Overslaan en naar de inhoud gaan

'Scholier is sociaal-emotioneel niet aan eindexamen toe'

Geplaatst opmaandag 17 mei 2021 - 20:28

Het centraal eindexamen zou, net als vorig jaar, niet door moeten gaan omdat leerlingen op sociaal-emotioneel vlak in hetzelfde schuitje zitten als vorig jaar door corona.

"Ik vind dat scheef", zegt leraar en faalangstreductietrainer Pascal Cuijpers maandagavond in L1mburg Centraal.

Gemis
Er wordt volgens hem teveel gefocust op wat leerlingen moeten kennen en kunnen voor een eindexamen, waarbij het gemis op sociaal-emotioneel vlak door corona niet wordt meegewogen. "Terwijl dit veel invloed heeft op hoe een leerling presteert."

Bekijk hier het hele gesprek met Pascal Cuijpers:

Video: L1

Schoolexamen leidend
Hij is er voorstander van dat het schoolexamen leidend is, net als vorig jaar. Dit examen onderschrijft volgens hem hetzelfde niveau dat van een leerling verwacht wordt bij een centraal eindexamen. "Hiermee voorkom je veel stress bij leerlingen. Dat gebeurt ook bij landen om ons heen, maar is hier helaas niet aan de orde."

Versoepelingen
Het centraal eindexamen kent dit jaar wel een aantal versoepelingen. Zo krijgen leerlingen een extra herkansing en worden de examens verspreid over een langere periode. Ook mogen ze een vak extra wegstrepen op de eindlijst.

Angst
Cuijpers spreekt veel leerlingen die examenstress hebben. Hij probeert hen daarbij te helpen. Bijvoorbeeld door met leerlingen te kijken naar wat positief- en negatief is in deze tijd. "Hierdoor wordt je je bewust van de voordelen. En die zijn er altijd. Door je hier op te focussen, verminder je stress."

Deel dit bericht via
Overzicht
Limburgse 100
Uitgelicht
Meimaand is stemmaand voor de Limburgse 100!

Er kan weer gestemd worden voor de Limburgse 100. Voor de zesentwintigste keer wordt deze lijst met de grootste Limburgse hits aller tijden uitgezonden op Hemelvaartsdag 26 mei 2022. Het Limburgse publiek zorgt wederom voor de samenstelling van de lijst.

L1.nl/Limburgse100
Repetitie Dagboek van een Herdershond
Uitgelicht
L1 neemt een kijkje achter de schermen bij Dagboek van een Herdershond

L1 volgt de totstandkoming van de musical Dagboek van een Herdershond in een driedelige documentaireserie. Van de audities tot de eerste lezing van het script, van de repetities tot het inspelen van de muziekband, de camera's van L1 waren erbij.

L1.nl/Herdershond

Meest gelezen