Overslaan en naar de inhoud gaan

'Schadevergoeding slachtoffers chroom-6 te laag'

Geplaatst opmaandag 4 juni 2018 - 18:15

De regeling die Defensie wil voor (oud-)werknemers die ziek zijn geworden door het werken met het kankerverwekkende chroom-6 is te beperkt.

Volgens advocaat Rob Bedaux uit Heerlen, die veel oud-medewerkers vertegenwoordigt, is de maximale schadevergoeding van 40.000 voor sommige patiënten veel te laag. Ook zegt Bedaux dat ongeveer 70 procent van de zieke ex-defensiemedewerkers buiten de boot valt.

Omgekeerde bewijslast
Bedaux wil ook dat Defensie aansprakelijk is te stellen door mensen die (nog) niet ziek zijn. Volgens hem dwarrelde de gevaarlijke stof overal op het terrein. Ook wil hij dat de rechter de bewijslast omkeert. Nu moeten mensen die ziek zijn, aantonen dat dit komt door blootstelling aan chroom-6. Bedaux wil dat Defensie zelf moet aantonen dat de ziekte of aandoening níet het gevolg is van chroom-6.

Ernstig verwijt
De raadsman verwijst hierbij naar Europese regels. Die houden in dat werkgevers personeelsleden die met kankerverwekkende stoffen werken, moeten volgen door ze regelmatig medisch te laten controleren. Maar Defensie heeft dat niet gedaan en zelfs nagelaten om werknemers voor te lichten en maatregelen te nemen. "Bij een zeer ernstig verwijt, kan de rechter besluiten om de bewijslast om te draaien."

Depots
Het ministerie van Defensie erkende maandag dat er fouten zijn gemaakt met het werken met chroom-6 op de vijf NAVO-depots in Nederland. Twee van die zogeheten POMS-sites waar Amerikaans oorlogsmaterieel werd opgeslagen en onderhouden waren in Limburg, in Brunssum en Eygelshoven.

Lees ook: Defensie biedt excuses aan voor tekortschieten met chroom-6

In L1-programma AvondGasten kwam maandag chroom-6-slachtoffer Henk Coort uit Schinveld aan het woord.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
Uitgelicht
Nieuw natuurprogramma op L1 TV: Het Heuvelland

In vier afleveringen trekken programmamaker Riël Linssen en cameravrouw Nira Kakerissa door het Heuvelland, op zoek naar initiatieven rond natuurbehoud in dit bijzondere gebied.

Het Heuvelland staat bekend om zijn adembenemende uitzichten en on-Nederlandse schoonheid. Maar dat is zeker niet vanzelfsprekend. Er gebeurt namelijk meer achter de groene schermen dan je denkt om dit uniek stukje Limburg te behouden.

Het Heuvelland, de groene parel van het zuiden zie je iedere zaterdag om 18:00 en 21:00 op L1 TV.

Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
L1 begint vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten

Meest gelezen