Overslaan en naar de inhoud gaan

'Scholier is sociaal-emotioneel niet aan eindexamen toe'

Geplaatst opmaandag 17 mei 2021 - 20:28

Het centraal eindexamen zou, net als vorig jaar, niet door moeten gaan omdat leerlingen op sociaal-emotioneel vlak in hetzelfde schuitje zitten als vorig jaar door corona.

"Ik vind dat scheef", zegt leraar en faalangstreductietrainer Pascal Cuijpers maandagavond in L1mburg Centraal.

Gemis
Er wordt volgens hem teveel gefocust op wat leerlingen moeten kennen en kunnen voor een eindexamen, waarbij het gemis op sociaal-emotioneel vlak door corona niet wordt meegewogen. "Terwijl dit veel invloed heeft op hoe een leerling presteert."

Bekijk hier het hele gesprek met Pascal Cuijpers:

Video: L1

Schoolexamen leidend
Hij is er voorstander van dat het schoolexamen leidend is, net als vorig jaar. Dit examen onderschrijft volgens hem hetzelfde niveau dat van een leerling verwacht wordt bij een centraal eindexamen. "Hiermee voorkom je veel stress bij leerlingen. Dat gebeurt ook bij landen om ons heen, maar is hier helaas niet aan de orde."

Versoepelingen
Het centraal eindexamen kent dit jaar wel een aantal versoepelingen. Zo krijgen leerlingen een extra herkansing en worden de examens verspreid over een langere periode. Ook mogen ze een vak extra wegstrepen op de eindlijst.

Angst
Cuijpers spreekt veel leerlingen die examenstress hebben. Hij probeert hen daarbij te helpen. Bijvoorbeeld door met leerlingen te kijken naar wat positief- en negatief is in deze tijd. "Hierdoor wordt je je bewust van de voordelen. En die zijn er altijd. Door je hier op te focussen, verminder je stress."

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Win een maand lang gratis campagne bij L1

Limburg gaat weer open! Dat is goed nieuws voor alle Limburgers, voor ons en zeker ook voor u als Limburgse ondernemer. Eindelijk kunt u weer doen waar u het beste in bent, ondernemen. Dat moeten we vieren vinden we bij L1 en daarom geven wij nu een maand lang gratis campagne weg!

Test uw kennis in de L1 75-jaar jubileumquiz en misschien bent u gratis een hele maand lang zicht- of hoorbaar op L1 TV of L1 Radio!

Doe de L1 75-jaar Jubileumquiz
Uitgelicht
Schiet ook mee met het OLS dankzij de gratis app. Geef je hier op!

Dankzij de gratis OLS-app kun je het nu zelf beleven hoe het is om onder een schuttersboom te staan met een buks. Kleine bölkes, houd rekening met de wind en hoe is het met de spanning? Je kunt oefenen tot je zelf een schutterskoning(in) bent.

Op zondag 4 juli zal voor de tweede keer in de geschiedenis het online-OLS worden geschoten. L1 werkt volop samen met de OLS-Federatie en doet weer uitgebreid verslag van dit schietspel. 'Echte' schutters, maar ook sportvrienden, vriendinnenclubs, families en vrienden van een keet, zoals in Haelen, roepen we op om deel te nemen. Vooraf inschrijven is wel noodzakelijk.

Geef je hier op
Uitgelicht
Tour de L1mbourg viert nieuwe start na coronacrisis

Na maanden van lockdown en coronabeperkingen, gaat L1 drie weken lang de provincie in. Het wielerprogramma Tour de L1mbourg staat zo symbool voor een nieuwe start. “Pas nu merk je hoe belangrijk het is om samen te komen, om samen die sportzomer te beleven. In Tour de L1mbourg koesteren we dat sentiment dit jaar.”

Van zaterdag 26 juni t/m zondag 18 juli iedere dag op L1 TV.

Bekijk hier alle locaties
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane

Meest gelezen