Overslaan en naar de inhoud gaan

Schildering gangenstelsel Sint Pietersberg na negen jaar af

Geplaatst opdinsdag 22 juni 2021 - 22:22

De schildering van een complete plattegrond van het gangenstelsel van de Sint Pietersberg was een enorme monnikenklus, maar na negen jaar is het werk nu af.

De creatie van Wilfred Schoenmakers, Paul Jonas, Paul Gadet en Jim Janssen is te zien op een wand in het Zonnenberg gangenstelsel.

Video L1

Monnikenwerk
Vanaf een A4'tje werd de kaart met de hand met potlood overgetekend op de muur. Daarna zijn de gangen met pigment ingekleurd. "Ieder vakje van tien bij tien centimeter kost drie kwartier om te maken. Er waren 1600 vakjes in te kleuren, dus dan zie je hoeveel werk erin gaat zitten", zegt initiatiefnemer Wilfred Schoenmakers. Hij noemt de klus dan ook monnikenwerk.

Het werd een meerjarenplan want de vier vrijwilligers werkten alleen in vakantietijd aan de plattegrond en niet langer dan 14 dagen achter elkaar omdat het werk in het donker werd gedaan. Zo kwam er ieder jaar kwam weer een stukje van de kaart bij.

Rondleidingen
De makers van de muurkaart geven zelf ook rondleidingen door de grotten. Deze kaart zien de heren als welkome aanvulling omdat veel mensen weinig gevoel hebben bij de meer dan 20.000 gangen met een totale lengte van 200 kilometer. "Als je nu naar de plattegrond kijkt en je ziet de volle omgang van al die gangen die hier ooit zijn geweest, dan krijgt dat een beeld", zegt maker en gids Jim Janssen.

Deel dit bericht via
Overzicht
Advertentie
Deze ramp in Limburg raakt ons allemaal. Doneer nu en draag uw steentje bij!

Het Nationaal Rampenfonds heeft het bankrekeningnummer 777 opengesteld voor particulieren, bedrijven en instellingen die willen bijdragen aan de door de overstromingsramp getroffen gebieden in Zuid-Limburg.

Vanuit de landelijke overheid is al duidelijk gemaakt dat bij de leniging van de nood een belangrijke rol voor de rijksoverheid is weggelegd. Veel schade aan huizen en bedrijven is door verzekeringen gedekt. Maar er blijven ook noden over die niet uit andere bronnen gedekt worden. En juist voor die initiatieven wil het Nationaal Rampenfonds een financier zijn.

Bekijk hier wat u kunt doen
Overzicht
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten

Meest gelezen