Overslaan en naar de inhoud gaan

Schatzoekers vinden eeuwenoude munten bij Echt

Geplaatst opdinsdag 27 augustus 2019 - 22:43

Schatzoekers hebben in de omgeving van Echt opnieuw een bijzondere vondst gedaan.

De afgelopen weken vonden ze enkele munten die uit de IJzertijd stammen.

Zilver met goud
De munten, die de vorm hebben van schoteltjes, werden tussen de jaren 54 en 200 voor Christus gemaakt, in de Keltische periode. Waarvoor de schoteltjes exact dienden, is niet bekend. De munten zijn grotendeels zilver met een beetje goud en koper. Ze werden eerder ook al gevonden in Sittard-Geleen en Maastricht.

Interesse van musea
De munten zijn opgestuurd naar onderzoeksbureau PAN (Portable Antiquitiest Netherlands), die onderzoek doet naar de samenstelling van de munten. Ze worden geconserveerd, waarna de vinders ze terugkrijgen. Mogelijk hebben musea interesse in de muntschat.

Kans op meer
Over de exacte locatie willen de vinders William Posthouwer, Michel van Malde en Danny van Krevel niet al te veel zeggen. "We hebben het veld al meerdere keren van onder tot boven doorzocht, maar de kans dat er nog meer van deze eeuwenoude munten liggen, is aanwezig", zegt Posthouwer.

Sceatta
Enkele weken geleden werd ook al een bijzondere vondst gedaan, de sceatta, die rond 600-700 na Christus als betaalmiddel werd gebruikt door de Merovingen.

Cultura Nova volg je bij L1!
Ga naar L1.nl/CulturaNova

Deel dit bericht via
Overzicht
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het nieuwe bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Ieder weekend op L1 TV!

Bekijk hier alle recepten
Limburg in Beweging iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
Uitgelicht
Limburg in Beweging iedere dag op L1 TV

Heel belangrijk: blijf bewegen. Dat verbetert je immuunsysteem. En dat kan in je eigen woonkamer! Doe iedere dag mee om 10:00 en 14:30 op L1 TV.

Zes weken lang geeft fysiotherapeut Erik Eurelings een half uur lang tips om thuis gezond te bewegen. Samen sterk tegen corona!

Iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV

Meest gelezen