Overslaan en naar de inhoud gaan

Scherper toezicht illegaal bezoek aan grotten en groeves

Geplaatst opzaterdag 17 oktober 2020 - 6:58

Om een ongeval zoals dat vorig weekend gebeurde bij een groeve in Geulhem te voorkomen, gaat de provincie intensiever toezicht houden op groeves en grotten in Limburg.

Een jongeman klom zaterdagavond over een hek en maakte vervolgens een val van tien meter. Hij raakte gewond en moest per ambulance naar het ziekenhuis. Door de valpartij werd een illegaal feest voortijdig gestaakt.

Lees ook: Valpartij maakt voortijdig einde aan illegaal feest

Verscherpt toezicht
De provincie gaat de groeves en grotten intensiever in de gaten houden om dit soort incidenten te voorkomen. Zij doet dat door intensiever te surveilleren. Ook worden er verschillende technische middelen gebruikt om toezicht te houden.

Video: L1

Buitengebied opzoeken
"We zien dat veel meer mensen het buitengebied opzoeken. Dat is op zich goed, maar je moet dan wel respect hebben voor de Limburgse natuur en geschiedenis", vindt gedeputeerde Robert Housmans (Zorg en Veiligheid). "Je verstoort niet alleen het ecosysteem en de dieren die daar zitten, maar je beschadigt ons erfgoed ook. En je brengt jezelf vooral in gevaar."

Toename inbraken
Ook de opsporingsambtenaren van de provincie merken dat het aantal illegale bezoekjes aan grotten en groeves toeneemt. "Vroeger had je vaak overlast van jongeren uit de regio, maar tegenwoordig komen ze van heel ver uit de regio en soms zelfs daarbuiten", weet Miel Lemaire van de Groene Brigade.

Lemaire denkt wel een verklaring te hebben voor de toename van het aantal inbraken. "Omdat de jeugd niet meer naar de kroeg kan, gaan ze in het buitengebied feestvieren. Zo'n groeve is natuurlijk heel aantrekkelijk om een feestje te houden. Maar het gevaar zit in wat je niet ziet. Zo kan er bijvoorbeeld door de trillingen van de muziek een stuk steen van een paar honderd kilo van het plafond loskomen en naar beneden vallen."

Lees ook: Gewonde na metersdiepe val bij grot Berg en Terblijt

Dieren verstoren
De grotten en groeves zijn niet alleen voor mensen levensgevaarlijk. De illegale bezoekjes verstoren ook de lokale flora en fauna. Vooral dieren kunnen er last van hebben, zoals zeldzame vleermuizen die in de grotten en groeves overwinteren.

"De dieren hebben hier hun leefgebied. Ze zijn heel gevoelig voor trillingen, geluid en licht of warmte van een vuurtje. En voordat je het weet, loopt een hele populatie terug doordat er in een groeve van alles gebeurt dat niet legaal is", legt Lemaire uit.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
Iedere zondag nieuwe recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

Iedere zondag op L1 TV! Met nieuwe overheerlijke recepten. En dat niet alleen. Henk nodigt iedere week een gast uit die gaat mee bakken!

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen