Overslaan en naar de inhoud gaan
Advertentie

Schade door fraude ambtenaar Helmond groter

Geplaatst opvrijdag 9 november 2018 - 13:05

De schade die de gemeente Helmond heeft geleden als gevolg van fraude door een hooggeplaatste ambtenaar, echtgenoot van voormalig gemeentesecretaris van Leudal, valt veel hoger uit dan gedacht.

De Belastingdienst heeft de omvang van de fraude berekend op 2,9 miljoen euro. In eerder onderzoek werd de schade geraamd op minimaal 4,5 ton. Het college van Helmond heeft dat vrijdag gemeld aan de gemeenteraad.

Witwassen
Helmond deed eind 2016 aangifte tegen ambtenaar Pieter H. wegens vermoedens over verduistering en valsheid in geschrifte. Ook echtgenote Diana N. werd opgepakt op verdenking van witwassen. Later werd zij weer vrijgelaten.

Lees ook: Geschorste gemeentesecretaris Leudal definitief weg

Tuin aanleggen
De ambtenaar liet de gemeente betalen voor spullen en diensten die hij persoonlijk gebruikte, aldus het eerdere onderzoek. Zo liet hij een tuin aanleggen en onderhouden bij de woning van zijn echtgenote in Echt. Ook leveranciers werkten mee aan de fraude. Helmond draaide op voor elektronica, auto’s, dameskleding, damesschoenen, herenkleding, fietsonderdelen, onderhoud van fietsen, etenswaren, tuinmaterialen waaronder bomen, planten en plantenbakken, en wijnen.

Gebrek aan controle
De gemeente probeert de schade zoveel mogelijk te beperken. Helmond is verzekerd tegen fraude, maar de verzekeraar wees de schadeclaim deze week af omdat de ambtenaar door gebrek aan controle volledig zijn gang kon gaan.

De gemeente rekent op een substantiële schadevergoeding uit de strafzaak tegen de ontslagen ambtenaar (56). De strafzaak staat volgend jaar gepland.

L1mburg Centraal: dagelijks live om 17:30 op L1 TV.
Klik hier voor meer informatie

Advertentie
Deel dit bericht via
Advertentie
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Uitgelicht
Schrijf je in voor de voorronden van het LK Latje Trap 2019

De inschrijvingsperiode voor deelnemers van de tweede editie van het LK Latje Trap is geopend. Met het evenement wil L1, in samenwerking met Moonen Movies, vanuit haar maatschappelijke functie als publieke omroep meer aandacht vestigen op het amateurvoetbal in de provincie. Het kampioenschap bestaat uit een vijftal voorronden bij jou in de buurt en één finaleronde. De finaleronde wordt bij de start van het nieuwe voetbalseizoen afgewerkt op een finalewaardige locatie, namelijk in het stadion van één van de Limburgse profclubs.

Schrijf je hier in voor de voorronden
Uitgelicht
NIEUW: Kwizzele! Test je Limburgse kennis

Met wie zou jij het beste duo vormen? Samen met je vriendin, buurman, teamgenoot, vader of zus... je kunt je nu samen opgeven voor de leukste Limburgse kwis op tv: Kwizzele! De vragen gaan over alles wat Limburgs is dus denk goed na wie je ideale teamgenoot is.

De leukste Limburgse kwis is van maandag t/m donderdag op L1 TV om 17:00, 18:00 en 22:00.

Geef je ook op als kandidaat voor Kwizzele!
Vacature promobox
Uitgelicht
Vacature: Redacteur Online 1Limburg, stagiair of freelance (hbo/wo)

Voor de Nieuwsdienst zijn wij op zoek naar ambitieuze nieuwsjagers (stagiair of freelance) die op volle kracht willen meedraaien in de nieuwsproductie voor 1Limburg en het beheer van gekoppelde social media. Je werkt nauw samen met (camjo-)verslaggevers in het veld en je productie dient als basismateriaal voor L1 Radio, het dagelijkse tv-magazine L1mburg Centraal en L1.nl, de promotiewebsite voor de radio- en tv-programma’s van L1.

1Limburg.nl/vacatures
Uitgelicht
Heb jij de app van L1 al?

De app met de meeste Liefde voor Limburg: met de L1-app blijf je helemaal op de hoogte van alle programma's. Kijk live naar L1 TV of luister live op je telefoon naar L1 Radio of het speciale Plat-ewegkanaal. Toch iets gemist? Geen enkel probleem: alles is eenvoudig terug te zien. Super handig!

Download hier de gratis L1-app

Meest gelezen