Overslaan en naar de inhoud gaan

Schatzoekers vinden eeuwenoude munten bij Echt

Geplaatst opdinsdag 27 augustus 2019 - 22:43

Schatzoekers hebben in de omgeving van Echt opnieuw een bijzondere vondst gedaan.

De afgelopen weken vonden ze enkele munten die uit de IJzertijd stammen.

Zilver met goud
De munten, die de vorm hebben van schoteltjes, werden tussen de jaren 54 en 200 voor Christus gemaakt, in de Keltische periode. Waarvoor de schoteltjes exact dienden, is niet bekend. De munten zijn grotendeels zilver met een beetje goud en koper. Ze werden eerder ook al gevonden in Sittard-Geleen en Maastricht.

Interesse van musea
De munten zijn opgestuurd naar onderzoeksbureau PAN (Portable Antiquitiest Netherlands), die onderzoek doet naar de samenstelling van de munten. Ze worden geconserveerd, waarna de vinders ze terugkrijgen. Mogelijk hebben musea interesse in de muntschat.

Kans op meer
Over de exacte locatie willen de vinders William Posthouwer, Michel van Malde en Danny van Krevel niet al te veel zeggen. "We hebben het veld al meerdere keren van onder tot boven doorzocht, maar de kans dat er nog meer van deze eeuwenoude munten liggen, is aanwezig", zegt Posthouwer.

Sceatta
Enkele weken geleden werd ook al een bijzondere vondst gedaan, de sceatta, die rond 600-700 na Christus als betaalmiddel werd gebruikt door de Merovingen.

Cultura Nova volg je bij L1!
Ga naar L1.nl/CulturaNova

Deel dit bericht via
Overzicht
Advertentie
Deze ramp in Limburg raakt ons allemaal. Doneer nu en draag uw steentje bij!

Het Nationaal Rampenfonds heeft het bankrekeningnummer 777 opengesteld voor particulieren, bedrijven en instellingen die willen bijdragen aan de door de overstromingsramp getroffen gebieden in Zuid-Limburg.

Vanuit de landelijke overheid is al duidelijk gemaakt dat bij de leniging van de nood een belangrijke rol voor de rijksoverheid is weggelegd. Veel schade aan huizen en bedrijven is door verzekeringen gedekt. Maar er blijven ook noden over die niet uit andere bronnen gedekt worden. En juist voor die initiatieven wil het Nationaal Rampenfonds een financier zijn.

Bekijk hier wat u kunt doen
Overzicht
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten

Meest gelezen