Overslaan en naar de inhoud gaan

Schoonmoeder André Rieu blijkt verzetsheld

Geplaatst opvrijdag 4 mei 2018 - 6:00

André Rieus zoon Pierre is bezig met een film over de rol die zijn oma heeft gespeeld in het verzet tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Voor de film zijn ook opnames gemaakt tijdens de recente tour van de Maastrichtse vioolvirtuoos door Israël.

Verzetsrol
De verzetsrol van de moeder van Marjorie Rieu is aan het licht gekomen dankzij Matty Tugendhaft. Tugendhaft en zijn ouders woonden ten tijde van het begin van de Tweede Wereldoorlog in Maastricht. Het Joodse gezin moest uiteindelijk onderduiken. Matty werd daarbij van zijn ouders gescheiden.

Bevalling
De schoonmoeder van André Rieu ontfermde zich over het lot van Matty die in twee jaar tijd op negen onderduikadressen in Zuid-Limburg zat. Dankzij haar kon Matties moeder op een onderduikadres bevallen van haar tweede kind, zonder dat de Duitse bezetter iets in de gaten kreeg.

"Ze heeft nooit over haar verzetsrol gesproken en wilde er ook niet voor gefêteerd worden", aldus de inmiddels 80-jarige Tugendhaft.

Wanneer en waar de film van Pierre Rieu verschijnt is nog niet bekend.

Luister ook: Zoon André Rieu maakt film over zijn heldhaftige oma

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Uitgelicht
Meld je aan als kandidaat voor Kwizzele!

Wie heeft er zin in een spelletje? Je kunt je opgeven voor de leukste Limburgse cultuurkwis op tv en radio: Kwizzele! Test je kennis op het gebied van Limburgse kunst en cultuur, streektaal, geschiedenis, archeologie, streekgerechten, actualiteit en muziek.

Kwizzele is van maandag t/m donderdag op L1 TV om 17:00, 18:00 en 22:00.

Meld je hier aan als kandidaat voor Kwizzele!
Podcast van L1
Uitgelicht
Abonneer je op de podcasts van L1

Luisteren wanneer je zelf wilt: de podcasts van L1! Van exclusieve gesprekken tot fragmenten uit verschillende programma's. Van popmuziek tot klassieke muziek. Van cultuur tot wetenschap.

Er is voor ieder wat wils...

Bekijk hier alle podcasts

Meest gelezen