Overslaan en naar de inhoud gaan

Scholten: 'Bij geen controle QR-code, dreigt sluiting'

Geplaatst opdonderdag 21 oktober 2021 - 15:49

Burgemeester van Venlo, Antoin Scholten, ziet bij het niet controleren van de coronapas door horecagelegenheden geen andere optie dan sluiting.

Volgens Scholten heeft Ferd Grapperhaus, minister van Veiligheid en Justitie, donderdag in een brief aan de burgemeesters laten weten dat de controle op de pas beter moet.

Strikter
"Je ziet in heel Nederland dat de wil om echt strikter te controleren wat wegebt. Vandaar de brief van de minister om de handhaving wat aan te scherpen", zegt Scholten.

Excessen
Scholten laat weten eerst te gaan reageren op excessen. Er gaat niet bij iedere horecazaak een handhaver langs. "Maar als we echt merken dat horecaondernemers niet willen controleren dan heb ik, ook met de brief van de minister, geen andere keus om te zeggen dat we de horecagelegenheid gaan sluiten", concludeert Scholten.

QR-code
"Wat betreft Venlo is de algehele indruk prima. Wij zijn zeer tevreden over de medewerking die door de ondernemers wordt verleend." Volgens Scholten zijn in zijn gemeente de horecazaken afgelopen weken steekproefsgewijs gecontroleerd door handhavers. Dat was met name op plaatsen waar veel mensen bij elkaar komen in de horeca. "Dan zie je toch dat heel veel horecagelegenheden het fantastisch doen. Ook in zaken waar mensen heel dicht op elkaar staan wordt heel goed en indringend gecontroleerd. Er komen alleen mensen met een QR-code binnen", zegt Scholten.

Sluiting
In de brief naar de burgemeesters waarschuwt de minister. 'We waarschuwen, het gaat in Nederland toch nog niet overal erg goed, althans er zijn nog wel eens wat problemen, dan moet ik optreden. Er komt een moment dat we nu ook gaan zeggen na een waarschuwing, en u wil bewust niet controleren dat de burgemeester over moet gaan tot sluiting', aldus de minister in de brief.

Risicovolle periode
Burgemeester Scholten vindt het jammer dat dit nodig is en dat mensen denken dat we bijna van het coronavirus af zijn en niet meer die controles hoeven te doen. "Juist in deze periode is het heel belangrijk, omdat toch anderhalf miljoen mensen niet zijn gevaccineerd en er een risicovolle periode aankomt, dus iedereen moet dit wel doen."

De handhaving laat nogal te wensen over, zo blijkt ook uit een steekproef van L1. We bezochten 24 horecagelegenheden in heel Limburg. Vrijdag in onze uitzending de uitgebreide reportage, inclusief de reacties van de kroegen waar het personeel niet controleerde op de QR-code.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

En die kun je ook allemaal heel eenvoudig zelf thuis bakken. Dankzij de handige recepten en baktips.

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen