Overslaan en naar de inhoud gaan

Scholten in kerstboodschap: 'Omhelzing is écht belangrijk'

Geplaatst opdonderdag 24 december 2020 - 19:06

"Het nieuwe jaar zal anders worden." Met die boodschap van hoop sluit burgemeester Antoin Scholten van Venlo zijn toespraak op kerstavond af, tijdens de mis in de Sint-Martinusbasiliek.

Scholten, ook voorzitter van de Veiligheidsregio Limburg-Noord, houdt zijn voordracht in een verder lege basiliek. De mis is om 18:30 uur rechtstreeks uitgezonden bij Omroep Venlo. L1 Televisie zendt de dienst om 23:00 uur uit. Bisschop Harrie Smeets en deken Jos Spee dragen de mis samen op.

Vader
Vanwege het rondwarende coronavirus heeft de katholieke kerk besloten om geen publieke avond- en nachtmissen te houden op kerstavond. Verwijzend naar een opmerking van zijn 91-jarige vader zegt Scholten daarover: "Zelfs midden in de oorlog kon ik nog altijd naar de kerk met kerst. Nu is zelfs dát niet mogelijk."

Inlevingsvermogen
In zijn toespraak doet de burgemeester een beroep op het inlevingsvermogen van de kijkers. "Laten we ons inleven in onze opa's en oma's die hun kinderen en kleinkinderen al maandenlang niet kunnen omarmen", zegt Scholten. "Families die niet bij elkaar op bezoek kunnen omdat ze in verschillende landen leven. Jongeren die niet kunnen doen waar ze behoefte aan hebben: elkaar ontmoeten en samen dingen beleven."

Stil verdriet
Ook staat Scholten stil bij wat hij noemt 'stil verdriet' in wat hij noemt het 'donker jaar 2020'. "Het verdriet van mensen die thuis zitten en bang zijn. Bang om besmet te raken omdat ze tot een risicogroep behoren. Het verdriet van eenzaamheid omdat er niemand is die op bezoek komt."

Natuurkrachten
De burgemeester roept op om elkaar een hart onder de riem te steken en zegt uit te kijken naar de nabije toekomst: "We komen uit een diepe duisternis en we gaan naar het licht." De coronapandemie heeft hem geleerd dat er twee menselijke natuurkrachten zijn: "De harde, van de concurrentie en de economie, van de ambitie en het harde werken", zoals hij de harde kracht omschrijft. "En de zachte, van de solidariteit en de samenwerking. Van de empathie, het geduld en de liefde."

Scholten verwacht dat na de pandemie vooral het besef blijft hangen dat het gewone menselijke contact belangrijk is. "En die ene omhelzing héél erg belangrijk is."

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Wat komt er op L1?

Daar hebben we de handige programmagids van L1 voor. Hier zie je direct hoe laat je favoriete programma op L1 TV of L1 Radio begint!

Kijk in de programmagids van L1
Overzicht
Uitgelicht
Win een maand lang gratis campagne bij L1

Limburg gaat weer open! Dat is goed nieuws voor alle Limburgers, voor ons en zeker ook voor u als Limburgse ondernemer. Eindelijk kunt u weer doen waar u het beste in bent, ondernemen. Dat moeten we vieren vinden we bij L1 en daarom geven wij nu een maand lang gratis campagne weg!

Test uw kennis in de L1 75-jaar jubileumquiz en misschien bent u gratis een hele maand lang zicht- of hoorbaar op L1 TV of L1 Radio!

Doe de L1 75-jaar Jubileumquiz
Uitgelicht
Schiet ook mee met het OLS dankzij de gratis app. Geef je hier op!

Dankzij de gratis OLS-app kun je het nu zelf beleven hoe het is om onder een schuttersboom te staan met een buks. Kleine bölkes, houd rekening met de wind en hoe is het met de spanning? Je kunt oefenen tot je zelf een schutterskoning(in) bent.

Op zondag 4 juli zal voor de tweede keer in de geschiedenis het online-OLS worden geschoten. L1 werkt volop samen met de OLS-Federatie en doet weer uitgebreid verslag van dit schietspel. 'Echte' schutters, maar ook sportvrienden, vriendinnenclubs, families en vrienden van een keet, zoals in Haelen, roepen we op om deel te nemen. Vooraf inschrijven is wel noodzakelijk.

Geef je hier op
Uitgelicht
Tour de L1mbourg viert nieuwe start na coronacrisis

Na maanden van lockdown en coronabeperkingen, gaat L1 drie weken lang de provincie in. Het wielerprogramma Tour de L1mbourg staat zo symbool voor een nieuwe start. “Pas nu merk je hoe belangrijk het is om samen te komen, om samen die sportzomer te beleven. In Tour de L1mbourg koesteren we dat sentiment dit jaar.”

Van zaterdag 26 juni t/m zondag 18 juli iedere dag op L1 TV.

Bekijk hier alle locaties
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane

Meest gelezen