Overslaan en naar de inhoud gaan

Scherper toezicht illegaal bezoek aan grotten en groeves

Geplaatst opzaterdag 17 oktober 2020 - 6:58

Om een ongeval zoals dat vorig weekend gebeurde bij een groeve in Geulhem te voorkomen, gaat de provincie intensiever toezicht houden op groeves en grotten in Limburg.

Een jongeman klom zaterdagavond over een hek en maakte vervolgens een val van tien meter. Hij raakte gewond en moest per ambulance naar het ziekenhuis. Door de valpartij werd een illegaal feest voortijdig gestaakt.

Lees ook: Valpartij maakt voortijdig einde aan illegaal feest

Verscherpt toezicht
De provincie gaat de groeves en grotten intensiever in de gaten houden om dit soort incidenten te voorkomen. Zij doet dat door intensiever te surveilleren. Ook worden er verschillende technische middelen gebruikt om toezicht te houden.

Video: L1

Buitengebied opzoeken
"We zien dat veel meer mensen het buitengebied opzoeken. Dat is op zich goed, maar je moet dan wel respect hebben voor de Limburgse natuur en geschiedenis", vindt gedeputeerde Robert Housmans (Zorg en Veiligheid). "Je verstoort niet alleen het ecosysteem en de dieren die daar zitten, maar je beschadigt ons erfgoed ook. En je brengt jezelf vooral in gevaar."

Toename inbraken
Ook de opsporingsambtenaren van de provincie merken dat het aantal illegale bezoekjes aan grotten en groeves toeneemt. "Vroeger had je vaak overlast van jongeren uit de regio, maar tegenwoordig komen ze van heel ver uit de regio en soms zelfs daarbuiten", weet Miel Lemaire van de Groene Brigade.

Lemaire denkt wel een verklaring te hebben voor de toename van het aantal inbraken. "Omdat de jeugd niet meer naar de kroeg kan, gaan ze in het buitengebied feestvieren. Zo'n groeve is natuurlijk heel aantrekkelijk om een feestje te houden. Maar het gevaar zit in wat je niet ziet. Zo kan er bijvoorbeeld door de trillingen van de muziek een stuk steen van een paar honderd kilo van het plafond loskomen en naar beneden vallen."

Lees ook: Gewonde na metersdiepe val bij grot Berg en Terblijt

Dieren verstoren
De grotten en groeves zijn niet alleen voor mensen levensgevaarlijk. De illegale bezoekjes verstoren ook de lokale flora en fauna. Vooral dieren kunnen er last van hebben, zoals zeldzame vleermuizen die in de grotten en groeves overwinteren.

"De dieren hebben hier hun leefgebied. Ze zijn heel gevoelig voor trillingen, geluid en licht of warmte van een vuurtje. En voordat je het weet, loopt een hele populatie terug doordat er in een groeve van alles gebeurt dat niet legaal is", legt Lemaire uit.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
Uitgelicht
Nieuw natuurprogramma op L1 TV: Het Heuvelland

In vier afleveringen trekken programmamaker Riël Linssen en cameravrouw Nira Kakerissa door het Heuvelland, op zoek naar initiatieven rond natuurbehoud in dit bijzondere gebied.

Het Heuvelland staat bekend om zijn adembenemende uitzichten en on-Nederlandse schoonheid. Maar dat is zeker niet vanzelfsprekend. Er gebeurt namelijk meer achter de groene schermen dan je denkt om dit uniek stukje Limburg te behouden.

Het Heuvelland, de groene parel van het zuiden zie je iedere zaterdag om 18:00 en 21:00 op L1 TV.

Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
L1 begint vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten