Overslaan en naar de inhoud gaan

Schapen veilig voor wolf door honden en schrikdraad

Geplaatst opmaandag 26 april 2021 - 19:49

Een afrastering met stroomdraad en twee Spaanse waakhonden beschermen de schapenkudde van Heidi van der Pol uit Altweerterheide tegen de wolf.

Haar kudde graast in een gebied waar al af en toe wolven zijn gespot

Dreiging
"In principe heb ik nu alles gedaan om mijn kudde veilig te houden, en dat is ook mijn taak als veehouder vind ik." Heidi van der Pol neemt de dreiging van de wolf heel serieus. "Bij de Grote Heide tussen Weert en Eindhoven is een mannetjeswolf gespot en bij Stramproy ook."

Video L1

IKL-subsidie
Een wolf kan dagelijks een enorme afstand afleggen van wel zestig kilometer. Van der Pol wil geen enkel risico lopen. Om haar hele perceel is een wolvenraster aangelegd. Het 'wolf-fence' is een omheining met stroomdraden op verschillende hoogtes, tussen houten palen. Als tweede barriere dient de hondenbewaking. Voor de maatregelen kan de schapenhouder uit Altweerterheide aanspraak maken op subsidie van IKL.

Spanje
Joy en Charlie komen uit Spanje. Het zijn honden van het ras 'mastin español trabajo.' Ray Dorgelo van Canine Efficiency heeft de honden geplaatst in Altweerterheide. "Deze honden blijven bij de kudde. Het lijkt alsof ze weinig doen maar als er een wolf of agressieve hond in de buurt komt dan laten ze zich gelden."

Schrikdraad
Bas Custers van Wolf-Fence heeft samen met andere vrijwilligers de afrastering geplaatst met stroomdraad. Heidi van der Pol is niet de enige schapenhouder die besluit tot maatregelen. "We doen dit werk door het hele land. Uiteraard is zo'n wolf-fence niet geschikt om overal te plaatsen." Sommige percelen zijn te groot om te omheinen en sommige schapenhouders verplaatsen hun kuddes dagelijks om te grazen.

Waarnemingen
De wolf is in Nederland bezig met een gestage opmars. Ook in Limburg zijn er drie plekken waar recent verschillende wolven zijn waargenomen. Bij Stramproy werd een mannetje ontdekt. Vermoedelijk werd hij vergezeld door zijn partner of een welp. Bij de Grote Heide tussen Weert en Eindhoven werd een ander mannetje gezien. En in de buurt van Siebengewald, is ook een mannetje gesignaleerd.

Deel dit bericht via
Overzicht
Limburgse 100
Uitgelicht
Meimaand is stemmaand voor de Limburgse 100!

Er kan weer gestemd worden voor de Limburgse 100. Voor de zesentwintigste keer wordt deze lijst met de grootste Limburgse hits aller tijden uitgezonden op Hemelvaartsdag 26 mei 2022. Het Limburgse publiek zorgt wederom voor de samenstelling van de lijst.

L1.nl/Limburgse100
Repetitie Dagboek van een Herdershond
Uitgelicht
L1 neemt een kijkje achter de schermen bij Dagboek van een Herdershond

L1 volgt de totstandkoming van de musical Dagboek van een Herdershond in een driedelige documentaireserie. Van de audities tot de eerste lezing van het script, van de repetities tot het inspelen van de muziekband, de camera's van L1 waren erbij.

L1.nl/Herdershond

Meest gelezen