Overslaan en naar de inhoud gaan

Schade door eerdere restauraties Sarcofaag van Simpelveld

Geplaatst opzondag 6 juni 2021 - 7:56

Bij de restauratie van de historische sarcofaag van Simpelveld blijkt dat de in 1930 ontdekte 2000 jaar oude askist vooral te lijden heeft gehad van eerdere pogingen het gevaarte op te knappen.

De sarcofaag werd in september uit elkaar gehaald door restauratoren Renske Dooijes en Nikè Haverkamp van het Museum van Oudheden.

Lees ook: 'Zo zag een Romeinse woonkamer er uit'

Funest
Inmiddels zijn ze druk bezig met het verwijderen van materialen die gebruikt zijn bij voorgaande restauraties. Dooijes constateert dat de voorgaande restauraties vaak funest zijn geweest. “Men heeft keiharde cement gebruikt. Je ziet dat dan breuken ontstaan op de zachtere steen, en niet in het cement.”

Dubbeltje
Ook hebben de restaurateurs materialen zoals cement, steenlijm en mortel gevonden dat niet in de kist thuishoort. Maar er zijn ook doelbewust objecten in de kist achtergelaten. Haverkamp: “We hebben een dubbeltje uit 1961 in de voegen gevonden. We vermoeden dat dat opzettelijk is achtergelaten om een datering te geven aan een restauratie in de jaren zeventig”. In de jaren dertig werden ook al een mesje en een knoop achtergelaten als 'handtekening' van de toenmalige restauratoren.

Topstuk
Het is onbetwist een van de historische topstukken van Nederland: de sarcofaag van Simpelveld. De Romeinse askist die in 1930 gevonden is zou je kunnen vergelijken met de Nachtwacht en het Binnenhof. Niet zo verwonderlijk dus dat deze 1800 jaar oude stenen kist behoedt moet worden voor dreigend verval. De houten vlonder waar de sarcofaag op rustte was te zwak voor het zware bouwsel. Verplaatsingen leverden elke keer opnieuw breuken in de kist op, reden om de kist opnieuw een opknapbeurt te geven.

Leiden
De sarcofaag van Simpelveld is in 1930 gevonden door mijnwerker Andreas Wierts in Simpelveld. Hij was bezig met graafwerkzaamheden voor de bouw van een huis toen hij op de Romeinse askist stootte. De kist is overgebracht naar het Rijksmuseum voor Oudheden in Leiden waar ze nu nog steeds staat.

Villa
Het is vooral de binnenkant die de kist zo boeiend maakt. Hier is het interieur van een Romeinse villa afgebeeld met een vrouw die op een sofa ligt. Waarschijnlijk de vouw waarvan de asresten in de kist werden aangetroffen. "Het is uitzonderlijk dat een sarcofaag uit de Romeinse tijd zo is gedecoreerd. Waarbij je ook de details van de meubels uit die tijd kunt zien. Echt heel bijzonder, niet alleen voor Nederland, maar voor de hele wereld", zegt Dooijes.

Simpelveld
Nabestaanden van Andreas Wierts in Simpelveld hebben de restauratoren Dooijes en Haverkamp uitgenodigd om te komen kijken naar de plek waar de kist gevonden is. Dat gaan ze ook zeker doen. "Maar voorlopig slokt de restauratie onze tijd op. We hopen richting de zomer weer een hele sarcofaag te hebben staan" zegt Haverkamp. Dan is er tijd voor een bezoek aan Simpelveld.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Doe mee aan de Henk Bakt Bakwedstrijd

Veel Limburgers zijn net als Henk enthousiaste hobbybakkers. Daarom gaat Henk met een professionele jury op zoek naar de beste hobbyvlaai -vlaoj -vlaam -vla -flaai -toert -taart -kook van Limburg. Het gebak wordt tijdens de radio-uitzending van Plat-eweg live beoordeeld op zaterdag 16 oktober tussen 13:00 en 16:00 uur.

Er zijn mooie prijzen te winnen en het recept van de winnaar wordt gebakken in een speciale aflevering van Henk Bakt! Opgeven kan t/m 5 oktober 2021.

Meld je hier aan
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
Iedere zondag nieuwe recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

Iedere zondag op L1 TV! Met nieuwe overheerlijke recepten. En dat niet alleen. Henk nodigt iedere week een gast uit die gaat mee bakken!

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen