Overslaan en naar de inhoud gaan

Schadelijke stoffen in grond houden bouwwereld gegijzeld

Geplaatst opzaterdag 28 september 2019 - 9:17

Grondverzetbedrijven zitten sinds afgelopen dinsdag in hun maag met de grond die ze hebben afgegraven. De 18 Limburgse grondbanken weigeren nog grond in te nemen.

Reden daarvoor zijn stoffen die onder de PFAS-groep vallen (per- en polyfluoralkyl-stoffen). Die stoffen komen onder andere voor in antiaanbaklagen in pannen, verf, cosmetica en kleding. Dat meldt zaterdag dagblad De Limburger.

Gezondheidsrisico
PFAS kunnen niet afgebroken worden en hopen zich op in het lichaam van mensen. In hoge concentraties kunnen ze schadelijk zijn voor de gezondheid.

Onderzoek
In een kilo grond maar nog maximaal 0,1 microgram PFAS zitten. Afgegraven grond moet sinds dinsdag vóór transport al onderzocht worden op de aanwezigheid van PFAS. Maar dat onderzoek is duur en wordt maar door een beperkt aantal laboratoria uitgevoerd. Daardoor lopen wachttijden snel op.

Weken vertraging
Volgens woordvoerder René Meyboom van de zuidelijke afdeling van brancheorganisatie Bouwend Nederland lopen weg- en waterbouwprojecten nu al weken vertraging op doordat PFAS de bouwsector gegijzeld houden.

Deel dit bericht via
Overzicht
L1 Hittegolf
Uitgelicht
Win een gratis airco bij de L1 Hittegolf op L1 Radio!

Boh, wat is het warm he. Maar goed dat je L1 Radio hebt op staan. Van donderdag t/m woensdag kun je op werkdagen genieten van de L1 Hittegolf!

Heerlijke zomerhits, tips én je maakt ook nog eens kans op een gratis airco. De L1 Hittegolf is iedere werkdag van 06:00 - 19:00 op L1 Radio.

Maak hier kans op de gratis airco
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het nieuwe bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Ieder weekend op L1 TV!

Bekijk hier alle recepten
Limburg in Beweging iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
Uitgelicht
Limburg in Beweging iedere dag op L1 TV

Heel belangrijk: blijf bewegen. Dat verbetert je immuunsysteem. En dat kan in je eigen woonkamer! Doe iedere dag mee om 10:00 en 14:30 op L1 TV.

Zes weken lang geeft fysiotherapeut Erik Eurelings een half uur lang tips om thuis gezond te bewegen. Samen sterk tegen corona!

Iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV

Meest gelezen