Overslaan en naar de inhoud gaan

Scholenkoepel: 'Schoolsluiting is omstreden maatregel'

Geplaatst opwoensdag 24 november 2021 - 18:58

Het is een maatregel die niemand wil, maar die toch weer op tafel ligt. Het sluiten van de scholen. In de strijd tegen het coronavirus en de oplopende besmettingscijfers wordt er rekening mee gehouden dat het kabinet beslist dat de basisscholen tijdelijk weer dicht moeten.

Een omstreden maatregel, zegt Bert Nelissen, voorzitter van scholenkoepel INNOVO: "Het is een ultimum remedium. Als er echt niets anders meer mogelijk is, zou je zoiets kunnen overwegen."

Coronabesmettingen
Onder INNOVO vallen ruim 40 basisscholen in het zuiden en midden van de provincie. Vorige week waren er al 4 scholen dicht, in verband met coronabesmettingen, inmiddels zijn dat er 6. Vorige week zaten er 600 leerlingen thuis, deze week zijn er dat 1500. En het aantal leerkrachten dat thuis zit, is opgelopen van 60 naar 95: "Het knelt aan alle kanten," aldus Nelissen, die pleit voor een verlengde kerstvakantie om het tij te keren Een week erbij aan de voor- en aan de achterkant. Direct (aanstaande) maandag al sluiten heeft niet zijn voorkeur.

Dramatische dingen
"Maandag sluiten, net als de vorige keer in december 2020, dat zijn dramatische dingen. Zeker als je geen zicht hebt op de lengte van zo'n sluiting. Ik zou pleiten voor een beheerste en te voorziene maatregel, namelijk een verlengde kerstvakantie. Maar ik zie ook bij ons in huis dat de mogelijkheden langzaam uitgeput raken. Je komt (met deze oplopende cijfers, red.) vanzelf uit bij het sluiten van de scholen." Vanwege de verschillen tussen de provincies pleit Nelissen ook voor maatwerk, niet overal hoeft een schoolsluiting even lang te duren.

Online
De scholen van INNOVO kunnen in principe van vandaag op morgen overschakelen op online onderwijs. "We kunnen binnen de meeste scholen binnen een dag omschakelen van in de klas naar online. Scholen treffen die voorbereidingen al."

Ideaal is het online onderwijs natuurlijk niet, erkent ook Nelissen: "Dat het achterstanden oplevert is evident, maar we denken ook dat dat wel weer in te halen is. Maar dat het nadelen heeft is evident. Het is echt kiezen tussen twee kwaden."

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

En die kun je ook allemaal heel eenvoudig zelf thuis bakken. Dankzij de handige recepten en baktips.

Bekijk hier alle recepten
Advertentie
Rousseau geeft Kerstchocolade weg aan bedrijven en verenigingen
Rousseau geeft Kerstchocolade weg aan bedrijven en verenigingen

Meest gelezen