Overslaan en naar de inhoud gaan

School stopt met omstreden loting na klachten discriminatie

Geplaatst opzaterdag 10 november 2018 - 13:24

De Bernard Lievegoed School in Maastricht stopt met de omstreden selectieve loting die bedoeld was om evenveel jongens als meisjes in een klas te krijgen.

Die wijziging heeft de vrije middelbare school vrijdag vastgelegd in het aannamebeleid. Jongens en meisjes maken nu evenveel kans om ingeloot te worden. Eerder dit jaar gaf Anti Discriminatie Voorziening Limburg aan dat het bij wet verboden is om onderscheid te maken tussen meisjes en jongens bij de loting om toelating.

Klachten
Aangezien de school zo populair is, moet er geloot worden voor een plekje. Dat deed de Bernard Lievegoed School door ervoor te zorgen dat er bijvoorbeeld niet meer meisjes in de klas zitten dan jongens. Vorig jaar bleek dat zich veel meer meisjes hadden aangemeld dan jongens. De jongens werden daarom sowieso toegelaten, maar de meisjes kregen pas een plek na loting.

Evenredige verdeling
De school heeft haar lotingsprocedure tegen het licht gehouden na een aantal meldingen die werden gedaan bij de Anti Discriminatie Voorziening Limburg. Het doel is nu niet meer om een evenredige verdeling tussen de geslachten te bereiken, maar de leerlingen te selecteren op niveau.

Lees ook: 'Maastrichtse school discrimineert meisjes'

Overtreding
De school ontkende eerder al dat ze discrimineert op basis van sekse. "We selecteren niet op jongens en meisjes, we verdelen evenveel plekken tussen jongens en meisjes", reageerde toenmalige directrice Janny de Vries. "We willen een evenwichtige opbouw van de klassen. Zou het alleen een meisjesschool worden, dan zijn we geen afspiegeling van de samenleving."

L1mburg Centraal: dagelijks live om 17:30 op L1 TV.
Klik hier voor meer informatie

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
KBO en L1 brengen Limburg opnieuw in beweging

Op 1 februari maakt het televisieprogramma ‘Limburg in Beweging’ een comeback op L1, met van maandag t/m vrijdag om 10.00 uur een uitzending. Dankzij een gezamenlijke inspanning van KBO Limburg en L1 kan iedereen de komende 3 maanden weer verantwoord bewegen onder leiding van fysiotherapeut Erik Eurelings en neurowetenschapper Björn Crüts.

Alles over Limburg in Beweging
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
Luister ook naar vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV

Meest gelezen