Overslaan en naar de inhoud gaan
Advertentie

Schadevergoeding van 1,5 ton voor Max Verstappen

Geplaatst opwoensdag 25 april 2018 - 12:19

Onlinesupermarkt Picnic moet Formule 1-coureur Max Verstappen een schadevergoeding van 150.000 euro betalen.

Het bedrijf plaatste een filmpje online met in de hoofdrol iemand die op Max Verstappen leek. De supermarkt heeft daarmee inbreuk gemaakt op het portretrecht.

Hoge vergoeding
Het is een van de hoogste schadevergoedingen die in dit soort zaken is toegewezen. De rechtbank in Amsterdam heeft die vastgesteld. Eerder had de rechter al bepaald dat de reclame niet door de beugel kon.

Lees ook: Bezorgdienst trekt reclame met nep-Max terug

Grap
Picnic maakte het filmpje bij wijze van grap. Het leek in het filmpje alsof de coureur boodschappen bezorgde namens het bedrijf. De beelden werden snel offline gehaald. Volgens de supermarkt was het gemaakt voor intern gebruik.

Bijna 400.000 euro
Verstappen vroeg om een schadevergoeding van bijna 400.000 euro, onder meer omdat de video op meerdere sites werd verspreid. Hij onderbouwde dat bedrag met een factuur voor de opening van een supermarkt. Voor drie uur aanwezigheid kreeg hij 100.000 euro.

Lees ook: Verstappen eist tonnen van online supermarkt

De rechter kent nu een lagere schadevergoeding toe, omdat de video snel van het internet werd gehaald.

Verbaasd
Picnic reageert heel erg verbaasd en gaat in beroep. "Ons Facebookfilmpje was grappig bedoeld en alleen bestemd om personeel te motiveren. Zodra we hoorden dat Max het niet leuk vond, hebben we het filmpje diezelfde dag offline gehaald. We kunnen ons niet voorstellen dat Max een schade zou hebben geleden van zo’n groot bedrag."

In het filmpje is te zien hoe een lookalike van Max Verstappen een wagen van Jumbo voorbijloopt en in een bezorgbusje van Picnic stapt. Dat verscheen een dag nadat supermarktketen Jumbo, sponsor van de coureur, een commercial met Verstappen naar buiten had gebracht.

Zelf kunnen bepalen
De rechtbank stelde eerder dat het portretrecht van Verstappen zwaarder weegt dan het recht op vrije meningsuiting van Picnic. "Verstappen moet zelf kunnen bepalen of hij zijn populariteit in wil zetten voor commerciële activiteiten." Dat het om een parodie ging verandert daar niets aan, meende de rechter.

Je kan weer stemmen voor de L1mbo Top 100. Vul het stemformulier in.

Advertentie
Deel dit bericht via
Advertentie
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Historisch Motoren en Tractoren festival Panningen
Uitgelicht
Win kaarten Historisch Motoren en Tractoren festival Panningen

Wij mogen kaarten voor het Historisch Motoren en Tractoren festival in Panningen weg geven. Wil jij dit jaar met je partner, kinderen, vrienden of vriendinnen gratis naar het festival in Panningen? Lees verder om te zien wat we van je vragen.

Zie hier hoe je kans maakt
Tour de L1mbourg vanaf 5 juli dagelijks bij L1
Uitgelicht
Tour de L1mbourg iedere dag 18:30 op L1 TV

Iedere dag vanaf een andere prachtige locatie in Limburg ontvangen Sander Kleikers en Gert Jacobs hun gasten. En je bent van harte welkom om de uitzending bij te wonen!

Tour de L1mbourg is iedere dag om 18:30 live op L1 TV en wordt om 20:30 en 22:30 herhaald.

Bekijk hier alle locaties
Schrijf je in voor 'As ich mer danse kin'
Uitgelicht
Limburgse dansgroepen opgelet!

Je kunt een optreden winnen op De11devande11de 2019 én meedansen met een aantal artiesten.

De Sjeng Kraft Kompenei (SKK) organiseert een danswedstrijd voor Limburgse dans-groepen. De winnaar danst op het grootste vastelaovespodium van Limburg: de11devande11de op het Vrijthof in Maastricht maandag 11 november 2019. Samenwerkingspartners zijn SKK, de Muziekgieterij in Maastricht en regionale omroep L1.

Geef je op voor 'As ich mer danse kin'!

Meest gelezen