Overslaan en naar de inhoud gaan
Advertentie

Scheuren tot 6 centimeter in reactorvat Tihange

Geplaatst opmaandag 23 februari 2015 - 6:25

In België, Duitsland en Nederland is verontrust gereageerd op berichten over nog meer en grotere scheuren in de reactorvaten van de Belgische kerncentrales van Doel en Tihange.

Politieke partijen hebben Kamervragen gesteld over de veiligheid van de centrales.

Duizenden scheuren meer
De scheuren in de wanden van de reactoren zijn gemiddeld 10 procent groter en het zijn er duizenden meer dan tot nu toe werd gemeld. Dat heeft het Federaal Agentschap voor Nucleaire Controle (FANC) ontdekt door een betere analysemethode toe te passen.

Dubbel zo groot
In Tihange, op 55 km van Maastricht, blijken sommige scheuren in de wand meer dan dubbel zo groot. In het bovenste deel van het reactorvat zitten scheuren die niet 4 maar 6 centimeter zijn. In Doel is de grootste nu gemeten scheur bovenin 4 centimeter, en onderin zelfs 9 centimeter.

Open kaart
De Vlaamse oppositiepartij Groen heeft verontrust gereageerd en eist dat FANC en Electrabel open kaart spelen. De partij wil dat beide centrales definitief worden gesloten als er ook maar een minimaal veiligheidsrisico bestaat.

Opstarten
Beide reactoren Doel 3 en Tihange 2 liggen stil. Het actiecomité Nucléaire Stop Kernenergie roept dat de kernreactoren nooit meer opgestart mogen worden. Eigenaar Electrabel wil de reactoren in juli weer opstarten, maar of dat nu nog lukt is onduidelijk.

Naar aanleiding van de scheuren wil GroenLinks-Kamerlid Liesbeth van Tongeren minister Henk Kamp (Economische Zaken) naar het vragenuur roepen over de gevaren voor Nederland.

Advertentie
Deel dit bericht via
Advertentie
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00
 

Meer informatie over afmelden.

Gerelateerde berichten

Tihange 1
'Technische problemen Tihange niet abnormaal'
Kernreactor Tihange 2 weer uitgevallen
Duitsland en België inspecteren elkaars kerncentrales
Tihange, kerncentrale
Duitsland klaagt bij VN over Belgische kerncentrales
Overzicht
Advertentie
De Bijenkorf Maastricht is nu nog mooier

In het voorjaar van 2018 werd de Bijenkorf Maastricht al vernieuwd met de transformatie van de afdeling damesschoenen en lederwaren. Precies op tijd voor de feestdagen is nu ook de afdeling cosmetica op de parterre helemaal vernieuwd en mooier dan ooit. De cosmetica-afdeling is flink uitgebreid in zowel ruimte als merken, waarbij NARS een opvallende nieuwkomer is.

Bekijk hier de nieuwe Bijenkorf in Maastricht
Uitgelicht
L1 Samen voor de Voedselbank, ook in 2018!

Net als de afgelopen vier jaar slaat L1 ook dit jaar weer de handen ineen om de Voedselbank te helpen met het inzamelen van lang houdbare levensmiddelen.

De actie vindt plaats van woensdag 5 december tot en met donderdag 13 december. In die periode staan alle kanalen van L1, van radio tot TV en online, weer in het teken van de actie ‘L1 Samen voor de Voedselbank’

Meld ook je actie aan
Vacature promobox
Uitgelicht
Vacature: Redacteur Online 1Limburg, stagiair of freelance (hbo/wo)

Voor de Nieuwsdienst zijn wij op zoek naar ambitieuze nieuwsjagers (stagiair of freelance) die op volle kracht willen meedraaien in de nieuwsproductie voor 1Limburg en het beheer van gekoppelde social media. Je werkt nauw samen met (camjo-)verslaggevers in het veld en je productie dient als basismateriaal voor L1 Radio, het dagelijkse tv-magazine L1mburg Centraal en L1.nl, de promotiewebsite voor de radio- en tv-programma’s van L1.

1Limburg.nl/vacatures
Uitgelicht
Heb jij de app van L1 al?

De app met de meeste Liefde voor Limburg: met de L1-app blijf je helemaal op de hoogte van alle programma's. Kijk live naar L1 TV of luister live op je telefoon naar L1 Radio of het speciale Plat-ewegkanaal. Toch iets gemist? Geen enkel probleem: alles is eenvoudig terug te zien. Super handig!

Download hier de gratis L1-app

Meest gelezen