Overslaan en naar de inhoud gaan

Schatzoekers vinden eeuwenoude munten bij Echt

Geplaatst opdinsdag 27 augustus 2019 - 22:43

Schatzoekers hebben in de omgeving van Echt opnieuw een bijzondere vondst gedaan.

De afgelopen weken vonden ze enkele munten die uit de IJzertijd stammen.

Zilver met goud
De munten, die de vorm hebben van schoteltjes, werden tussen de jaren 54 en 200 voor Christus gemaakt, in de Keltische periode. Waarvoor de schoteltjes exact dienden, is niet bekend. De munten zijn grotendeels zilver met een beetje goud en koper. Ze werden eerder ook al gevonden in Sittard-Geleen en Maastricht.

Interesse van musea
De munten zijn opgestuurd naar onderzoeksbureau PAN (Portable Antiquitiest Netherlands), die onderzoek doet naar de samenstelling van de munten. Ze worden geconserveerd, waarna de vinders ze terugkrijgen. Mogelijk hebben musea interesse in de muntschat.

Kans op meer
Over de exacte locatie willen de vinders William Posthouwer, Michel van Malde en Danny van Krevel niet al te veel zeggen. "We hebben het veld al meerdere keren van onder tot boven doorzocht, maar de kans dat er nog meer van deze eeuwenoude munten liggen, is aanwezig", zegt Posthouwer.

Sceatta
Enkele weken geleden werd ook al een bijzondere vondst gedaan, de sceatta, die rond 600-700 na Christus als betaalmiddel werd gebruikt door de Merovingen.

Cultura Nova volg je bij L1!
Ga naar L1.nl/CulturaNova

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

En die kun je ook allemaal heel eenvoudig zelf thuis bakken. Dankzij de handige recepten en baktips.

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen