Overslaan en naar de inhoud gaan

Schade zorginstelling Sevagram meer dan 40 miljoen euro

Geplaatst opvrijdag 23 juli 2021 - 15:21

De schade bij zorginstelling Sevagram in Valkenburg door het hoogwater is zeker 42,5 miljoen euro, zo blijkt uit een eerste schatting.

Zorglocatie Valkenheim met 84 bewoners is het hardst getroffen door de overstroming van de Geul vorige week. Volgens bestuurder Pim Steerneman van Sevagram kan het pand als verloren worden beschouwd.

Slopen
De verwoestende werking van het water is volgens Steerneman overal zichtbaar. "Het pand zal gesloopt moeten worden. We kunnen nu al zeggen dat het opnieuw bouwen van Valkenheim een lang traject zal worden", aldus Steerneman.

Zo ziet zorglocatie Valkenheim er momenteel uit. Tekst gaat door onder video:

Video: L1

'Ingrijpende verbouwing waarschijnlijk noodzakelijk'
Ook het Geerlingshospice, waar tien gasten verbleven, is enorm beschadigd. Dat gebouw bestaat voornamelijk uit hout en gipswanden, die door het water zijn gaan uitzetten. "Een ingrijpende verbouwing is waarschijnlijk noodzakelijk. We kunnen niet aangeven hoeveel tijd daarmee gemoeid is", zegt de bestuursvoorzitter.

Oosterbeemd minst schade
Verzorgingstehuis Oosterbeemd met 101 bewoners is voor een groot deel gespaard, maar ook daar heeft het water voor schade gezorgd. "De eerste en de tweede verdieping hebben geen schade maar de begane grond is een ander verhaal. Daar heeft het water ongeveer tot kniehoogte gestaan. Om een deel van Oosterbeemd weer in gebruik te kunnen nemen, zullen er een externe keuken, gasterie en woonkamer gemaakt moeten worden en dienen de liften en andere installaties veilig te werken", concludeert Steerneman. Naar verwachting zal dat twee maanden duren.

Lees ook: Hoogwater: zorginstelling en hospice Valkenburg ontruimd

Woningen
Tot slot verhuurt de zorginstelling vijftig woningen en appartementen aan zelfstandig wonende senioren. De schade daar heeft Sevagram nog niet helemaal in beeld. Daarover heeft de zorginstelling contact met de gemeente. "Ook als het gaat om extra noodvoorzieningen. Dat geldt overigens voor al onze locaties in Valkenburg", zegt Steerneman.

Bekijk hier de beelden terug van de evacuatie van Valkenheim en het daarbij gelegen hospice:

Video: L1

Veilige plek voor bewoners
Alle 193 bewoners hebben een veilige plek gekregen bij een andere vestiging van Sevagram of bij een andere zorginstelling. Daarbij is gekeken naar de zorgbehoefte van de bewoners. "De bewoners van Valkenheim zijn in Heerlen, Maastricht, Vaals en Gulpen ondergebracht. Op dit moment wonen 75 bewoners van Oosterbeemd bij Glana van Zuyderland en 25 bij de Plataan in Heerlen. De gasten van het Geerlingshospice verblijven ook in Plataan", vertelt Steerneman.

Vrijdagochtend is er overleg geweest met onder meer burgemeester Daan Prevoo. Sevagram wil de bewoners zo snel mogelijk laten terugkeren naar Valkenburg. "De gemeente zegt toe daar samen met ons zorg voor te dragen", zegt Steerneman.

'Dank voor alle hulp'
De materiële gevolgen van de overstroming zijn groot, maar de impact op bewoners en hun familie, medewerkers en vrijwilligers ook. Steerneman: "De afgelopen dagen ging onze eerste aandacht dan ook uit naar al deze mensen. Ik wil hierbij nogmaals iedereen bedanken die ons in die eerste verschrikkelijke uren zo ontzettend goed heeft geholpen."

400 miljoen euro
De nasleep in Valkenburg is enorm. De wateroverlast in Zuid-Limburg heeft in de gemeente Valkenburg aan de Geul voor 400 miljoen euro aan schade veroorzaakt. Dat maakte burgemeester Prevoo woensdag bekend tijdens een persconferentie. Herstellen kan zomaar drie of vier maanden duren. Duizenden huizen raakten beschadigd. Bij 700 woningen is er zelfs zoveel schade dat mensen niet meer terug naar huis kunnen.

Lees ook: 400 miljoen euro schade in Valkenburg door wateroverlast

Deel dit bericht via
Overzicht
Limburgse 100
Uitgelicht
Luister op Hemelvaartsdag naar de Limburgse 100!

Voor de zesentwintigste keer wordt de Limburgse 100, de lijst met de grootste Limburgse hits aller tijden, uitgezonden op Hemelvaartsdag. Het Limburgse publiek heeft ook dit jaar weer hun stem online uit kunnen brengen. Luister mee op 26 mei 2022, vanaf 08:00 uur op L1 Radio!

L1.nl/Limburgse100
Repetitie Dagboek van een Herdershond
Uitgelicht
L1 neemt een kijkje achter de schermen bij Dagboek van een Herdershond

L1 volgt de totstandkoming van de musical Dagboek van een Herdershond in een driedelige documentaireserie. Van de audities tot de eerste lezing van het script, van de repetities tot het inspelen van de muziekband, de camera's van L1 waren erbij.

L1.nl/Herdershond

Meest gelezen