Overslaan en naar de inhoud gaan

'Schrap woningbouw waar geen behoefte aan is'

Geplaatst opmaandag 2 december 2019 - 18:34

Gedeputeerde Andy Dritty is bereid gemeenten te helpen bij het schrappen van verouderde woningbouwplannen.

In plaats daarvan moeten er plannen komen die wél aansluiten bij de behoefte van mensen, zonder dat de kosten de pan uit rijzen.

Dritty noemt het simpelweg tijd om plannen op te ruimen waarvan iedereen heeft geconstateerd dat er niemand meer op zit te wachten. Omdat individuele projectontwikkelaars of andere marktpartijen vaak blijven vasthouden aan die oude plannen omdat ze bijvoorbeeld de grond in bezit hebben, is het aan de gemeenten daar wat aan te doen. Met steun van de provincie, aldus Dritty.

Inventarisatie
De provincie gaat met alle 31 Limburgse gemeenten bekijken welke woningbouwplannen er liggen en welke daarvan aansluiten bij de groepen die nu heel lastig een woning kunnen vinden. Daarbij gaat het om senioren, jongeren, flexwoningen en huurwoningen in het middensegment. Dat wil zeggen met een huur tussen 720 en 1000 euro per maand.

Grote broek
"Deze en volgende maand maken we een ronde langs zoveel mogelijk gemeenten. Daarbij willen we als provincie geen grote broek aantrekken. Het moet in samenspel gaan met de gemeenten. Maar aan knellende regels kan de provincie wel wat doen", verklaart gedeputeerde Dritty.

Woningbedrijf
Dritty ziet het in ieder geval niet als een taak van de provincie om zelf voor projectontwikkelaar te gaan spelen en woningen te gaan bouwen en eventueel te exploiteren. "Die rol past ons niet. Wel denken we eraan via leningen en garanties initiatieven een duwtje in de rug geven. Via een fonds waarbij leningen worden verstrekt die later weer terugvloeien in de provinciekas. Een soort provinciaal woonbedrijf, al zijn we nog op zoek naar een betere term", zo stelt de gedeputeerde.

Verduurzamen
Voor Dritty is het duurzaam maken van woningen ook van groot belang. Voor het einde van het jaar komen de acht grootste Limburgse woningbouwcorporaties met nieuwe proefprojecten om hun huizenbezit te verduurzamen. De provincie gaat die ondersteunen.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Win een maand lang gratis campagne bij L1

Limburg gaat weer open! Dat is goed nieuws voor alle Limburgers, voor ons en zeker ook voor u als Limburgse ondernemer. Eindelijk kunt u weer doen waar u het beste in bent, ondernemen. Dat moeten we vieren vinden we bij L1 en daarom geven wij nu een maand lang gratis campagne weg!

Test uw kennis in de L1 75-jaar jubileumquiz en misschien bent u gratis een hele maand lang zicht- of hoorbaar op L1 TV of L1 Radio!

Doe de L1 75-jaar Jubileumquiz
Uitgelicht
Schiet ook mee met het OLS dankzij de gratis app. Geef je hier op!

Dankzij de gratis OLS-app kun je het nu zelf beleven hoe het is om onder een schuttersboom te staan met een buks. Kleine bölkes, houd rekening met de wind en hoe is het met de spanning? Je kunt oefenen tot je zelf een schutterskoning(in) bent.

Op zondag 4 juli zal voor de tweede keer in de geschiedenis het online-OLS worden geschoten. L1 werkt volop samen met de OLS-Federatie en doet weer uitgebreid verslag van dit schietspel. 'Echte' schutters, maar ook sportvrienden, vriendinnenclubs, families en vrienden van een keet, zoals in Haelen, roepen we op om deel te nemen. Vooraf inschrijven is wel noodzakelijk.

Geef je hier op
Uitgelicht
Tour de L1mbourg viert nieuwe start na coronacrisis

Na maanden van lockdown en coronabeperkingen, gaat L1 drie weken lang de provincie in. Het wielerprogramma Tour de L1mbourg staat zo symbool voor een nieuwe start. “Pas nu merk je hoe belangrijk het is om samen te komen, om samen die sportzomer te beleven. In Tour de L1mbourg koesteren we dat sentiment dit jaar.”

Van zaterdag 26 juni t/m zondag 18 juli iedere dag op L1 TV.

Bekijk hier alle locaties
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane

Meest gelezen