Overslaan en naar de inhoud gaan

Schoonmaak hoogwater: 3850 vrijwilligers, 137.000 kilo troep

Geplaatst opdinsdag 24 augustus 2021 - 11:13

Opruimacties door vrijwilligers langs de Maas, Geul en Geleenbeek hebben in totaal ruim 137.000 kilo aan afval opgeleverd. In totaal zijn er 111 acties geweest waarbij alles bij elkaar 3850 vrijwilligers in touw waren, na de watersnood van half juli.

Dat melden Natuurmonumenten en Maas Cleanup die verantwoordelijk waren voor de schoonmaakacties.

Schoonmaakdag
Het opruimen had nogal wat voeten in de aarde, omdat het overstroomde gebied pas na enige tijd weer begaanbaar was voor de schoonmaakploegen. Drijfzand, het gevaar van achtergebleven chemicaliën en bomen die op omvallen stonden, maakten het de eerste dagen onveilig om te beginnen met opruimen. Ook werden eerst kadavers geruimd voor vrijwilligers de oevers en uiterwaarden mochten betreden.

De grootste schoonmaakdag, met een kleine 2000 vrijwilligers, was dan ook pas op 14 augustus. Dat is een maand na de overstromingen.

Lees ook: Meer dan 1500 vrijwilligers in touw voor opruimdag langs Maas

Grote stukken
Grote stukken afval zoals koelkasten, tuinmeubilair en pallets zijn veelal door aannemers met groot materieel verwijderd. De vrijwilligers hebben zich daarna met handschoenen, vuilniszakken en grijpertjes gestort op de kleinere stukken afval. Daarmee komt de totale hoeveelheid opgeruimd afval op meer dan een miljoen kilo.

Laatste beetjes
Van de Maasoevers is inmiddels zo'n 90 kilometer weer schoon. Daarmee zijn de meeste natuurgebieden weer toegankelijk, al zijn er ook nog stukken die niet zijn schoongemaakt. Ook is het mogelijk dat er op sommige plekken nog afval verborgen ligt onder het slib.

Deel dit bericht via
Overzicht
Limburgse 100
Uitgelicht
Meimaand is stemmaand voor de Limburgse 100!

Er kan weer gestemd worden voor de Limburgse 100. Voor de zesentwintigste keer wordt deze lijst met de grootste Limburgse hits aller tijden uitgezonden op Hemelvaartsdag 26 mei 2022. Het Limburgse publiek zorgt wederom voor de samenstelling van de lijst.

L1.nl/Limburgse100
Repetitie Dagboek van een Herdershond
Uitgelicht
L1 neemt een kijkje achter de schermen bij Dagboek van een Herdershond

L1 volgt de totstandkoming van de musical Dagboek van een Herdershond in een driedelige documentaireserie. Van de audities tot de eerste lezing van het script, van de repetities tot het inspelen van de muziekband, de camera's van L1 waren erbij.

L1.nl/Herdershond

Meest gelezen