Overslaan en naar de inhoud gaan

Schiereiland aangelegd voor ontploffing vliegtuigbom WOII

Geplaatst opdonderdag 10 mei 2018 - 19:50

Bij Itteren is een tijdelijk schiereiland aangelegd in het Julianakanaal. Dat is gemaakt voor de ontploffing van een zware vliegtuigbom uit de Tweede Wereldoorlog.

Het gaat om een zogenoemde 500-ponder. Die is daar half april gevonden.

De bom kon niet worden verplaatst omdat het ontstekingsmechanisme niet stabiel genoeg is. Vrijdag laat de Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) hem gecontroleerd ontploffen.

Dubai
Om te voorkomen dat de dijk zwaar beschadigd zou raken, moest er een speciale constructie om de bom heen worden gebouwd. Daarvoor schakelde de EOD het bouwbedrijf in dat ooit de Palm-eilanden in Dubai aanlegde. Het bouwde een speciaal plateau in het vier meter diepe Julianakanaal. Dat is niet alleen stevig genoeg om de explosie te weerstaan, maar bezwijkt ook niet onder de honderdduizenden kilo's zand die de omgeving moeten beschermen bij de ontploffing.

Lees ook: Geen schepen en vliegtuigen vanwege ontploffing bom

Hoefijzer
De afgelopen dagen is er met grote graafmachines een bult zand op de bom gestort. In totaal ruim drie miljoen kilo. Die heeft de vorm van een hoefijzer. In de ronding van de U-vorm ligt dan de bom.

EOD
Bij een explosie kiest de kracht altijd de weg van de minste weerstand. Door het zand in de U-vorm aan te leggen, kan de EOD ervoor zorgen dat de kracht van de explosie de juiste kant op gaat. De bom ligt namelijk vlakbij huizen en bedrijven. Aan de andere kant ligt een groot weiland, dus daar kan de kracht heen zonder schade te veroorzaken.

Ontruimd
Voor de zekerheid worden huizen en bedrijven rondom de plek vrijdagochtend ontruimd. Ook het vliegverkeer ligt een tijdlang stil. De gemeente vraagt mensen om liever niet te komen kijken, om risico's te vermijden.

Wie toch nieuwsgierig is, kan terecht op 1Limburg Facebook. Daar zenden we de explosie live uit vanaf 10:00 uur. Hoe laat de bom precies ontploft, wil de EOD niet zeggen.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
Uitgelicht
Nieuw natuurprogramma op L1 TV: Het Heuvelland

In vier afleveringen trekken programmamaker Riël Linssen en cameravrouw Nira Kakerissa door het Heuvelland, op zoek naar initiatieven rond natuurbehoud in dit bijzondere gebied.

Het Heuvelland staat bekend om zijn adembenemende uitzichten en on-Nederlandse schoonheid. Maar dat is zeker niet vanzelfsprekend. Er gebeurt namelijk meer achter de groene schermen dan je denkt om dit uniek stukje Limburg te behouden.

Het Heuvelland, de groene parel van het zuiden zie je iedere zaterdag om 18:00 en 21:00 op L1 TV.

Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
L1 begint vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten

Meest gelezen