Overslaan en naar de inhoud gaan

Schoolvakanties begonnen, maar ook al vakantiegevoel?

Geplaatst opvrijdag 10 juli 2020 - 20:38

De schoolvakanties zijn begonnen. Vrijdag was de laatste schooldag. Waar veel gezinnen normaal gesproken meteen met volgepakte caravans richting het zuiden rijden, bleef het nu erg stil op de wegen.

Geen vakantiefiles en geen massale uittocht uit Nederland. Velen wachten af, vooral in deze onzekere coronatijden.

Buitenland
Uit allerlei enquĂȘtes en onderzoeken is al gebleken dat Nederlanders dit jaar het buitenland niet massaal zullen opzoeken. En buiten Europa, daar denkt al vrijwel niemand aan, zeker omdat voor die gebieden nog een negatief reisadvies geldt.

Maar ook binnen Europa is de twijfel groot. In sommige Balkanlanden en gebieden in Spanje en Portugal zijn weer nieuwe besmettingshaarden ontstaan. En dat maakt de onzekerheid alleen maar groter.

Video: L1

Busreizen
Toch vertrekken komende maandag alweer de eerste touringcars naar Spanje. Solmar Reizen laat weten dat vijf volle bussen naar het zuiden rijden. Ze vertrekken onder meer in Maastricht. Er gelden extra maatregelen: zo is een mondkapje verplicht en zal de bus extra goed worden gereinigd. Misschien wordt onderweg een paar keer extra gestopt.

Lees ook: Limburgers laten vakantie dit jaar massaal schieten

Andere maatschappijen zien dat de belangstelling voor de busreizen nog gering is. Boosten Reizen uit Hoensbroek heeft pas op 31 juli weer een bus naar Spanje gepland. "En die zit nog niet vol", laat de telefoniste weten. En ook bij Van der Biesen Reizen in Kerkrade loopt het nog niet storm. Op 20 juli vertrekt er een bus naar Duitsland, maar ook daar is er nog plek zat.

Tenten
Het heeft er alle schijn van dat heel veel Nederlanders vakantie vieren in eigen land. Een stedentrip of een weekje Zuid-Limburg. De VVV liet al eerder weten dat de crisis voor het Nederlandse toerisme nog wel eens goed kan uitpakken. Wellicht kan de schade daarmee nog worden ingehaald.

Bij kampeerwinkel Hans Stassar in Brunssum is het wel duidelijk merkbaar dat mensen een ander soort vakantie kiezen. "Mensen gaan meer naar campings, vooral in Nederland en Duitsland. Dat zien we aan het aantal verkochte tenten, dat 25 procent gestegen is ten opzicht van vorig jaar", zegt Sven Stassar.

Lees ook: Vakantiegeld belandt dit jaar vaak in de spaarpot

Zwembadjes
Maar wat sinds maart/april nog beter liep, dat waren de zwembadjes. De verkoop daarvan verdubbelde. "Toen mensen in de gaten kregen dat de crisis maanden ging duren, gingen ze massaal zwembadjes kopen voor in de tuin. Of baden om op te blazen of in te bouwen. Mensen willen zich de vakantie niet laten afpakken," aldus de Brunssumse ondernemer.

Valkenburg
Ondernemers in Valkenburg laten vrijdag weten dat daar het vakantiegevoel wel al aanwezig is. Het is een gezellige sfeer in het toeristenstadje. "Het is niet afgeladen vol, maar er komen wel steeds meer toeristen, mede omdat velen in eigen land blijven. En mensen zijn relax, dat valt me ook op", zegt horeca-ondernemer Charles Otten.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

En die kun je ook allemaal heel eenvoudig zelf thuis bakken. Dankzij de handige recepten en baktips.

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen