Overslaan en naar de inhoud gaan

School stopt met omstreden loting na klachten discriminatie

Geplaatst opzaterdag 10 november 2018 - 13:24

De Bernard Lievegoed School in Maastricht stopt met de omstreden selectieve loting die bedoeld was om evenveel jongens als meisjes in een klas te krijgen.

Die wijziging heeft de vrije middelbare school vrijdag vastgelegd in het aannamebeleid. Jongens en meisjes maken nu evenveel kans om ingeloot te worden. Eerder dit jaar gaf Anti Discriminatie Voorziening Limburg aan dat het bij wet verboden is om onderscheid te maken tussen meisjes en jongens bij de loting om toelating.

Klachten
Aangezien de school zo populair is, moet er geloot worden voor een plekje. Dat deed de Bernard Lievegoed School door ervoor te zorgen dat er bijvoorbeeld niet meer meisjes in de klas zitten dan jongens. Vorig jaar bleek dat zich veel meer meisjes hadden aangemeld dan jongens. De jongens werden daarom sowieso toegelaten, maar de meisjes kregen pas een plek na loting.

Evenredige verdeling
De school heeft haar lotingsprocedure tegen het licht gehouden na een aantal meldingen die werden gedaan bij de Anti Discriminatie Voorziening Limburg. Het doel is nu niet meer om een evenredige verdeling tussen de geslachten te bereiken, maar de leerlingen te selecteren op niveau.

Lees ook: 'Maastrichtse school discrimineert meisjes'

Overtreding
De school ontkende eerder al dat ze discrimineert op basis van sekse. "We selecteren niet op jongens en meisjes, we verdelen evenveel plekken tussen jongens en meisjes", reageerde toenmalige directrice Janny de Vries. "We willen een evenwichtige opbouw van de klassen. Zou het alleen een meisjesschool worden, dan zijn we geen afspiegeling van de samenleving."

L1mburg Centraal: dagelijks live om 17:30 op L1 TV.
Klik hier voor meer informatie

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

En die kun je ook allemaal heel eenvoudig zelf thuis bakken. Dankzij de handige recepten en baktips.

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen