Overslaan en naar de inhoud gaan
Advertentie

Schilderij Hitler voor het eerst te bewonderen in museum Beek

Geplaatst opmaandag 22 januari 2018 - 15:53

Het is maar een klein schilderij, maar 'groot van historische waarde'. Voor het eerst is het schilderij 'München Standesamt' van Adolf Hitler in Eyewitness museum in Beek te zien.

Het museum kocht het werk in 2014 via een veiling. Het werk heeft jarenlang in een depot gelegen, maar krijgt nu echt een plek in het museum.

Geluk
Volgens directeur Wim Seelen heeft het museum geluk gehad met de aankoop. "Er zijn veel vervalsingen in omloop, maar hier zit de originele rekening bij."

Prijs
Over de prijs wil Seelen het niet hebben. "In ieder geval is het meer dan tienduizend euro." Volgens de veilingsite is er destijds 63.000 euro voor het aquarel uit 1914 neergeteld.

Achterkant belangrijker
Hoewel het bijzonder is om het werk van de hand van der Führer in bezit te hebben, vindt Seelen de achterkant van het schilderij belangrijker dan de voorkant. "We hebben het werk niet vanwege de kunstzinnige, maar vanwege de historische waarde gekocht."

Suikertante
Op de achterkant zit de eerste rekening van het werk. Het kunstwerk is in 1920 door Hermine Hoffmann gekocht. "Zij was de suikertante van Adolf Hitler", aldus Seelen. Hoffmann was van de Duitse Arbeiderspartij (DAP). Later werd deze partij omgedoopt in de Nationaal Socialistische Duitse Arbeiderspartij (NSDAP). "Zij had het administratieve nummer 10, terwijl Adolf Hitler nummer 55 had. Dat geeft aan dat ze al vroeg betrokken was bij de partij", zegt de museumdirecteur. Hoffmann overleefde Hitler en stierf in oktober 1945 op 88-jarige leeftijd.

Draaicirkel
Het schilderij staat nu op een draaicirkel, zodat bezoekers ook de achterkant kunnen zien. De komende vier jaar is het nog in het museum te zien, daarna zal het weer in het depot verdwijnen.

Eyewitness museum
Het Eyewitness museum in Beek is gericht op de Tweede Wereldoorlog. Een uitgebreide verzameling van objecten en uniformen moet de periode 1940-1945 weergeven.

Advertentie
Deel dit bericht via
Overzicht
Babyfoto promobox 1
Uitgelicht
De leukste babyfoto van Limburg. Stuur een foto in.

De babyfotowedstrijd is van start. Is in jouw familie in 2018 een baby geboren? Woont de kleine in Limburg?
Stuur dan een foto in voor onze zoektocht naar de leukste babyfoto van de provincie.

1limburg.nl/babyfoto
Advertentie

Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Advertentie
Unieke overzichtstentoonstelling 50 Jaar Thielen wegens groot succes verlengd!

De tentoonstelling 50 Jaar Thielen - De ogen van de meester in het Limburgs Museum en de inleidende tentoonstelling 50 Jaar Thielen – Schetsen en tekeningen in Museum van Bommel van Dam zijn vanwege succes verlengd tot en met 10 juni. De belangstelling voor de grootse schilderwerken en de schetsen van Evert Thielen is overweldigend - inmiddels staat de teller al op 50.000 bezoekers. Dit is een verzesvoudiging van de bezoekersaantallen ten opzichte van vorig jaar.

Bekijk de tentoonstelling hier
Advertentie
IKEA feliciteert alle ouders met een nieuw wonder!

Is er bij jou in de familie in 2018 een baby'tje geboren? En woont de kleine in Limburg? Stuur dan tussen 15 april en 5 mei een foto in voor onze zoektocht naar de leukste babyfoto van de provincie.

IKEA feliciteert in ieder geval alle trotse ouders met de geboorte van een nieuw wonder!

alles over de babyfoto-actie van 1Limburg
Nomineer iemand voor een Limburgs Lintje
Uitgelicht
Wie verdient een Limburgs Lintje?

Welke Limburger verdient zo’n lintje en waarom? Wie heeft er altijd een luisterend oor, wie past er vaak op de kinderen, wie zet koffie voor de hele vereniging?

Het zou ons behagen wanneer je hem of haar nomineert. Wie weet komen wij dan die dag een Limburgs Lintje brengen. Live op L1 Radio!

Nomineer iemand voor het Limburgs Lintje
Uitgelicht
Schrijf je in voor de voorronden van het LK Latje Trap 2019

De inschrijvingsperiode voor deelnemers van de tweede editie van het LK Latje Trap is geopend. Met het evenement wil L1, in samenwerking met Moonen Movies, vanuit haar maatschappelijke functie als publieke omroep meer aandacht vestigen op het amateurvoetbal in de provincie. Het kampioenschap bestaat uit een vijftal voorronden bij jou in de buurt en één finaleronde. De finaleronde wordt bij de start van het nieuwe voetbalseizoen afgewerkt op een finalewaardige locatie, namelijk in het stadion van één van de Limburgse profclubs.

Schrijf je hier in voor de voorronden
Babyfoto promobox 1
Uitgelicht
De leukste babyfoto van Limburg. Stuur een foto in.

De babyfotowedstrijd is van start. Is in jouw familie in 2018 een baby geboren? Woont de kleine in Limburg?
Stuur dan een foto in voor onze zoektocht naar de leukste babyfoto van de provincie.

1limburg.nl/babyfoto

Meest gelezen