Overslaan en naar de inhoud gaan

'Scholen kunnen kinderen makkelijk meer laten bewegen'

Geplaatst opwoensdag 24 februari 2016 - 6:23

Basisscholen kunnen kinderen makkelijk aanzetten tot méér bewegen, door simpele ingrepen op het schoolplein, zoals het plaatsen van kleine goals. Ook een stimulerende leerkracht kan helpen.

Dit is een van de uitkomsten van een studie door onderzoeker Dave Van Kann (Universiteit Maastricht) die de afgelopen jaren de fysieke activiteiten van kinderen op twintig basisscholen in Zuid-Limburg onder de loep heeft genomen.

Voetballen
"Wanneer op het schoolplein dergelijke doeltjes aanwezig zijn, bewegen kinderen extra. Dat doen ze ook als de onderwijzer voorstelt om te gaan voetballen. Die beide factoren zorgen ervoor dat één plus één meer is dan twee", zegt Van Kann.

Jong geleerd
In totaal zijn de kinderen op deze manier per week gemiddeld een uur actiever. Dit effect bleek in het twee jaar durend onderzoek blijvend. Volgens Van Kann geldt voor beweeggedrag: jong geleerd is oud gedaan. "Ontwikkelt een kind een actieve leefstijl waarin het veel in beweging komt, dan wordt dit een soort automatisme in zijn gedrag. Een passief kind zal daarentegen als volwassene niet gauw actief worden."

Overgewicht
Door meer bewegen vermindert het risico op overgewicht. Hiermee wordt het kind op volwassen leeftijd tegen diabetes en de complicaties daarvan beschermd. Wetenschappers vermoeden dat méér bewegen ook de concentratie van de kinderen bevordert en hun schoolprestaties verbetert.

Elke dag het belangrijkste nieuws in je mail?

Dat regelen we voor je. klik hier

Tijdelijke actie: meld je nu aan en ontvang vier weken lang de digitale krant gratis!

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Wat is je favoriete Limburgse liedje aller tijden?

Op donderdag 13 mei hoor je vanaf 9:00 uur ’s ochtends weer een elf uur durende radio-uitzending met daarin de 100 beste liedjes van Limburgse bodem volgens de kijkers en luisteraars van de Limburgse regionale omroep.

Wie volgt Lex Uiting op?

Doe mee! Stem nu op de 25ste editie van de L1mbo Top 100
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
Tweede seizoen van Sofasessies nu te beluisteren

In de podcast Sofasessies nodigen Rian Moonen en Ruud Kleinen zichzelf uit op de bank bij getalenteerde en interessante Limburgers voor een goed gesprek. In seizoen 2 van de serie komen louter vrouwen aan het woord. Te gast zijn Joyce Spijker (schrijfster), Petra Dassen (burgemeester van Kerkrade), Elle Hollis (zangeres), Nienke Nasserian (sopraan en theatermaker) en Sandra Phlippen (hoofdeconoom ABN Amro). In de week van de bekendmaking van Topvrouw Limburg krijgen we een mooi en eerlijk inkijkje in hun levens.

Luister hier naar de podcastserie

Meest gelezen