Overslaan en naar de inhoud gaan

Schouten: provincie kan boer dwingen te stoppen

Geplaatst opzaterdag 19 oktober 2019 - 8:24

Provincies kunnen boeren dwingen te stoppen met hun bedrijf, zegt landbouwminister Carola Schouten. Het kabinet "gaat uit van vrijwilligheid", maar elke provincie kan haar eigen beleid toepassen.

Tijdens het stikstofdebat op donderdagavond bleek dat de coalitiepartijen van opvatting verschillen over de mogelijkheid om boeren te dwingen te stoppen. Het gaat om boeren die te veel stikstof uitstoten in speciale beschermde natuurgebieden.

Vrijwilligheid
"Ik kan niet tegen provincies zeggen: u mag dat niet doen", zegt Schouten, omdat ze daar geen gezag over heeft. Maar, onderstreept de landbouwminister, bij de uitkoop van boeren met het geld dat het kabinet hiervoor zelf opzij zet, "is het uitgangspunt vrijwilligheid. Ik kan niet provincies voorschrijven wat zij met hun eigen middelen wel of niet doen", stelt Schouten.

Lees ook: Op wie zijn de boeren boos?

Schonere apparatuur
De bewindsvrouw benadrukt dat er niet "slechts twee smaken zijn". Het geld dat het kabinet beschikbaar stelt, kan ook worden gebruikt om ervoor te zorgen dat boerderijen in of vlakbij zogenoemde Natura 2000 gebieden simpelweg minder stikstof uitstoten. Dat kan bijvoorbeeld met schonere apparatuur.

Lees ook: Provincie komt boeren tegemoet, LLTB 'erg blij'

Deel dit bericht via
Overzicht
L1 Hittegolf
Uitgelicht
Win een gratis airco bij de L1 Hittegolf op L1 Radio!

Boh, wat is het warm he. Maar goed dat je L1 Radio hebt op staan. Van donderdag t/m woensdag kun je op werkdagen genieten van de L1 Hittegolf!

Heerlijke zomerhits, tips én je maakt ook nog eens kans op een gratis airco. De L1 Hittegolf is iedere werkdag van 06:00 - 19:00 op L1 Radio.

Maak hier kans op de gratis airco
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het nieuwe bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Ieder weekend op L1 TV!

Bekijk hier alle recepten
Limburg in Beweging iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
Uitgelicht
Limburg in Beweging iedere dag op L1 TV

Heel belangrijk: blijf bewegen. Dat verbetert je immuunsysteem. En dat kan in je eigen woonkamer! Doe iedere dag mee om 10:00 en 14:30 op L1 TV.

Zes weken lang geeft fysiotherapeut Erik Eurelings een half uur lang tips om thuis gezond te bewegen. Samen sterk tegen corona!

Iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV

Meest gelezen