Overslaan en naar de inhoud gaan

Schouten: provincie kan boer dwingen te stoppen

Geplaatst opzaterdag 19 oktober 2019 - 8:24

Provincies kunnen boeren dwingen te stoppen met hun bedrijf, zegt landbouwminister Carola Schouten. Het kabinet "gaat uit van vrijwilligheid", maar elke provincie kan haar eigen beleid toepassen.

Tijdens het stikstofdebat op donderdagavond bleek dat de coalitiepartijen van opvatting verschillen over de mogelijkheid om boeren te dwingen te stoppen. Het gaat om boeren die te veel stikstof uitstoten in speciale beschermde natuurgebieden.

Vrijwilligheid
"Ik kan niet tegen provincies zeggen: u mag dat niet doen", zegt Schouten, omdat ze daar geen gezag over heeft. Maar, onderstreept de landbouwminister, bij de uitkoop van boeren met het geld dat het kabinet hiervoor zelf opzij zet, "is het uitgangspunt vrijwilligheid. Ik kan niet provincies voorschrijven wat zij met hun eigen middelen wel of niet doen", stelt Schouten.

Lees ook: Op wie zijn de boeren boos?

Schonere apparatuur
De bewindsvrouw benadrukt dat er niet "slechts twee smaken zijn". Het geld dat het kabinet beschikbaar stelt, kan ook worden gebruikt om ervoor te zorgen dat boerderijen in of vlakbij zogenoemde Natura 2000 gebieden simpelweg minder stikstof uitstoten. Dat kan bijvoorbeeld met schonere apparatuur.

Lees ook: Provincie komt boeren tegemoet, LLTB 'erg blij'

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Mediaraad
Uitgelicht
Vijf vacatures Mediaraad L1

Ben jij gek op nieuws en cultuur? Liefde voor Limburg? Meld je dan aan voor onze mediaraad. Praat mee over wat L1 doet online, op radio en op tv.

De mediaraad van L1 zoekt nieuwe leden voor de volgende vijf stromingen: gehandicapten, jongeren, sport, vrouwenorganisaties, welzijn en zorg.

Meer info over de Mediaraad
Uitgelicht
Meld je aan als kandidaat voor Kwizzele!

Wie heeft er zin in een spelletje? Je kunt je opgeven voor de leukste Limburgse cultuurkwis op tv en radio: Kwizzele! Test je kennis op het gebied van Limburgse kunst en cultuur, streektaal, geschiedenis, archeologie, streekgerechten, actualiteit en muziek.

Kwizzele is van maandag t/m donderdag op L1 TV om 17:00, 18:00 en 22:00.

Meld je hier aan als kandidaat voor Kwizzele!
Podcast van L1
Uitgelicht
Abonneer je op de podcasts van L1

Luisteren wanneer je zelf wilt: de podcasts van L1! Van exclusieve gesprekken tot fragmenten uit verschillende programma's. Van popmuziek tot klassieke muziek. Van cultuur tot wetenschap.

Er is voor ieder wat wils...

Bekijk hier alle podcasts

Meest gelezen