Overslaan en naar de inhoud gaan

Schietende agent Ronald V: 'Ik moest ramkraker stoppen'

Geplaatst opwoensdag 24 augustus 2016 - 20:00
Foto: ANP/Koen van Weel

Ronald V. kon niet anders dan schieten toen hij in augustus 2013 een auto tot stilstand wilde brengen.

Dat verklaarde de Kerkraadse agent woensdag tijdens het hoger beroep dat diende in Den Bosch.

Schot
Op 22 augustus 2013 schoot Ronald V. bij de Heerlense coffeeshop Brothers op een auto die de agenten na een achtervolging tot staan hadden gebracht. De bestuurder, een verdachte van ramkraken, dreigde opnieuw weg te rijden. De agent raakte de bijrijder van de vluchtende ramkraker; hij overleefde het schot ternauwernood.

Celstraf
De rechtbank in Maastricht veroordeelde Ronald V. vorig jaar tot twee jaar cel. De omstandigheden zouden volgens de rechtbank namelijk niet dusdanig bedreigend geweest zijn dat hij, op romphoogte, had mogen schieten. Maar volgens de agent kon hij niet anders: "Ik dacht alleen maar: ik moet die ramkraker stoppen, dit gaat fout."

Lees ook: Schietende agent uit Kerkrade moet twee jaar cel in

Knoops
De uitspraak leidde destijds tot veel ophef, met name ook bij de politie. Ronald V. ging in beroep en wordt nu bijgestaan door Geert-Jan Knoops. De topadvocaat maakt deel uit van een advocatenpool van de politie, die vorig jaar werd ingesteld na een reeks incidenten waarbij schietende agenten werden vervolgd.

Lees meer over de advocatenpool waarvan de politie gebruik maakt. In de krant van donderdag kun je een getuigenverslag van Ronald V. lezen.

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00
 

8 uur editie
's Ochtends op de hoogte van het vroege nieuws. Maandag tot vrijdag rond 8:00 uur in je mailbox.

12 uur editie
Tegen lunchtijd even het belangrijkste nieuws checken? Je krijgt ‘m elke werkdag rond 12:00 uur.

Het laatste Limburgse nieuws

Gerelateerde berichten

OM houdt vol: geen celstraf voor schietende agent
Schietende agent uit Kerkrade hoeft toch niet de cel in
ANP
Politiechef opgelucht met uitspraak schietende agent
Uitspraak in zaak schietende agent Ronald V.

Meest gelezen

Uit eigen keuken
Uitgelicht
Haal de beste buuttes bij je in huis!

In aanloop naar het 55-jarig jubileum van de Limburgse Vereniging van Karnavalsartiesten (LVKA) is deze nieuwe dvd van de Groot Limburgse Buuttekampioenschappen gemaakt.
In samenwerking met L1 is een dvd samengesteld met daarop de winnende buuttes van de jaren 2010, 2011 en 2012 (met o.a. Fer Naus, Harold Schroijen, Har Daniels en Ger Frenken).
Een DVD mét lachgarantie!

Bestel nu de DVD in de L1 Shop
Uitgelicht
AvondGasten, de talkshow van Limburg

Iedere werkdag met sprankelende gasten aan tafel en verslaggevers in de provincie. Over politiek, sport, kunst, cultuur, economie en maatschappelijke onderwerpen. AvondGasten is om 17:55 live op L1 TV en wordt herhaald om 20:55 en 22:55 uur.
Presentatie: Fabienne Nijsten, Sanders Kleikers en Kirsten Paulus

AvondGasten, elke werkdag op L1 TV
Uitgelicht
Doneer online een voedselpakket

Ook dit jaar kun je weer online een voedselbankpakket doneren in het kader van de actie 'L1, Samen voor de Voedselbank'. Door online te doneren kunnen er producten worden gekocht voor de Voedselbanken in Limburg. Hiermee help je maar liefst 6000 Limburgers! Je kunt kiezen tussen 3 online pakketten van €10, €25 en €100.

Doneer hier uw online voedselpakket
Uitgelicht
Tijd voor Toen is terug!

Tijd voor iets nieuws. Of beter gezegd: iets ouds! Tijd voor Toen is terug, iedere maandag en donderdag een nieuwe aflevering exclusief op L1.nl. Met prachtige beelden uit de rijke Limburgse historie.

Bekijk hier Tijd voor Toen
Uitgelicht
Jouw favoriete liedje in ruil voor jouw actie of donatie

Doe mee met de actie 'L1 Samen voor de Voedselbank'! Van 11 t/m 21 december zetten alle medewerkers van L1 zich weer in om, samen met bedrijven, verenigingen en inwoners van Limburg, zoveel mogelijk voedselpakketten met langhoudbare producten in te zamelen. Help jij mee? Bedenk zelf een actie en meld deze aan op onze website of doneer online een voedselpakket. Makkelijker kan bijna niet... Als dank voor jouw hulp mag je vervolgens ook een verzoekplaatje aanvragen. De dj's van L1 draaien jouw favoriete liedje met plezier!

Meld hier jouw actie voor de voedselbank aan