Overslaan en naar de inhoud gaan
Advertentie

Schade door fraude ambtenaar Helmond groter

Geplaatst opvrijdag 9 november 2018 - 13:05

De schade die de gemeente Helmond heeft geleden als gevolg van fraude door een hooggeplaatste ambtenaar, echtgenoot van voormalig gemeentesecretaris van Leudal, valt veel hoger uit dan gedacht.

De Belastingdienst heeft de omvang van de fraude berekend op 2,9 miljoen euro. In eerder onderzoek werd de schade geraamd op minimaal 4,5 ton. Het college van Helmond heeft dat vrijdag gemeld aan de gemeenteraad.

Witwassen
Helmond deed eind 2016 aangifte tegen ambtenaar Pieter H. wegens vermoedens over verduistering en valsheid in geschrifte. Ook echtgenote Diana N. werd opgepakt op verdenking van witwassen. Later werd zij weer vrijgelaten.

Lees ook: Geschorste gemeentesecretaris Leudal definitief weg

Tuin aanleggen
De ambtenaar liet de gemeente betalen voor spullen en diensten die hij persoonlijk gebruikte, aldus het eerdere onderzoek. Zo liet hij een tuin aanleggen en onderhouden bij de woning van zijn echtgenote in Echt. Ook leveranciers werkten mee aan de fraude. Helmond draaide op voor elektronica, auto’s, dameskleding, damesschoenen, herenkleding, fietsonderdelen, onderhoud van fietsen, etenswaren, tuinmaterialen waaronder bomen, planten en plantenbakken, en wijnen.

Gebrek aan controle
De gemeente probeert de schade zoveel mogelijk te beperken. Helmond is verzekerd tegen fraude, maar de verzekeraar wees de schadeclaim deze week af omdat de ambtenaar door gebrek aan controle volledig zijn gang kon gaan.

De gemeente rekent op een substantiële schadevergoeding uit de strafzaak tegen de ontslagen ambtenaar (56). De strafzaak staat volgend jaar gepland.

L1mburg Centraal: dagelijks live om 17:30 op L1 TV.
Klik hier voor meer informatie

Advertentie
Deel dit bericht via
Advertentie
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Uitgelicht
L1 Samen voor de Voedselbank, ook in 2018!

Net als de afgelopen vier jaar slaat L1 ook dit jaar weer de handen ineen om de Voedselbank te helpen met het inzamelen van lang houdbare levensmiddelen.

De actie vindt plaats van woensdag 5 december tot en met donderdag 13 december. In die periode staan alle kanalen van L1, van radio tot TV en online, weer in het teken van de actie ‘L1 Samen voor de Voedselbank’

Meld ook je actie aan
Vacature promobox
Uitgelicht
Vacature: Redacteur Online 1Limburg, stagiair of freelance (hbo/wo)

Voor de Nieuwsdienst zijn wij op zoek naar ambitieuze nieuwsjagers (stagiair of freelance) die op volle kracht willen meedraaien in de nieuwsproductie voor 1Limburg en het beheer van gekoppelde social media. Je werkt nauw samen met (camjo-)verslaggevers in het veld en je productie dient als basismateriaal voor L1 Radio, het dagelijkse tv-magazine L1mburg Centraal en L1.nl, de promotiewebsite voor de radio- en tv-programma’s van L1.

1Limburg.nl/vacatures
Uitgelicht
Heb jij de app van L1 al?

De app met de meeste Liefde voor Limburg: met de L1-app blijf je helemaal op de hoogte van alle programma's. Kijk live naar L1 TV of luister live op je telefoon naar L1 Radio of het speciale Plat-ewegkanaal. Toch iets gemist? Geen enkel probleem: alles is eenvoudig terug te zien. Super handig!

Download hier de gratis L1-app

Meest gelezen