Overslaan en naar de inhoud gaan

Schade door asbestcrisis voor eigen verzekering

Geplaatst opdonderdag 18 december 2014 - 10:55

Roermondenaren die denken schade te hebben geleden door de asbestcrisis na de brand van dinsdagavond, moeten dat melden bij hun eigen brandverzekering.

Die is namelijk ook bedoeld voor schade die ontstaat door brand elders.

Vragen
Dat is het antwoord op één van de vele vragen die bij de gemeente Roermond zijn binnengekomen naar aanleiding van de noodverordening. Die werd afgekondigd nadat in de hele binnenstad asbest terecht kwam door de brand bij jachthaven Het Steel. De vragen en antwoorden staan op de website van de gemeente Roermond.

Illustratie: Gemeente Roermond

Huisdieren
Er wordt bijvoorbeeld uitgelegd dat huisdieren voorlopig binnen moeten blijven. Met handschoenen moeten dieren die buiten zijn geweest worden schoongemaakt, om te voorkomen dat via de vacht asbest naar binnen wordt gebracht. Ook de pootjes moeten worden afgespoeld.

Om dezelfde reden raadt de gemeente aan om schoenen buiten uit te doen, of in ieder geval worden schoongespoeld voordat iemand ergens naar binnen gaat.

Moestuinen
Bewoners van de besmette zone die brandresten in hun tuin vinden kunnen op de website verder lezen dat ze de resten zelf niet moeten opruimen, maar moeten wachten op de experts in witte pakken. Groenten en fruit uit mogelijk besmette moestuintjes moeten worden vernietigd. Overigens is de gemeente hier niet eenduidig over, want het onderdeel 'moestuin' komt twee keer terug in de lijst. Eén keer wordt gezegd dat alles vernietigd moet worden, een andere keer staat er dat goed afspoelen ook goed is.

Ploegendienst
De webpagina biedt nog geen antwoord op de vraag wanneer de Roermondse binnenstad weer schoon is. Zo'n zestig asbestreinigers werken in twee ploegen om alles zo snel mogelijk op te ruimen. Het werk is begonnen bij het station, daarna werken de schoonmakers tegen de klok in naar binnen toe.

Illustratie: Gemeente Roermond

De schoonmakers zetten steeds een bepaald stuk af met geel waarschuwingslint, waarna ze aan de slag gaan. Zodra ze klaar zijn controleert een ander bedrijf of het ook echt asbestvrij is. Pas daarna wordt het schoongemaante gebied weer vrijgegeven.

Scholen
De twee basisscholen in de besmette zone blijven ook donderdag en vrijdag dicht, net als de winkels in de binnenstad.

Rechtbank
De rechtbank ligt net buiten het besmette gebied, de zittingen daar gaan donderdag en vrijdag gewoon door.

L1
Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Gerelateerde berichten

Asbest Roermond
Roermond: van brand naar asbestramp
'Geen paniek om asbest in ventilatiesysteem'
Opruimen asbest Roermond bij daglicht hervat
Asbest Roermond
Schoonmaak Roermond hervat
Overzicht
Halve Finales LVK 2020 volg je bij L11 Alaaf
Uitgelicht
Halve Finale LVK vrijdag op L1 TV

Het feest gaat weer beginnen! 60 artiesten duiken de Halve Finales van het LVK in. Welke 20 liedjes gaan uiteindelijk naar de finale van het 44e LVK?

Volg de 3 Halve Finales op L1 TV, L1 Radio en L11 Alaaf. Iedere vrijdag om 18:00 en zaterdag om 13:00.

Bekijk hier de 3 Halve Finales
Uitgelicht
Meld je aan als kandidaat voor Kwizzele!

Wie heeft er zin in een spelletje? Je kunt je opgeven voor de leukste Limburgse cultuurkwis op tv en radio: Kwizzele! Test je kennis op het gebied van Limburgse kunst en cultuur, streektaal, geschiedenis, archeologie, streekgerechten, actualiteit en muziek.

Kwizzele is van maandag t/m donderdag op L1 TV om 17:00, 18:00 en 22:00.

Meld je hier aan als kandidaat voor Kwizzele!
Podcast van L1
Uitgelicht
Abonneer je op de podcasts van L1

Luisteren wanneer je zelf wilt: de podcasts van L1! Van exclusieve gesprekken tot fragmenten uit verschillende programma's. Van popmuziek tot klassieke muziek. Van cultuur tot wetenschap.

Er is voor ieder wat wils...

Bekijk hier alle podcasts

Meest gelezen