Overslaan en naar de inhoud gaan

Schietkelder opgegraven in Stramproy

Geplaatst opmaandag 4 januari 2016 - 6:45

Een groep van twintig Stramproyenaren heeft afgelopen week de fundamenten van de schietkelder van de vooroorlogse Burgerwacht teruggevonden op de Buuëtjeshei.

De schietbaan dateert uit 1929. In de periode na de Eerste Wereldoorlog leerden, op aandrang van de landelijke overheid, mannen in elk dorp met wapens omgaan.

Schietbanen
Deze burgerwachten moesten bij calamiteiten of ongeregeldheden het wettig gezag bijstaan. Geoefend werd er op afgelegen heidevelden waar eind jaren dertig overal schietbanen werden aangelegd. In 1940 werd de Burgerwacht door de Duitsers verboden.

Vergetelheid
Daarna raakten de schietbanen in vergetelheid en werden ze veelal overwoekerd door struikgewas. Een werkgroep van de dorpsraden van Stramproy en Altweerterheide is al enige tijd bezig met het in kaart brengen van de cultuurwaarden van het landschap.

Steile zandwal
In dat verband werd de zoektocht naar de schietbaan gestart, evenals naar de op de Buuëtjeshei gebouwde en later afgebrande blokhut van de Jonge Wacht. Daar werd niks meer van teruggevonden. De schietkelder lag onder een steile zandwal.

Elke dag het belangrijkste nieuws in je mail?

Dat regelen we voor je. Klik hier

Tijdelijke actie: meld je nu aan en ontvang vier weken lang de digitale krant gratis!

Deel dit bericht via

Gerelateerde berichten

Resten uit ijzertijd en middeleeuwen blootgelegd in Weert
Resten boerderij uit twaalfde eeuw gevonden in Weert
Vluchtelingen Weert
Wie zijn de vluchtelingen in Weert?
Limburgse veteraan ceremoniemeester op Veteranendag
Overzicht
Uitgelicht
Limburg in Beweging om 10:00 op L1 TV

Het televisieprogramma ‘Limburg in Beweging’ is terug op L1, met van maandag t/m vrijdag om 10.00 uur een uitzending. Dankzij een gezamenlijke inspanning van KBO Limburg en L1 kan iedereen de komende 3 maanden weer verantwoord bewegen onder leiding van fysiotherapeut Erik Eurelings en neurowetenschapper Björn Crüts.

Alles over Limburg in Beweging
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
Uitgelicht
L1mburg Centraal dagelijks 17:30 op L1 TV

Ons nieuws, jouw verhaal.

Vaste presentatoren van L1mburg Centraal zijn afwisselend Cyriel Heuts, Kirsten Paulus, Bas van Mulken en Wouter Nelissen.

Bekijk hier de uitzendingen

Meest gelezen