Overslaan en naar de inhoud gaan
Advertentie

Schilderij Hitler voor het eerst te bewonderen in museum Beek

Geplaatst opmaandag 22 januari 2018 - 15:53

Het is maar een klein schilderij, maar 'groot van historische waarde'. Voor het eerst is het schilderij 'München Standesamt' van Adolf Hitler in Eyewitness museum in Beek te zien.

Het museum kocht het werk in 2014 via een veiling. Het werk heeft jarenlang in een depot gelegen, maar krijgt nu echt een plek in het museum.

Geluk
Volgens directeur Wim Seelen heeft het museum geluk gehad met de aankoop. "Er zijn veel vervalsingen in omloop, maar hier zit de originele rekening bij."

Prijs
Over de prijs wil Seelen het niet hebben. "In ieder geval is het meer dan tienduizend euro." Volgens de veilingsite is er destijds 63.000 euro voor het aquarel uit 1914 neergeteld.

Achterkant belangrijker
Hoewel het bijzonder is om het werk van de hand van der Führer in bezit te hebben, vindt Seelen de achterkant van het schilderij belangrijker dan de voorkant. "We hebben het werk niet vanwege de kunstzinnige, maar vanwege de historische waarde gekocht."

Suikertante
Op de achterkant zit de eerste rekening van het werk. Het kunstwerk is in 1920 door Hermine Hoffmann gekocht. "Zij was de suikertante van Adolf Hitler", aldus Seelen. Hoffmann was van de Duitse Arbeiderspartij (DAP). Later werd deze partij omgedoopt in de Nationaal Socialistische Duitse Arbeiderspartij (NSDAP). "Zij had het administratieve nummer 10, terwijl Adolf Hitler nummer 55 had. Dat geeft aan dat ze al vroeg betrokken was bij de partij", zegt de museumdirecteur. Hoffmann overleefde Hitler en stierf in oktober 1945 op 88-jarige leeftijd.

Draaicirkel
Het schilderij staat nu op een draaicirkel, zodat bezoekers ook de achterkant kunnen zien. De komende vier jaar is het nog in het museum te zien, daarna zal het weer in het depot verdwijnen.

Eyewitness museum
Het Eyewitness museum in Beek is gericht op de Tweede Wereldoorlog. Een uitgebreide verzameling van objecten en uniformen moet de periode 1940-1945 weergeven.

Advertentie
Deel dit bericht via
Advertentie
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Uitgelicht
Limburgse kandidaten gezocht!

Met wie zou jij het beste duo vormen? Samen met je vriendin, buurman, teamgenoot, vader of zus... je kunt je nu samen opgeven voor de leukste Limburgse kwis op tv: Kwizzele! De vragen gaan over alles wat Limburgs is dus denk goed na wie je ideale teamgenoot is.

Binnenkort te zien op L1 TV.

Geef je op als kandidaat voor Kwizzele!
Uitgelicht
Volg de Halve Finales LVK bij L1

Wie wordt de opvolger van Spik & Span? 60 liedjes zijn doorgedrongen tot de halve finales van het 43ste Limburgs Vastelaovesleedjes Konkoer. Deze strijden in 3 halve finales in de Muziekgieterij om een finaleplek. Uiteraard beleef je het LVK weer bij L1. Iedere vrijdag om 18:00 op L1 TV, L1 Radio en L11 Alaaf Facebook. Op zaterdag om 13:00 wordt de halve finale herhaald.

Bekijk hier de liedjes van het LVK
Uitgelicht
Januari buuttemaand op L1.nl

Elke dag nieuwe buut om 11.11 uur op L1.nl.

De regionale omroep L1 heeft een enorm rijk archief met radio- en tv-opnames van Limburgse buuttereedners. In de aanloop naar vastelaovend wordt dit genre extra in het zonnetje gezet op L1.nl.

Bekijk hier de buut van de dag
Vacature promobox
Uitgelicht
Vacature: Redacteur Online 1Limburg, stagiair of freelance (hbo/wo)

Voor de Nieuwsdienst zijn wij op zoek naar ambitieuze nieuwsjagers (stagiair of freelance) die op volle kracht willen meedraaien in de nieuwsproductie voor 1Limburg en het beheer van gekoppelde social media. Je werkt nauw samen met (camjo-)verslaggevers in het veld en je productie dient als basismateriaal voor L1 Radio, het dagelijkse tv-magazine L1mburg Centraal en L1.nl, de promotiewebsite voor de radio- en tv-programma’s van L1.

1Limburg.nl/vacatures
Uitgelicht
Heb jij de app van L1 al?

De app met de meeste Liefde voor Limburg: met de L1-app blijf je helemaal op de hoogte van alle programma's. Kijk live naar L1 TV of luister live op je telefoon naar L1 Radio of het speciale Plat-ewegkanaal. Toch iets gemist? Geen enkel probleem: alles is eenvoudig terug te zien. Super handig!

Download hier de gratis L1-app

Meest gelezen