Overslaan en naar de inhoud gaan

'Schrap woningbouw waar geen behoefte aan is'

Geplaatst opmaandag 2 december 2019 - 18:34

Gedeputeerde Andy Dritty is bereid gemeenten te helpen bij het schrappen van verouderde woningbouwplannen.

In plaats daarvan moeten er plannen komen die wél aansluiten bij de behoefte van mensen, zonder dat de kosten de pan uit rijzen.

Dritty noemt het simpelweg tijd om plannen op te ruimen waarvan iedereen heeft geconstateerd dat er niemand meer op zit te wachten. Omdat individuele projectontwikkelaars of andere marktpartijen vaak blijven vasthouden aan die oude plannen omdat ze bijvoorbeeld de grond in bezit hebben, is het aan de gemeenten daar wat aan te doen. Met steun van de provincie, aldus Dritty.

Inventarisatie
De provincie gaat met alle 31 Limburgse gemeenten bekijken welke woningbouwplannen er liggen en welke daarvan aansluiten bij de groepen die nu heel lastig een woning kunnen vinden. Daarbij gaat het om senioren, jongeren, flexwoningen en huurwoningen in het middensegment. Dat wil zeggen met een huur tussen 720 en 1000 euro per maand.

Grote broek
"Deze en volgende maand maken we een ronde langs zoveel mogelijk gemeenten. Daarbij willen we als provincie geen grote broek aantrekken. Het moet in samenspel gaan met de gemeenten. Maar aan knellende regels kan de provincie wel wat doen", verklaart gedeputeerde Dritty.

Woningbedrijf
Dritty ziet het in ieder geval niet als een taak van de provincie om zelf voor projectontwikkelaar te gaan spelen en woningen te gaan bouwen en eventueel te exploiteren. "Die rol past ons niet. Wel denken we eraan via leningen en garanties initiatieven een duwtje in de rug geven. Via een fonds waarbij leningen worden verstrekt die later weer terugvloeien in de provinciekas. Een soort provinciaal woonbedrijf, al zijn we nog op zoek naar een betere term", zo stelt de gedeputeerde.

Verduurzamen
Voor Dritty is het duurzaam maken van woningen ook van groot belang. Voor het einde van het jaar komen de acht grootste Limburgse woningbouwcorporaties met nieuwe proefprojecten om hun huizenbezit te verduurzamen. De provincie gaat die ondersteunen.

Deel dit bericht via
Overzicht
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het nieuwe bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Ieder weekend op L1 TV!

Bekijk hier alle recepten
Limburg in Beweging iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
Uitgelicht
Limburg in Beweging iedere dag op L1 TV

Heel belangrijk: blijf bewegen. Dat verbetert je immuunsysteem. En dat kan in je eigen woonkamer! Doe iedere dag mee om 10:00 en 14:30 op L1 TV.

Zes weken lang geeft fysiotherapeut Erik Eurelings een half uur lang tips om thuis gezond te bewegen. Samen sterk tegen corona!

Iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV

Meest gelezen