Overslaan en naar de inhoud gaan

'Schadevergoeding slachtoffers chroom-6 te laag'

Geplaatst opmaandag 4 juni 2018 - 18:15

De regeling die Defensie wil voor (oud-)werknemers die ziek zijn geworden door het werken met het kankerverwekkende chroom-6 is te beperkt.

Volgens advocaat Rob Bedaux uit Heerlen, die veel oud-medewerkers vertegenwoordigt, is de maximale schadevergoeding van 40.000 voor sommige patiënten veel te laag. Ook zegt Bedaux dat ongeveer 70 procent van de zieke ex-defensiemedewerkers buiten de boot valt.

Omgekeerde bewijslast
Bedaux wil ook dat Defensie aansprakelijk is te stellen door mensen die (nog) niet ziek zijn. Volgens hem dwarrelde de gevaarlijke stof overal op het terrein. Ook wil hij dat de rechter de bewijslast omkeert. Nu moeten mensen die ziek zijn, aantonen dat dit komt door blootstelling aan chroom-6. Bedaux wil dat Defensie zelf moet aantonen dat de ziekte of aandoening níet het gevolg is van chroom-6.

Ernstig verwijt
De raadsman verwijst hierbij naar Europese regels. Die houden in dat werkgevers personeelsleden die met kankerverwekkende stoffen werken, moeten volgen door ze regelmatig medisch te laten controleren. Maar Defensie heeft dat niet gedaan en zelfs nagelaten om werknemers voor te lichten en maatregelen te nemen. "Bij een zeer ernstig verwijt, kan de rechter besluiten om de bewijslast om te draaien."

Depots
Het ministerie van Defensie erkende maandag dat er fouten zijn gemaakt met het werken met chroom-6 op de vijf NAVO-depots in Nederland. Twee van die zogeheten POMS-sites waar Amerikaans oorlogsmaterieel werd opgeslagen en onderhouden waren in Limburg, in Brunssum en Eygelshoven.

Lees ook: Defensie biedt excuses aan voor tekortschieten met chroom-6

In L1-programma AvondGasten kwam maandag chroom-6-slachtoffer Henk Coort uit Schinveld aan het woord.

Deel dit bericht via
Overzicht
Limburgse 100
Uitgelicht
Meimaand is stemmaand voor de Limburgse 100!

Er kan weer gestemd worden voor de Limburgse 100. Voor de zesentwintigste keer wordt deze lijst met de grootste Limburgse hits aller tijden uitgezonden op Hemelvaartsdag 26 mei 2022. Het Limburgse publiek zorgt wederom voor de samenstelling van de lijst.

L1.nl/Limburgse100
Repetitie Dagboek van een Herdershond
Uitgelicht
L1 neemt een kijkje achter de schermen bij Dagboek van een Herdershond

L1 volgt de totstandkoming van de musical Dagboek van een Herdershond in een driedelige documentaireserie. Van de audities tot de eerste lezing van het script, van de repetities tot het inspelen van de muziekband, de camera's van L1 waren erbij.

L1.nl/Herdershond

Meest gelezen