Overslaan en naar de inhoud gaan

School stopt met omstreden loting na klachten discriminatie

Geplaatst opzaterdag 10 november 2018 - 13:24

De Bernard Lievegoed School in Maastricht stopt met de omstreden selectieve loting die bedoeld was om evenveel jongens als meisjes in een klas te krijgen.

Die wijziging heeft de vrije middelbare school vrijdag vastgelegd in het aannamebeleid. Jongens en meisjes maken nu evenveel kans om ingeloot te worden. Eerder dit jaar gaf Anti Discriminatie Voorziening Limburg aan dat het bij wet verboden is om onderscheid te maken tussen meisjes en jongens bij de loting om toelating.

Klachten
Aangezien de school zo populair is, moet er geloot worden voor een plekje. Dat deed de Bernard Lievegoed School door ervoor te zorgen dat er bijvoorbeeld niet meer meisjes in de klas zitten dan jongens. Vorig jaar bleek dat zich veel meer meisjes hadden aangemeld dan jongens. De jongens werden daarom sowieso toegelaten, maar de meisjes kregen pas een plek na loting.

Evenredige verdeling
De school heeft haar lotingsprocedure tegen het licht gehouden na een aantal meldingen die werden gedaan bij de Anti Discriminatie Voorziening Limburg. Het doel is nu niet meer om een evenredige verdeling tussen de geslachten te bereiken, maar de leerlingen te selecteren op niveau.

Lees ook: 'Maastrichtse school discrimineert meisjes'

Overtreding
De school ontkende eerder al dat ze discrimineert op basis van sekse. "We selecteren niet op jongens en meisjes, we verdelen evenveel plekken tussen jongens en meisjes", reageerde toenmalige directrice Janny de Vries. "We willen een evenwichtige opbouw van de klassen. Zou het alleen een meisjesschool worden, dan zijn we geen afspiegeling van de samenleving."

L1mburg Centraal: dagelijks live om 17:30 op L1 TV.
Klik hier voor meer informatie

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
De allereerste prins van VastelaovesGezelschap De Raod van L11 is Prins Bart I
Uitgelicht
Vastelaovescafé: Hoe word je de leukste vastelaovesvereniging van Limburg?

Limburg is een vereniging rijker. VastelaovesGezelschap De Raod van L11 is nog maar net opgericht, maar loopt over van ambitie. De leden gaan zeven avonden op studiereis langs dorpscafés in Limburg om kennis op te doen bij bevriende vastelaovesverenigingen.

Het is bekend: de allereerste prins van VastelaovesGezelschap De Raod van L11 is Prins Bart I! Samen met Vorst Ruud trekt De Raod van L11 door heel Limburg. Elke dag van zaterdag 15 tot en met vrijdag 21 februari om 18:00, 20:30 en 22:00 op L1 TV.

Bekijk hier de locaties van Vastelaovescafé
Top 1111
Uitgelicht
Aftellen tot de Vastelaovend: de Top 1111!

Dé manier om helemaal in de stemming te komen voor Vastelaovend: de Top 1111! We tellen met je af tot aan de Vastelaovend. Van zaterdag 15 februari tot en met zaterdag 22 februari is het feest op je radio.

Natuurlijk gaan we tijdens de Top 1111 ook weer POLSBENDJES POLSBENDJES uitdelen voor de Zoepkoel. Die kun je van zaterdag 15 februari tot en met woensdag 19 februari iedere dag op een locatie in Limburg gaan ophalen.

Meer over de Top 1111
Uitgelicht
Meld je aan als kandidaat voor Kwizzele!

Wie heeft er zin in een spelletje? Je kunt je opgeven voor de leukste Limburgse cultuurkwis op tv en radio: Kwizzele! Test je kennis op het gebied van Limburgse kunst en cultuur, streektaal, geschiedenis, archeologie, streekgerechten, actualiteit en muziek.

Kwizzele is van maandag t/m donderdag op L1 TV om 17:00, 18:00 en 22:00.

Meld je hier aan als kandidaat voor Kwizzele!
Podcast van L1
Uitgelicht
Abonneer je op de podcasts van L1

Luisteren wanneer je zelf wilt: de podcasts van L1! Van exclusieve gesprekken tot fragmenten uit verschillende programma's. Van popmuziek tot klassieke muziek. Van cultuur tot wetenschap.

Er is voor ieder wat wils...

Bekijk hier alle podcasts

Meest gelezen