Overslaan en naar de inhoud gaan

Schoorsteenpieten bij sinterklaasintocht in Maastricht

Geplaatst opdinsdag 13 oktober 2015 - 16:19

Bij de intocht van Sinterklaas in Maastricht zullen dit jaar voor een aanzienlijk deel 'schoorsteenpieten' meelopen.

Dat zijn pieten die eruitzien alsof ze net door de schoorsteen zijn gekomen. Ze hebben roetvegen op het gezicht, waarbij de ogen, oren en neusgaten niet zwart zijn.

Intochten
Ook bij de landelijke intocht van Sinterklaas in Meppel en de intochten van de goedheiligman in Amsterdam, Den Haag en Utrecht zullen vooral schoorsteenpieten te zien zijn.

Dat hebben de sinterklaascomit├ęs in de vijf steden met elkaar afgesproken, na overleg met de actiegroep Nederland Wordt Beter en het Overlegorgaan Caribisch Nederland.

Zwarte piet
Het aantal schoorsteenpieten zal de komende jaren geleidelijk aan toenemen in die steden, terwijl het aantal gewone zwarte pieten afneemt. Daarbij is een taboe op gouden oorbellen en worden kroeshaar en rode lippen afgebouwd.

"Hiermee willen we een einde maken aan de onduidelijkheid over de toekomst van het uiterlijk van Zwarte Piet", zeggen de intochtorganisatoren. "Met deze aanpassing blijven de traditie en het aloude sinterklaasverhaal overeind en wordt de uitvoering van piet in lijn gebracht met wat al jaren aan kinderen wordt verteld: hij komt door de schoorsteen."

Discussie
"We horen vaak dat mensen de discussie zat zijn", zegt Peter Boelhouwer, voorzitter van de intocht in Den Haag. "Ook naar die geluiden willen we luisteren. We hopen dat we met deze kleine aanpassing een flinke stap zetten om het feest weer terug te geven aan de kinderen." De vijf organisatoren hopen dat andere steden hun voorbeeld zullen volgen en helpen ook scholen.

Maastricht
Vorig jaar besloot Maastricht nog dat Zwarte Piet gewoon zwart zou blijven, omdat er nooit negatieve reacties waren binnengekomen over de huidskleur van de pieterman. Gouda introduceerde bij de landelijke intocht vorig jaar, naast de zwarte pieten, goudgele kaas- en stroopwafelpieten. In het Sinterklaasjournaal maakten witte pieten en clownspieten hun debuut.

Lees ook: Zwarte Piet in Maastricht blijft zwart

Deel dit bericht via

Gerelateerde berichten

Zwarte Piet in Maastricht blijft zwart
Zwarte Piet is toch gewoon zwart in Maastricht
Maastricht houdt het bij zwarte, bruine en roetveegpieten
Zwarte Piet blijft in bijna heel Limburg zwart
Overzicht
Uitgelicht
Doe mee aan de Henk Bakt Bakwedstrijd

Veel Limburgers zijn net als Henk enthousiaste hobbybakkers. Daarom gaat Henk met een professionele jury op zoek naar de beste hobbyvlaai -vlaoj -vlaam -vla -flaai -toert -taart -kook van Limburg. Het gebak wordt tijdens de radio-uitzending van Plat-eweg live beoordeeld op zaterdag 16 oktober tussen 13:00 en 16:00 uur.

Er zijn mooie prijzen te winnen en het recept van de winnaar wordt gebakken in een speciale aflevering van Henk Bakt! Opgeven kan t/m 5 oktober 2021.

Meld je hier aan
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
Iedere zondag nieuwe recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

Iedere zondag op L1 TV! Met nieuwe overheerlijke recepten. En dat niet alleen. Henk nodigt iedere week een gast uit die gaat mee bakken!

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen