Overslaan en naar de inhoud gaan
Advertentie

Schietende agent Ronald V: 'Ik moest ramkraker stoppen'

Geplaatst opwoensdag 24 augustus 2016 - 20:00

Ronald V. kon niet anders dan schieten toen hij in augustus 2013 een auto tot stilstand wilde brengen.

Dat verklaarde de Kerkraadse agent woensdag tijdens het hoger beroep dat diende in Den Bosch.

Schot
Op 22 augustus 2013 schoot Ronald V. bij de Heerlense coffeeshop Brothers op een auto die de agenten na een achtervolging tot staan hadden gebracht. De bestuurder, een verdachte van ramkraken, dreigde opnieuw weg te rijden. De agent raakte de bijrijder van de vluchtende ramkraker; hij overleefde het schot ternauwernood.

Celstraf
De rechtbank in Maastricht veroordeelde Ronald V. vorig jaar tot twee jaar cel. De omstandigheden zouden volgens de rechtbank namelijk niet dusdanig bedreigend geweest zijn dat hij, op romphoogte, had mogen schieten. Maar volgens de agent kon hij niet anders: "Ik dacht alleen maar: ik moet die ramkraker stoppen, dit gaat fout."

Lees ook: Schietende agent uit Kerkrade moet twee jaar cel in

Knoops
De uitspraak leidde destijds tot veel ophef, met name ook bij de politie. Ronald V. ging in beroep en wordt nu bijgestaan door Geert-Jan Knoops. De topadvocaat maakt deel uit van een advocatenpool van de politie, die vorig jaar werd ingesteld na een reeks incidenten waarbij schietende agenten werden vervolgd.

Lees meer over de advocatenpool waarvan de politie gebruik maakt. In de krant van donderdag kun je een getuigenverslag van Ronald V. lezen.

Advertentie
Deel dit bericht via
Advertentie
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00