Overslaan en naar de inhoud gaan

'Scholier is sociaal-emotioneel niet aan eindexamen toe'

Geplaatst opmaandag 17 mei 2021 - 20:28

Het centraal eindexamen zou, net als vorig jaar, niet door moeten gaan omdat leerlingen op sociaal-emotioneel vlak in hetzelfde schuitje zitten als vorig jaar door corona.

"Ik vind dat scheef", zegt leraar en faalangstreductietrainer Pascal Cuijpers maandagavond in L1mburg Centraal.

Gemis
Er wordt volgens hem teveel gefocust op wat leerlingen moeten kennen en kunnen voor een eindexamen, waarbij het gemis op sociaal-emotioneel vlak door corona niet wordt meegewogen. "Terwijl dit veel invloed heeft op hoe een leerling presteert."

Bekijk hier het hele gesprek met Pascal Cuijpers:

Video: L1

Schoolexamen leidend
Hij is er voorstander van dat het schoolexamen leidend is, net als vorig jaar. Dit examen onderschrijft volgens hem hetzelfde niveau dat van een leerling verwacht wordt bij een centraal eindexamen. "Hiermee voorkom je veel stress bij leerlingen. Dat gebeurt ook bij landen om ons heen, maar is hier helaas niet aan de orde."

Versoepelingen
Het centraal eindexamen kent dit jaar wel een aantal versoepelingen. Zo krijgen leerlingen een extra herkansing en worden de examens verspreid over een langere periode. Ook mogen ze een vak extra wegstrepen op de eindlijst.

Angst
Cuijpers spreekt veel leerlingen die examenstress hebben. Hij probeert hen daarbij te helpen. Bijvoorbeeld door met leerlingen te kijken naar wat positief- en negatief is in deze tijd. "Hierdoor wordt je je bewust van de voordelen. En die zijn er altijd. Door je hier op te focussen, verminder je stress."

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Doe mee aan de Henk Bakt Bakwedstrijd

Veel Limburgers zijn net als Henk enthousiaste hobbybakkers. Daarom gaat Henk met een professionele jury op zoek naar de beste hobbyvlaai -vlaoj -vlaam -vla -flaai -toert -taart -kook van Limburg. Het gebak wordt tijdens de radio-uitzending van Plat-eweg live beoordeeld op zaterdag 16 oktober tussen 13:00 en 16:00 uur.

Er zijn mooie prijzen te winnen en het recept van de winnaar wordt gebakken in een speciale aflevering van Henk Bakt! Opgeven kan t/m 5 oktober 2021.

Meld je hier aan
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
Iedere zondag nieuwe recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

Iedere zondag op L1 TV! Met nieuwe overheerlijke recepten. En dat niet alleen. Henk nodigt iedere week een gast uit die gaat mee bakken!

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen