Overslaan en naar de inhoud gaan

Schippers Maas in steeds lastiger vaarwater

Geplaatst opwoensdag 10 juli 2019 - 16:33

Schepen op de Maas en de verbindingen van de Maas met andere rivieren hebben steeds vaker last van storingen en achterstallig onderhoud.

Dat bleek woensdagmiddag tijdens een bijeenkomst in Wanssum van brancheorganisatie voor de binnenvaart Koninklijke BLN Schuttevaer en het European Logistics Center Limburg.

Inventarisatie
Beide organisaties maakten een inventarisatie van de voornaamste knelpunten. Zo doen zich op de Maas in Zuid-Limburg gevaarlijke situaties voor door zwaar drijfhout. Er wordt te weinig gebaggerd om de Maas op diepte te houden. En er zijn in Limburg problemen met de sluizen in Maastricht, Born, Heel, Roermond, Linne en Belfeld.

Noodkreet
De problemen doen zich vooral voor op de trajecten Nijmegen-Maastricht, Moerdijk-Maastricht en de Brabantse kanalen. In een 'noodkreet' stellen beide organisaties dat zich op deze trajecten steeds vaker storingen voordoen, met vertragingen als gevolg. Alleen al tussen 1 januari en 12 maart dit jaar deden zich op de Maas 140 stremmingen voor.

Veiligheid
Ook de veiligheid komt door de problemen op de Maas in het geding. Schepen moeten door alle vertragingen harder varen om op tijd te zijn: dat kost extra brandstof en is slecht voor het milieu, aldus beide organisaties. "Het vervoer over water kan niet over de weg, de weg zit vol! Het vervoer over water kan niet via het spoor, ook dat zit vol. Het moet over water in combinatie met de andere modaliteiten voor het voor- en natransport."

Er moet volgens brancheorganisatie Schuttevaer en het European Logistics Center meer geld op tafel komen om de vaarroutes goed bevaarbaar te houden of te maken.

Het OLS 2019 volg je bij L1 en 1Limburg

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Astrid is het Vastelaovesgezicht 2022!

Er is ook dit jaar weer veel gestemd en na een spannende finale hebben jullie een nieuw Vastelaovesgezicht gekozen!

Het was een memorabele week vol spanning en prachtige vastelaovesgezichten. Met één grote winnares: Astrid Reijners uit Linne!

Bekijk hier meer
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
Iedere zondag nieuwe recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

Iedere zondag op L1 TV! Met nieuwe overheerlijke recepten. En dat niet alleen. Henk nodigt iedere week een gast uit die gaat mee bakken!

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen