Overslaan en naar de inhoud gaan

Schoorsteen Edelchemie in Panheel gesloopt

Geplaatst opwoensdag 21 januari 2015 - 9:44

De grote schoorsteen van Edelchemie in Panheel is woensdag gesloopt. De schoorsteen was de blikvanger van het bedrijf. Ook de andere gebouwen op het terrein worden binnenkort gesloopt.

De sloop is een nieuw hoofdstuk in de jarenlange strijd tegen de verwerker van chemisch afval. Edelchemie sloot in 2005 de poorten omdat de provincie geen milieuvergunning meer afgaf.

Niet aan de regels gehouden
Het bedrijf zou zich niet aan de regels hebben gehouden, waardoor chemisch afval de bodem verontreinigde. Ook zou er zwaar vervuild water zijn geloosd in een nabijgelegen beek.

Sanering
Na jarenlang juridisch getouwtrek startte de provincie in 2013 met de sanering van het terrein. Van de rechtbank in Roermond moet Edelchemie zelf opdraaien voor de kosten daarvan. Het bedrijf is tegen die uitspraak in beroep gegaan.

Symbool van Edelchemie
De afgelopen dagen werden al kleinere torens gesloopt, woensdag was de grote schoorsteen aan de beurt. "Hiermee geven we symbolisch aan dat er daadwerkelijk een einde komt aan de bedrijfsomgeving die hier al die jaren gestaan heeft", vertelt burgemeester Stef Strous van de gemeente Maasgouw, waar Panheel onder valt.

Volgens de gemeente heeft het bedrijf zelf het initiatief genomen om te starten met de sloop van de gebouwen. Maar helemaal vrijwillig was dat niet. "Als zij het niet hadden gedaan, dan hadden wij het gedaan", aldus burgemeester Strous.

Edelchemie wilde zelf niet op de sloop reageren.

Youtube

Grond gesaneerd
Nadat de torens gesloopt zijn, gaat ook de rest van de gebouwen tegen de vlakte. Dat is nodig zodat de vervuilde grond onder die gebouwen afgegraven kan worden. Ook wordt er nog onderzoek naar wat er met het vervuilde grondwater moet gebeuren.

Burgemeester Stef Strous van Maasgouw over het sloopwerk bij Edelchemie.
Video: L1
Deel dit bericht via

Gerelateerde berichten

Noodverordening Edelchemie ingetrokken, terrein blijft dicht
Edelchemie in hoger beroep om rekening afvaltransport
Provincie legt beslag op spullen Edelchemie
Edelchemie voor de rechter vanwege bodemvervuiling
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
Uitgelicht
Nieuw natuurprogramma op L1 TV: Het Heuvelland

In vier afleveringen trekken programmamaker Riël Linssen en cameravrouw Nira Kakerissa door het Heuvelland, op zoek naar initiatieven rond natuurbehoud in dit bijzondere gebied.

Het Heuvelland staat bekend om zijn adembenemende uitzichten en on-Nederlandse schoonheid. Maar dat is zeker niet vanzelfsprekend. Er gebeurt namelijk meer achter de groene schermen dan je denkt om dit uniek stukje Limburg te behouden.

Het Heuvelland, de groene parel van het zuiden zie je iedere zaterdag om 18:00 en 21:00 op L1 TV.

Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
L1 begint vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten

Meest gelezen