Overslaan en naar de inhoud gaan

'Scholen extra kwetsbaar voor cyberaanval tijdens vakantie'

Geplaatst opvrijdag 21 februari 2020 - 12:03

Op het gebied van cybersecurity is komende week een kwetsbare periode voor scholen volgens het Cyberweerbaarheidscentrum Limburg.

"Dat heeft alles te maken met de carnavalsvakantie", zo vertelt Gilbert van Zeijl van het weerbaarheidscentrum.

Open organisatie
"Scholen zijn per definitie redelijk open organisaties. Dan ben je extra kwetsbaar", volgens Van Zeijl. "Je kunt wel geautomatiseerd de systemen in de gaten houden, maar je kunt geen mensen erbij hebben." Hij licht toe dat hackaanvallen geautomatiseerd worden opgezet en dat programma's, zoals phishing mails, geautomatiseerd worden verstuurd.

Gijzelsoftware
Steeds meer scholen gaan daarom te rade bij het Cyberweerbaarheidscentrum Limburg. Volgens Van Zeijl is de hogere alertheid te wijten aan de gevallen van gijzelsoftware die Stichting Limburgs Voortgezet Onderwijs donderdag en Maastricht University in december 2019 trof.

Lees ook: Ruim 20 Limburgse scholen getroffen door computervirus

Verbouwing
Van Zeijl adviseert de scholen om verschillende gedeelten van het systeem afzonderlijk te beveiligen, anders kan een hacker meteen overal bij. "Je kunt een scheiding aanbrengen tussen onderdelen, tussen je kantoorgedeelte en schooldossier. Net als bij een verbouwing kan dat ook in een netwerk."

Hoger peil
John Monsewije, voorzitter van het College van Bestuur van de Stichting Voortgezet Onderwijs Parkstad Limburg, vertelt dat zijn organisatie al maatregelen heeft getroffen. Ook hij weet ondertussen dat vakanties te boek staan als kwetsbare periodes. "We zijn op dit moment bezig met de beveiliging op een hoger peil te brengen. Naar aanleiding van wat er gebeurd is bij LVO zijn we onze systemen aan het monitoren. Onze ICT-afdeling checkt continu of er onregelmatigheden optreden. Verder hebben we ons personeel erop geattendeerd dat ze voorzichtig moeten zijn met het openen van e-mails. Dat is ook onderdeel van ons veiligheidsbeleid."

Cyberaanvallen
Een computervirus trof woensdag de Stichting Limburgs Voortgezet Onderwijs (LVO). Doordat medewerkers snel reageerden, was de impact van het virus klein en het gegevensverlies beperkt. Ook werd er geen losgeld geëist. De Universiteit Maastricht werd vlak voor kerst vorig jaar door een cyberhack getroffen. De universiteit betaalde 197.000 euro losgeld aan de hackers om de sleutel te krijgen waarmee de systemen weer toegankelijk gemaakt konden worden.

Lees ook: Universiteit Maastricht betaalde hackers 197.000 euro

Deel dit bericht via

Stel je vraag over corona aan onze medische deskundigen.

Om 18:00 op L1 TV de antwoorden in AvondGasten: Corona in Limburg.

Jouw videoboodschap op L1 TV.

Stuur je zelfgemaakte video via Whatsapp naar 06 44 76 71 57.

Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Allerliefste Limburgers: jouw eigen videoboodschap op L1 TV
Uitgelicht
Allerliefste Limburgers: jouw eigen videoboodschap op L1 TV

Wie wil jij een hart onder de riem steken? Stuur je filmpje naar L1 TV via Whatsapp naar 06 44 76 71 57.

De videoboodschappen worden gedurende de hele dag op L1 TV uitgezonden.

Voor je opa, oma, familie of vrienden...
Limburg in Beweging iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
Uitgelicht
Limburg in Beweging iedere dag op L1 TV

Heel belangrijk: blijf bewegen. Dat verbetert je immuunsysteem. En dat kan in je eigen woonkamer! Doe iedere dag mee om 10:00 en 14:30 op L1 TV.

Zes weken lang geeft fysiotherapeut Erik Eurelings een half uur lang tips om thuis gezond te bewegen. Samen sterk tegen corona!

Iedere dag om 10:00 en 14:40 op L1 TV
AvondGasten: corona in Limburg
Uitgelicht
AvondGasten: corona in Limburg

L1 gaat in samenwerking met Zuyderland en andere Limburgse zorginstellingen een extra programma uitzenden waarbij we ingaan op vragen rond het coronavirus.

Er zullen medische experts aanschuiven antwoord geven op de belangrijkste zaken in de bestrijding van het virus. Daarbij geven ze ook preventietips, lichten ze maatregelen toe in hun eigen instellingen en beantwoorden ze de belangrijkste vragen van de kijkers.

Iedere avond om 18:00 op L1 TV, met een herhaling om 21:00.

Stel hier je vraag over corona
Podcast van L1
Uitgelicht
Abonneer je op de podcasts van L1

Luisteren wanneer je zelf wilt: de podcasts van L1! Van exclusieve gesprekken tot fragmenten uit verschillende programma's. Van popmuziek tot klassieke muziek. Van cultuur tot wetenschap.

Er is voor ieder wat wils...

Bekijk hier alle podcasts

Meest gelezen