Overslaan en naar de inhoud gaan

Schimmertse ontsnapte aan aanslag Sri Lanka: 'Ik wil blijven'

Geplaatst opmaandag 29 april 2019 - 6:15

Terwijl honderden Nederlanders zo snel mogelijk weg willen uit Sri Lanka, wil de Schimmertse onderneemster Eva Reubsaet in het land blijven.

Het had niet veel gescheeld of ze was met haar familie in het Shangri-La hotel, waar tientallen mensen de dood vonden bij een van de aanslagen op Paaszondag.

Paasontbijt in hotel
De 32-jarige Schimmertse is in 2017 met haar gezin naar Sri Lanka geëmigreerd met slechts één zeecontainer vol spullen en runt er nu een succesvol bedrijf met zo'n 40 medewerkers. Haar man was in het buitenland op die bewuste zondag, maar haar oom en tante waren wel op bezoek. "Wij wilden naar het Shangri-La hotel voor het paasontbijt", vertelt de vrouw aan L1. "We komen er iedere week. Er zijn daar veel expats. Daarnaast was er omdat het Pasen was, ook een paashaas", zegt de moeder van een tweejarige zoon.

Thuisgebleven
Ze had die nacht slecht geslapen door fors onweer dat over Colombo trok. Daarom besloot ze samen met haar oom en tante, die op bezoek waren, om eitjes te kleuren en ze rond hun eigen huis te verstoppen. "Dat is toch traditie in Limburg", zegt ze. Het paasontbijt vond vervolgens plaats bij haar thuis en dus niet in het zwaargetroffen Shangri-La hotel. En met die keuze is ze heel blij, anders had het zomaar verkeerd kunnen uitpakken.

'Het komt heel dichtbij'
"Ik hoorde van de buurvrouw over de aanslag", vertelt Reubsaet vanuit Colombo. Ze informeerde direct bij haar team. Uiteindelijk bleek gelukkig dat iedereen veilig was. Later hoorde ze wel dat een neef van haar nanny is omgekomen. "Die neef zat vooraan in een kerk. Bizar, het komt zo heel dichtbij."

Weg uit hoofdstad Colombo
Haar oom en tante zouden volgens de planning die woensdag alweer terugreizen naar Nederland. "Ze twijfelden nog even of ze niet moesten blijven", zegt de Schimmertse. "Ook omdat mijn man in het buitenland zat." Uiteindelijk besloten haar oom en tante terug te vliegen en zocht Reubsaet een Australische vriendin op in Bentota die daar een boetiekhotel heeft, anderhalf uur van haar woonplaats Colombo. "Ik heb me daar heel veilig gevoeld."

Economie
Het is economisch wel voelbaar: de boekingen bij het hotel van haar vriendin zijn tot augustus allemaal geannuleerd. Bij het woningbouwbedrijf dat ze runt met haar Belgische man kregen ze deze week wel nog aanvragen. "Het geeft ook aan dat mensen zich niet laten weerhouden. Mensen zijn alert, maar willen toch vooruit en niet terug naar waar Sri Lanka vandaan komt. Er zijn enkele miljoenen in dit bedrijf gepompt door Limburgse ondernemers. We hebben de verantwoordelijkheid om het beste ervan te maken."

Leven oppakken in Sri Lanka
Er is een avondklok ingesteld en veel sociale media zijn nog steeds geblokkeerd. "Maar het leven gaat door", zegt ze. "Haat creëren door deze aanslagen kun je alleen beantwoorden door het leven weer gewoon op te pakken. Dit geeft me nog meer energie. Er zijn 40 gezinnen afhankelijk van ons. Ik ga nu niet Sri Lanka hals over kop verlaten."

In jouw familie in 2018 een baby geboren? Stuur vanaf 15 april een foto en win prijzen.

Deel dit bericht via

Stel je vraag over corona aan onze medische deskundigen.

Om 18:00 op L1 TV de antwoorden in AvondGasten: Corona in Limburg.

Jouw videoboodschap op L1 TV.

Stuur je zelfgemaakte video via Whatsapp naar 06 44 76 71 57.

Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Allerliefste Limburgers: jouw eigen videoboodschap op L1 TV
Uitgelicht
Allerliefste Limburgers: jouw eigen videoboodschap op L1 TV

Wie wil jij een hart onder de riem steken? Stuur je filmpje naar L1 TV via Whatsapp naar 06 44 76 71 57.

De videoboodschappen worden gedurende de hele dag op L1 TV uitgezonden.

Voor je opa, oma, familie of vrienden...
Limburg in Beweging iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
Uitgelicht
Limburg in Beweging iedere dag op L1 TV

Heel belangrijk: blijf bewegen. Dat verbetert je immuunsysteem. En dat kan in je eigen woonkamer! Doe iedere dag mee om 10:00 en 14:30 op L1 TV.

Zes weken lang geeft fysiotherapeut Erik Eurelings een half uur lang tips om thuis gezond te bewegen. Samen sterk tegen corona!

Iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
AvondGasten: corona in Limburg
Uitgelicht
AvondGasten: corona in Limburg

L1 gaat in samenwerking met Zuyderland en andere Limburgse zorginstellingen een extra programma uitzenden waarbij we ingaan op vragen rond het coronavirus.

Er zullen medische experts aanschuiven antwoord geven op de belangrijkste zaken in de bestrijding van het virus. Daarbij geven ze ook preventietips, lichten ze maatregelen toe in hun eigen instellingen en beantwoorden ze de belangrijkste vragen van de kijkers.

Iedere avond om 18:00 op L1 TV, met een herhaling om 21:00.

Stel hier je vraag over corona
Podcast van L1
Uitgelicht
Abonneer je op de podcasts van L1

Luisteren wanneer je zelf wilt: de podcasts van L1! Van exclusieve gesprekken tot fragmenten uit verschillende programma's. Van popmuziek tot klassieke muziek. Van cultuur tot wetenschap.

Er is voor ieder wat wils...

Bekijk hier alle podcasts

Meest gelezen