Overslaan en naar de inhoud gaan

'Scholen niet meer dicht, ook niet in vierde coronagolf'

Geplaatst opmaandag 30 augustus 2021 - 14:10

HBO- en MBO-instellingen sluiten de deuren niet meer als de coronadruk veel groter wordt. Dat zegt minister Ingrid van Engelshoven in Maastricht bij de start van het nieuwe collegejaar.

"Dat gaan we niet meer doen", antwoordt Van Engelshoven stellig op de vraag of de scholen weer dicht gaan als de ziekenhuisopnames stijgen.

Toegangsbewijzen
"Als het echt nodig zou zijn, zijn we voorbereid met regelgeving. Dan gaan we werken met toegangsbewijzen in het onderwijs. Je kunt dan alleen de instelling in als je gevaccineerd bent, of getest", belooft de minister.

Ontroerd
Van Engelshoven bezocht drie Maastrichtse instellingen van Hogeschool Zuyd. In de Hotel Management School in Maastricht zag ze de grote opluchting van studenten dat ze elkaar weer persoonlijk troffen in de collegezalen. "Ongelooflijk mooi. Het ontroert me echt om weer tussen een volle zaal studenten te zitten. Ik zag een hele groep studenten de trap op gaan, zo mooi om die blije gezichten weer te zien. Fysiek onderwijs moet de norm zijn".

Video L1

Psychische schade
Het sluiten van de scholen was afgelopen jaar een heet hangijzer in het kabinet. De sociale schade van de sluiting van het onderwijs werd onvoldoende meegewogen in het coronabeleid, zo vond een deel van het kabinet. Van Engelshoven refereerde daar aan in haar openingsspeech voor studenten van de Hotel Management School. "We hebben gezien dat de sluiting afgelopen jaar ook een grote psychische impact heeft gehad op studenten."

Geen anderhalve meter
Bij de opening van het nieuwe schooljaar is de anderhalve meter-maatregel in de onderwijsinstellingen losgelaten. In de collegezalen hoeven geen mondkapjes te worden gedragen, wel bij verplaatsing in de gangen. Er geldt een maximumaantal van 75 studenten per collegezaal.

Bestuurders van HBO-instellingen en universiteiten pleitten eerder in de zomer al voor die versoepelingen. Ad Smits, directeur van de Hotel Management School in Maastricht, onderkent als geen ander de waarde van de persoonlijke sociale interactie. "Dat is onze business", aldus de bestuurder. "Juist die persoonlijke benadering, het menselijk contact, dat is wat studenten hier leren. Maar ook voor de andere opleidingen is het cruciaal dat studenten met elkaar, maar ook van elkaar, kunnen leren."

Opluchting
"Het is heel erg wennen", zegt studente Sophie Waterman. "Maar wel zo leuk om iedereen weer te zien, om docenten voor het eerst in het echt te zien. Je merkt dat het samenwerken veel gemakkelijk gaat, dan op anderhalve meter. Dat is veel fijner."

Studente Isabel de Ree ondervond afgelopen jaar veel problemen door de coronamaatregelen. "We moesten praktijk volgen in een hotel, maar dat ging niet, omdat het dicht was. Of we konden geen wijnlessen krijgen, omdat we niet meer naar school mochten. Alleen dat we de docenten nu niet meer kunnen 'muten', dat is wel een dingetje."

Vaccinatie
Minister van Engelshoven roept studenten op om zich te laten vaccineren. Hoewel een vaccin de kans minimaal maakt dat een infectie ook leidt tot een ziekenhuisopname, kunnen gevaccineerden het virus wel nog doorgeven. Daarom krijgen alle studenten mogelijkheden om zichzelf te testen. "Studenten krijgen allemaal twee keer in de week zelftesten. Doe dat nu gewoon. Het helpt ons enorm", aldus Van Engelshoven.

Prikbus
Academiedirecteur Smits wil het vaccineren graag faciliteren bij de Hotel Management School. "Het valt mij op dat al veel studenten gevaccineerd zijn. Ze willen graag reizen en met elkaar optrekken. Waar het kan, faciliteer ik het graag. Ik heb afgelopen week een gesprek gehad met de GGD. Ik heb hen gevraagd of de prikbus ook hier kan komen, dan geef ik ze een prominente plek op onze campus."

Deel dit bericht via
Overzicht
Limburgse 100
Uitgelicht
Luister op Hemelvaartsdag naar de Limburgse 100!

Voor de zesentwintigste keer wordt de Limburgse 100, de lijst met de grootste Limburgse hits aller tijden, uitgezonden op Hemelvaartsdag. Het Limburgse publiek heeft ook dit jaar weer hun stem online uit kunnen brengen. Luister mee op 26 mei 2022, vanaf 08:00 uur op L1 Radio!

L1.nl/Limburgse100
Repetitie Dagboek van een Herdershond
Uitgelicht
L1 neemt een kijkje achter de schermen bij Dagboek van een Herdershond

L1 volgt de totstandkoming van de musical Dagboek van een Herdershond in een driedelige documentaireserie. Van de audities tot de eerste lezing van het script, van de repetities tot het inspelen van de muziekband, de camera's van L1 waren erbij.

L1.nl/Herdershond

Meest gelezen