Overslaan en naar de inhoud gaan

Schade zorginstelling Sevagram meer dan 40 miljoen euro

Geplaatst opvrijdag 23 juli 2021 - 15:21

De schade bij zorginstelling Sevagram in Valkenburg door het hoogwater is zeker 42,5 miljoen euro, zo blijkt uit een eerste schatting.

Zorglocatie Valkenheim met 84 bewoners is het hardst getroffen door de overstroming van de Geul vorige week. Volgens bestuurder Pim Steerneman van Sevagram kan het pand als verloren worden beschouwd.

Slopen
De verwoestende werking van het water is volgens Steerneman overal zichtbaar. "Het pand zal gesloopt moeten worden. We kunnen nu al zeggen dat het opnieuw bouwen van Valkenheim een lang traject zal worden", aldus Steerneman.

Zo ziet zorglocatie Valkenheim er momenteel uit. Tekst gaat door onder video:

Video: L1

'Ingrijpende verbouwing waarschijnlijk noodzakelijk'
Ook het Geerlingshospice, waar tien gasten verbleven, is enorm beschadigd. Dat gebouw bestaat voornamelijk uit hout en gipswanden, die door het water zijn gaan uitzetten. "Een ingrijpende verbouwing is waarschijnlijk noodzakelijk. We kunnen niet aangeven hoeveel tijd daarmee gemoeid is", zegt de bestuursvoorzitter.

Oosterbeemd minst schade
Verzorgingstehuis Oosterbeemd met 101 bewoners is voor een groot deel gespaard, maar ook daar heeft het water voor schade gezorgd. "De eerste en de tweede verdieping hebben geen schade maar de begane grond is een ander verhaal. Daar heeft het water ongeveer tot kniehoogte gestaan. Om een deel van Oosterbeemd weer in gebruik te kunnen nemen, zullen er een externe keuken, gasterie en woonkamer gemaakt moeten worden en dienen de liften en andere installaties veilig te werken", concludeert Steerneman. Naar verwachting zal dat twee maanden duren.

Lees ook: Hoogwater: zorginstelling en hospice Valkenburg ontruimd

Woningen
Tot slot verhuurt de zorginstelling vijftig woningen en appartementen aan zelfstandig wonende senioren. De schade daar heeft Sevagram nog niet helemaal in beeld. Daarover heeft de zorginstelling contact met de gemeente. "Ook als het gaat om extra noodvoorzieningen. Dat geldt overigens voor al onze locaties in Valkenburg", zegt Steerneman.

Bekijk hier de beelden terug van de evacuatie van Valkenheim en het daarbij gelegen hospice:

Video: L1

Veilige plek voor bewoners
Alle 193 bewoners hebben een veilige plek gekregen bij een andere vestiging van Sevagram of bij een andere zorginstelling. Daarbij is gekeken naar de zorgbehoefte van de bewoners. "De bewoners van Valkenheim zijn in Heerlen, Maastricht, Vaals en Gulpen ondergebracht. Op dit moment wonen 75 bewoners van Oosterbeemd bij Glana van Zuyderland en 25 bij de Plataan in Heerlen. De gasten van het Geerlingshospice verblijven ook in Plataan", vertelt Steerneman.

Vrijdagochtend is er overleg geweest met onder meer burgemeester Daan Prevoo. Sevagram wil de bewoners zo snel mogelijk laten terugkeren naar Valkenburg. "De gemeente zegt toe daar samen met ons zorg voor te dragen", zegt Steerneman.

'Dank voor alle hulp'
De materiële gevolgen van de overstroming zijn groot, maar de impact op bewoners en hun familie, medewerkers en vrijwilligers ook. Steerneman: "De afgelopen dagen ging onze eerste aandacht dan ook uit naar al deze mensen. Ik wil hierbij nogmaals iedereen bedanken die ons in die eerste verschrikkelijke uren zo ontzettend goed heeft geholpen."

400 miljoen euro
De nasleep in Valkenburg is enorm. De wateroverlast in Zuid-Limburg heeft in de gemeente Valkenburg aan de Geul voor 400 miljoen euro aan schade veroorzaakt. Dat maakte burgemeester Prevoo woensdag bekend tijdens een persconferentie. Herstellen kan zomaar drie of vier maanden duren. Duizenden huizen raakten beschadigd. Bij 700 woningen is er zelfs zoveel schade dat mensen niet meer terug naar huis kunnen.

Lees ook: 400 miljoen euro schade in Valkenburg door wateroverlast

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Wie o wie wordt het Vastelaovesgezicht 2022?

Uit de honderden inzendingen zijn 8 finalisten voor het Vastelaovesgezicht bekend gemaakt. Deze strijden onderling wie er met de titel vandoor gaat. Iedere dag om 11:11 uur start een nieuwe titanenstrijd op L11 Alaaf Facebook.

Stem hier op je favoriet
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
Iedere zondag nieuwe recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

Iedere zondag op L1 TV! Met nieuwe overheerlijke recepten. En dat niet alleen. Henk nodigt iedere week een gast uit die gaat mee bakken!

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen