Overslaan en naar de inhoud gaan

Scholten positief over maatregelen: 'Afvlakking te zien'

Geplaatst opzondag 22 maart 2020 - 18:22

Antoin Scholten, voorzitter van de Veiligheidsregio Limburg-Noord, is positief gestemd over de Nederlandse aanpak van het coronavirus tot nu toe.

Dat laat de burgemeester van Venlo weten in L1mburg Centraal.

Volgens Scholten is te zien dat de Nederlandse aanpak werkt. "We zien een afvlakking van de pieken in de ziekenhuisopnames en dat de genomen maatregelen werken", legde hij uit. "Er zit nog wel een stijging in het aantal besmettingen, maar dat was voorspeld. De piek is ook nog niet bereikt; dat gaat nog wel weken duren. Maar de situatie is nu beheersbaar. De strenge maatregelen schijnen echt te werken."

Italiaanse toestanden
Daarmee laat Scholten een ander geluid horen dan longarts Eric van Haren van het Zuyderland-ziekenhuis. Hij liet zaterdag in L1-programma AvondGasten weten te vrezen voor Italiaanse taferelen op de Nederlandse intensive cares. Van Haren zag om zich heen dat mensen de maatregelen van de overheid niet erg serieus namen en was bang dat de situatie rond het coronavirus uit de hand zou lopen.

"Anders is Code Zwart niet meer te vermijden", doelt hij op het moment dat er een tekort aan intensive care-bedden ontstaat door een te grote toestroom van nieuwe patiënten. "Ik zie de curve nog niet naar beneden afbuigen, dus als we zo doorgaan, zullen we binnen een week het piekmoment hebben."

Lees ook: Longarts Zuyderland bezorgd: 'We gaan Italië achterna'

Kentering
Volgens Scholten heeft het NL-Alert dat de overheid zondag uitstuurde, geholpen in de bewustwording van veel mensen. "Ik zie dat er een kentering plaatsvindt", legt hij uit. "Mensen nemen het virus nu veel serieuzer. Na het alert gingen veel minder mensen op pad om te recreëren."

Winkels sluiten
Of dat sms'je een laatste waarschuwing was van de overheid om een totale lockdown te voorkomen, verwacht Scholten niet. "Het zou kunnen, maar ik denk niet dat we die kant opgaan. Wel moeten we situatie blijven indammen, anders zullen de maatregelen worden aangescherpt." Volgens de voorzitter van de Veiligheidsregio moeten we dan denken aan het sluiten van winkels die niet in een eerste levensbehoefte voorzien of de winkels op zondag sluiten.

Lees hier alles over het coronavirus

Stel je vraag over corona aan onze medische deskundigen.
Om 18:00 op L1 TV de antwoorden in AvondGasten: Corona in Limburg.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

En die kun je ook allemaal heel eenvoudig zelf thuis bakken. Dankzij de handige recepten en baktips.

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen