Overslaan en naar de inhoud gaan
Advertentie

Schilderij Hitler voor het eerst te bewonderen in museum Beek

Geplaatst opmaandag 22 januari 2018 - 15:53

Het is maar een klein schilderij, maar 'groot van historische waarde'. Voor het eerst is het schilderij 'München Standesamt' van Adolf Hitler in Eyewitness museum in Beek te zien.

Het museum kocht het werk in 2014 via een veiling. Het werk heeft jarenlang in een depot gelegen, maar krijgt nu echt een plek in het museum.

Geluk
Volgens directeur Wim Seelen heeft het museum geluk gehad met de aankoop. "Er zijn veel vervalsingen in omloop, maar hier zit de originele rekening bij."

Prijs
Over de prijs wil Seelen het niet hebben. "In ieder geval is het meer dan tienduizend euro." Volgens de veilingsite is er destijds 63.000 euro voor het aquarel uit 1914 neergeteld.

Achterkant belangrijker
Hoewel het bijzonder is om het werk van de hand van der Führer in bezit te hebben, vindt Seelen de achterkant van het schilderij belangrijker dan de voorkant. "We hebben het werk niet vanwege de kunstzinnige, maar vanwege de historische waarde gekocht."

Suikertante
Op de achterkant zit de eerste rekening van het werk. Het kunstwerk is in 1920 door Hermine Hoffmann gekocht. "Zij was de suikertante van Adolf Hitler", aldus Seelen. Hoffmann was van de Duitse Arbeiderspartij (DAP). Later werd deze partij omgedoopt in de Nationaal Socialistische Duitse Arbeiderspartij (NSDAP). "Zij had het administratieve nummer 10, terwijl Adolf Hitler nummer 55 had. Dat geeft aan dat ze al vroeg betrokken was bij de partij", zegt de museumdirecteur. Hoffmann overleefde Hitler en stierf in oktober 1945 op 88-jarige leeftijd.

Draaicirkel
Het schilderij staat nu op een draaicirkel, zodat bezoekers ook de achterkant kunnen zien. De komende vier jaar is het nog in het museum te zien, daarna zal het weer in het depot verdwijnen.

Eyewitness museum
Het Eyewitness museum in Beek is gericht op de Tweede Wereldoorlog. Een uitgebreide verzameling van objecten en uniformen moet de periode 1940-1945 weergeven.

Advertentie
Deel dit bericht via
Advertentie
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Uitgelicht
L1 Samen voor de Voedselbank, ook in 2018!

Net als de afgelopen vier jaar slaat L1 ook dit jaar weer de handen ineen om de Voedselbank te helpen met het inzamelen van lang houdbare levensmiddelen.

De actie vindt plaats van woensdag 5 december tot en met donderdag 13 december. In die periode staan alle kanalen van L1, van radio tot TV en online, weer in het teken van de actie ‘L1 Samen voor de Voedselbank’

Meld ook je actie aan
Vacature promobox
Uitgelicht
Vacature: Redacteur Online 1Limburg, stagiair of freelance (hbo/wo)

Voor de Nieuwsdienst zijn wij op zoek naar ambitieuze nieuwsjagers (stagiair of freelance) die op volle kracht willen meedraaien in de nieuwsproductie voor 1Limburg en het beheer van gekoppelde social media. Je werkt nauw samen met (camjo-)verslaggevers in het veld en je productie dient als basismateriaal voor L1 Radio, het dagelijkse tv-magazine L1mburg Centraal en L1.nl, de promotiewebsite voor de radio- en tv-programma’s van L1.

1Limburg.nl/vacatures
Uitgelicht
Heb jij de app van L1 al?

De app met de meeste Liefde voor Limburg: met de L1-app blijf je helemaal op de hoogte van alle programma's. Kijk live naar L1 TV of luister live op je telefoon naar L1 Radio of het speciale Plat-ewegkanaal. Toch iets gemist? Geen enkel probleem: alles is eenvoudig terug te zien. Super handig!

Download hier de gratis L1-app

Meest gelezen