Overslaan en naar de inhoud gaan

Schoonmaak hoogwater: 3850 vrijwilligers, 137.000 kilo troep

Geplaatst opdinsdag 24 augustus 2021 - 11:13

Opruimacties door vrijwilligers langs de Maas, Geul en Geleenbeek hebben in totaal ruim 137.000 kilo aan afval opgeleverd. In totaal zijn er 111 acties geweest waarbij alles bij elkaar 3850 vrijwilligers in touw waren, na de watersnood van half juli.

Dat melden Natuurmonumenten en Maas Cleanup die verantwoordelijk waren voor de schoonmaakacties.

Schoonmaakdag
Het opruimen had nogal wat voeten in de aarde, omdat het overstroomde gebied pas na enige tijd weer begaanbaar was voor de schoonmaakploegen. Drijfzand, het gevaar van achtergebleven chemicaliën en bomen die op omvallen stonden, maakten het de eerste dagen onveilig om te beginnen met opruimen. Ook werden eerst kadavers geruimd voor vrijwilligers de oevers en uiterwaarden mochten betreden.

De grootste schoonmaakdag, met een kleine 2000 vrijwilligers, was dan ook pas op 14 augustus. Dat is een maand na de overstromingen.

Lees ook: Meer dan 1500 vrijwilligers in touw voor opruimdag langs Maas

Grote stukken
Grote stukken afval zoals koelkasten, tuinmeubilair en pallets zijn veelal door aannemers met groot materieel verwijderd. De vrijwilligers hebben zich daarna met handschoenen, vuilniszakken en grijpertjes gestort op de kleinere stukken afval. Daarmee komt de totale hoeveelheid opgeruimd afval op meer dan een miljoen kilo.

Laatste beetjes
Van de Maasoevers is inmiddels zo'n 90 kilometer weer schoon. Daarmee zijn de meeste natuurgebieden weer toegankelijk, al zijn er ook nog stukken die niet zijn schoongemaakt. Ook is het mogelijk dat er op sommige plekken nog afval verborgen ligt onder het slib.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Doe mee aan de Henk Bakt Bakwedstrijd

Veel Limburgers zijn net als Henk enthousiaste hobbybakkers. Daarom gaat Henk met een professionele jury op zoek naar de beste hobbyvlaai -vlaoj -vlaam -vla -flaai -toert -taart -kook van Limburg. Het gebak wordt tijdens de radio-uitzending van Plat-eweg live beoordeeld op zaterdag 16 oktober tussen 13:00 en 16:00 uur.

Er zijn mooie prijzen te winnen en het recept van de winnaar wordt gebakken in een speciale aflevering van Henk Bakt! Opgeven kan t/m 5 oktober 2021.

Meld je hier aan
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
Iedere zondag nieuwe recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

Iedere zondag op L1 TV! Met nieuwe overheerlijke recepten. En dat niet alleen. Henk nodigt iedere week een gast uit die gaat mee bakken!

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen