens (CDA) samen met de toenmalige procureur-generaal Annemarie Penn, nu burgemeester van Maastricht, de doorslag gegeven om hem te laten vervolgen.

"Dat is precies zo'n ding waarin ik niet in mee ga", aldus de schrijver. "Ik heb het uiteindelijk zo opgeschreven dat het uit zijn koker komt en niet uit mijn koker. Ik had het niet erg gevonden als die passage niet in het boek had gestaan."

Volslagen nonsens
Een woordvoerder van de burgemeester noemt deze beschuldigingen onzin. "Overigens was mevrouw Penn-te Strake niet betrokken bij de zaak Van Rey. Een collega behandelde deze zaak", zegt de woordvoerder. Ook Bovens distantieert zich van deze passage in het boek: "Dit is volslagen nonsens; pure fictie."

Van Rey was donderdagmiddag niet bereikbaar voor een reactie.

Deel dit bericht via
Overzicht
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het nieuwe bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Ieder weekend op L1 TV!

Bekijk hier alle recepten
Limburg in Beweging iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
Uitgelicht
Limburg in Beweging iedere dag op L1 TV

Heel belangrijk: blijf bewegen. Dat verbetert je immuunsysteem. En dat kan in je eigen woonkamer! Doe iedere dag mee om 10:00 en 14:30 op L1 TV.

Zes weken lang geeft fysiotherapeut Erik Eurelings een half uur lang tips om thuis gezond te bewegen. Samen sterk tegen corona!

Iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV

Meest gelezen