Overslaan en naar de inhoud gaan

Schooldirecteuren in actie: meer loon, minder werkdruk

Geplaatst opmaandag 4 februari 2019 - 15:50

Na de succesvolle stakingen van leraren vorig jaar, trekken nu de directeuren van basisscholen ten strijde om meer loon en minder werkdruk af te dwingen. Ze stellen dat het tekort aan geschikte mensen bij hen nog groter is dan onder leraren.

Meer ondersteuning
Het lerarentekort is een bekend probleem. En door dat probleem is het iedere dag weer schipperen om voldoende gekwalificeerd personeel voor de klas te krijgen. Zeker in de winter, als veel mensen ziek of verkouden zijn is dat een uitdaging voor de directeuren. Om aandacht te vragen voor het probleem hebben de landelijke onderwijsbonden voor schooldirecteuren hun leden opgeroepen om deze week geen vervanging te regelen en klassen naar huis te sturen om te laten zien hoe groot het probleem daadwerkelijk is.

Alternatieve werkplek
Vijftien schooldirecteuren uit de kop van Noord-Limburg zien dat echter net als de oplossing. Ze onderschrijven de landelijke actie, maar in plaats van klassen naar huis te sturen hielden zij maandag een gezamenlijk bijeenkomst in Nieuw-Bergen. Door niet op hun eigen school te werken maar op een andere plek hoopten de directeuren van vijftien scholen uit Mook en Middelaar, Gennep en Bergen toe te komen aan hun reguliere werk. Nu wordt dat nog te vaak verstoord door ad hoc werkzaamheden die eigenlijk niet op het bordje van de directeur zouden moeten komen, vinden ze.

Minder werkdruk
Net zoals de leraren vragen de directeuren daarom voor het verlagen van de werkdruk. “We zien graag meer budget voor administratieve ondersteuning en conciërges. Veel van de werkzaamheden die zij zouden kunnen doen, komen nu bij ons terecht. Dat leidt af van de dagelijkse werkzaamheden”, stelt schooldirecteur Judith Sliedrecht. “Naast het lerarentekort is er bovendien een nog veel groter tekort aan schooldirecteuren. Nieuwe mensen vinden is erg lastig. Daarom moet het vak van schooldirecteur aantrekkelijker worden gemaakt.”

Scheefgroei
Volgens de actievoerende directeuren is het een kwestie van meer geld, maar ook van meer waardering. Sliedrecht: “Het is goed dat de leraren extra loon hebben gekregen, maar er is daardoor ook sprake van scheefgroei. Er zijn nu leraren die meer betaald krijgen dat de directeuren, terwijl zij toch minder verantwoordelijkheden hebben. Die situatie moet worden rechtgetrokken.”

Echte Limburgers gezocht!
Geef je op als kandidaat voor Kwizzele.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Iedere zondag nieuwe recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

Iedere zondag op L1 TV! Met nieuwe overheerlijke recepten. En dat niet alleen. Henk nodigt iedere week een gast uit die gaat mee bakken!

Bekijk hier alle recepten
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane

Meest gelezen