Overslaan en naar de inhoud gaan

'Schrap woningbouw waar geen behoefte aan is'

Geplaatst opmaandag 2 december 2019 - 18:34

Gedeputeerde Andy Dritty is bereid gemeenten te helpen bij het schrappen van verouderde woningbouwplannen.

In plaats daarvan moeten er plannen komen die wél aansluiten bij de behoefte van mensen, zonder dat de kosten de pan uit rijzen.

Dritty noemt het simpelweg tijd om plannen op te ruimen waarvan iedereen heeft geconstateerd dat er niemand meer op zit te wachten. Omdat individuele projectontwikkelaars of andere marktpartijen vaak blijven vasthouden aan die oude plannen omdat ze bijvoorbeeld de grond in bezit hebben, is het aan de gemeenten daar wat aan te doen. Met steun van de provincie, aldus Dritty.

Inventarisatie
De provincie gaat met alle 31 Limburgse gemeenten bekijken welke woningbouwplannen er liggen en welke daarvan aansluiten bij de groepen die nu heel lastig een woning kunnen vinden. Daarbij gaat het om senioren, jongeren, flexwoningen en huurwoningen in het middensegment. Dat wil zeggen met een huur tussen 720 en 1000 euro per maand.

Grote broek
"Deze en volgende maand maken we een ronde langs zoveel mogelijk gemeenten. Daarbij willen we als provincie geen grote broek aantrekken. Het moet in samenspel gaan met de gemeenten. Maar aan knellende regels kan de provincie wel wat doen", verklaart gedeputeerde Dritty.

Woningbedrijf
Dritty ziet het in ieder geval niet als een taak van de provincie om zelf voor projectontwikkelaar te gaan spelen en woningen te gaan bouwen en eventueel te exploiteren. "Die rol past ons niet. Wel denken we eraan via leningen en garanties initiatieven een duwtje in de rug geven. Via een fonds waarbij leningen worden verstrekt die later weer terugvloeien in de provinciekas. Een soort provinciaal woonbedrijf, al zijn we nog op zoek naar een betere term", zo stelt de gedeputeerde.

Verduurzamen
Voor Dritty is het duurzaam maken van woningen ook van groot belang. Voor het einde van het jaar komen de acht grootste Limburgse woningbouwcorporaties met nieuwe proefprojecten om hun huizenbezit te verduurzamen. De provincie gaat die ondersteunen.

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Hoofdredacteur voor een dag
Uitgelicht
Word Hoofdredacteur voor een dag

We geven je twee dagen L1 TV cadeau. Neem plaats op de stoel van hoofdredacteur van L1 en maak je eigen programmagids. Jij mag bepalen wat we uitzenden op maandag 23 en dinsdag 24 december,. Voor velen vrije dagen, met lekker veel tijd om ook overdag televisie te kijken.

Jij mag bepalen wat we uitzenden op 23 en 24 december.

Geef hier je favoriete programma's door
22 december op L1 TV: Ben Verbong Dag
Uitgelicht
Ben Verbong Dag op L1 TV

De Tegelse filmregisseur Ben Verbong zit 50 jaar in het vak. L1 viert dit jubileum 22 december met de Ben Verbong Dag.

De regisseur van onder meer de Nederlandse succesfilm ‘Het meisje met het rode haar’ maakte speciaal voor L1 een selectie. Bijvoorbeeld de film Honigfrauen over Oost- en Westduitsers gescheiden op vakantie aan het Balatonmeer. Of de lotgevallen van de Oostenrijkse Von Trapp Family. Maar ook vreemdelinghaat in een Berlijnse tram.

Bekijk hier de programmagids van 22 december
Uitgelicht
Meld je aan als kandidaat voor Kwizzele!

Wie heeft er zin in een spelletje? Je kunt je opgeven voor de leukste Limburgse cultuurkwis op tv en radio: Kwizzele! Test je kennis op het gebied van Limburgse kunst en cultuur, streektaal, geschiedenis, archeologie, streekgerechten, actualiteit en muziek.

Kwizzele is van maandag t/m donderdag op L1 TV om 17:00, 18:00 en 22:00.

Meld je hier aan als kandidaat voor Kwizzele!
Podcast van L1
Uitgelicht
Abonneer je op de podcasts van L1

Luisteren wanneer je zelf wilt: de podcasts van L1! Van exclusieve gesprekken tot fragmenten uit verschillende programma's. Van popmuziek tot klassieke muziek. Van cultuur tot wetenschap.

Er is voor ieder wat wils...

Bekijk hier alle podcasts

Meest gelezen