Overslaan en naar de inhoud gaan

Schade door overstroming Geul toch niet vergoed

Geplaatst opmaandag 2 augustus 2021 - 17:04

IJsmakerij en banketbakkerij Botterweck uit Valkenburg aan de Geul heeft ruim een miljoen euro schade door de wateroverlast. Het lijkt erop dat verzekering Lloyd's niets vergoedt.

Ferry Philippi (47), sinds 1998 eigenaar van familiebedrijf Botterweck in Valkenburg, voelt zich eenzaam. Botterweck vestigde zich zo’n zeventig jaar geleden aan de Grotestraat langs de Geul.

Enorme stank
Dinsdag voor de overstroming lag er wat water in de kelder. Philippi zoog het met de waterstofzuiger op, niet wetend wat nog zou komen. Wat hem wel opviel was de stank. "Het viel zelfs klanten op in de zaak, vertelt hij. Op woensdag haalde hij zandzakken en zorgde voor een 40 cm hoge afbakening - in 1993 en 1995 stond er 30 centimeter Geulwater in de zaak. Uiteindelijk raasde het water woensdagavond anderhalve meter hoog door de zaak.

Video: L1

Evacuatie
Alle werknemers zijn woensdagavond naar huis gegaan. Philippi werd zelf donderdagmiddag om 14:00 uur met een bolderkar geëvacueerd naar de bowlingbaan. Daar zag hij legervoertuigen staan en dacht in een oorlogssituatie te zijn beland.

Omgevallen werkbanken
Zaterdagmiddag was het water gezakt en keerde Philippi weer terug naar de zaak. Daar zag hij dat machines van 200 kilo en werkbanken van wel 400 kilo waren omgevallen. "Het stonk er verschrikkelijk. Overal lag modder en slib."

Lees ook: Wonen aan de Geul ondanks risico's hoogwater

Meer dan een miljoen schade
Als eerste liet Philippi technische mensen komen om de machines te keuren. Die vertelden hem dat de modder en verontreiniging uit de Geul alles stuk hadden gemaakt. De volgende stap was de schade-expert van zijn verzekering. Die inventariseerde de totale schade op 1,06 miljoen euro en diende dat in bij de verzekeringsmaatschappij APC Holland. APC-Holland is een tussenpersoon van verzekeraar LLoyd's Europe, gevestigd in Brussel.

Contra-expertise
In opdracht van het hoofdkantoor werd twee dagen later een contraexpertise uitgevoerd. Verzekeraars laten bij grote en complexe brandschades de omvang en oorzaak van de schade vaststellen door een schade-expert. Schade is al vervelend genoeg, dan wil je eigenlijk ook niet nog eens een discussie over bijvoorbeeld de hoogte van de schade krijgen. Het kan voorkomen dat de verzekeraar het niet eens is met de door een expert vastgestelde bevindingen. Dan kan contra-expertise de oplossing bieden.

Op advies van zijn tussenpersoon was Philippi zelf niet bij de contraexpertise. Het zou te emotioneel voor hem zijn. Vrijdagavond kreeg Philippi te horen dat de firma Lloyds niet uitkeert. Reden: de schade is veroorzaakt door overstroming. Hoewel de brief met details maandag wordt verwacht, is het niet vergoeden van schade door overstroming in tegenspraak met wat het Verbond van Verzekeraars eerder meldde: schade die wordt veroorzaakt door regenval of overstroming van rivieren zoals de Geul wordt in Nederland vergoed."

Lees ook: Waterschade: welke schade wordt vergoed en welke niet?

Volgens de tussenpersoon was Philippi goed verzekerd. "Daar vertrouwde ik op." Zijn inventaris heeft hij voor 700.000 euro verzekerd. Hij zou nu al blij zijn als alleen zijn machines zouden worden vergoed, zodat hij weer kan draaien. "Ik ben strijdbaar maar moet ook zorgen dat ik er niet aan onderdoor ga."

Niet de enige
Philippi is niet de enige met dit probleem. Buurman Erwin Daemen van restaurant Gouden Leeuw heeft dezelfde verzekeraar. Ook hij kreeg een afwijzing. En ook hij wacht nog op een bevestiging op papier over de precieze reden waarom zijn claim van een half miljoen euro is afgewezen. L1 heeft APC gevraagd om een reactie maar die is er vooralsnog niet gekomen.

Niet aangesloten bij Bond van Verzekeraars
Een woordvoerder van het Verbond van Verzekeraars vindt het lastig iets te zeggen over deze gevallen. Volgens haar zijn de Nederlandse verzekeraars tot nu toe ruimhartig met uitkeringen. Het gaat volgens de bond om slechts een handvol ondernemers die bot vangen ten opzichte van duizenden gevallen waar wel wordt uitgekeerd. Verzekeraar Lloyd's is volgens de woordvoerder niet aangesloten bij de bond en kan daarom niet worden aangesproken. Ook zegt de woordvoerder dat iedere polis bij ondernemers anders is en dat dit maatwerk het lastig maakt te oordelen over de rechtmatigheid. Het zal per geval bekeken moeten worden.

Lloyd's Europe laat in een reactie weten: Lloyd's Europe kan na grondig onderzoek bevestigen dat ze niet betrokken is bij de claims met betrekking tot overstromingen in Valkenburg via APC Holland. Op dit moment heeft Lloyd's Europe geen schademeldingen ontvangen via de Nederlandse verzekeringsbeurs.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
Iedere zondag nieuwe recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

Iedere zondag op L1 TV! Met nieuwe overheerlijke recepten. En dat niet alleen. Henk nodigt iedere week een gast uit die gaat mee bakken!

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen