Overslaan en naar de inhoud gaan

Schadevergoeding van 121.000 euro na eindexamendebacle

Geplaatst opdinsdag 1 oktober 2019 - 16:33

De eindexamenkandidaten van VMBO Maastricht die in de zomer van 2018 te horen kregen dat hun eindexamens ongeldig werden verklaard, krijgen elk een schadevergoeding van 1000 euro.

Dat staat in een brief die 121 leerlingen en ouders van hun advocaat hebben ontvangen.

Rechtsbijstand
Het betreft alleen de 113 leerlingen die zich laten vertegenwoordigen door advocatenkantoor Van Dijk in Maastricht en 8 leerlingen die hun zaken hebben laten lopen via ARAG Rechtsbijstand.

Lees ook: Ouders vmbo-examenleerlingen nemen advocaat in de arm

Toeloop
Het advocatenbureau werd benaderd door een van de ouders. Zij trommelde vervolgens tientallen andere ouders op om zich te melden bij het bureau. "Hoe massaal destijds de toeloop was bij ons bureau, zo massaal was ook weer de leegloop van cliënten", vertelt advocaat Wouter Geertsen. Uiteindelijk heeft het bureau 113 van de 354 gedupeerde leerlingen en hun ouders vertegenwoordigd.

Klus
Het was voor het advocatenkantoor een enorme klus. "Voor ons was het onmogelijk om met alle 113 leerlingen en hun ouders telefonisch contact te hebben." Het kantoor heeft via een enquête geïnventariseerd wat hun cliënten aan schade hadden geleden.

Minnelijk
"Het betreft een minnelijke regeling", stelt Geertsen. De advocaat is tevreden met de uitkomst "We zijn met de verzekering van het LVO naar mijns inziens tot een meer dan gepaste schade-uitkering gekomen."

Vakanties en baantjes
De schadevergoeding is gebaseerd op kosten die leerlingen hadden gemaakt voor geboekte vakanties die geannuleerd moesten worden, kosten voor het annuleren van examenfeesten en misgelopen inkomsten van bijbaantjes die niet konden worden uitgevoerd.

De advocaat verwacht dat de verzekeraar van scholenkoepel LVO het bedrag voor het eind van het jaar uitkeert.

Lees ook: Advocaat wil correctie en schadevergoeding na examendebacle

Hersteltoetsen
In totaal 354 eindexamenkandidaten van het VMBO Maastricht hoorden vorig jaar vlak voor hun diploma-uitreiking dat de onderwijsinspectie al hun examens had afgekeurd. Uit onderzoek was gebleken dat resultaten ontbraken van schoolexamens. De leerlingen hebben vervolgens hersteltoetsen moeten maken om alsnog hun diploma te halen.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Iedere zondag nieuwe recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

Iedere zondag op L1 TV! Met nieuwe overheerlijke recepten. En dat niet alleen. Henk nodigt iedere week een gast uit die gaat mee bakken!

Bekijk hier alle recepten
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane

Meest gelezen