Overslaan en naar de inhoud gaan

Schade aan kleine bloedvaten leidt tot depressie

Geplaatst opmaandag 13 juli 2020 - 14:12

Er is een verband tussen schade aan de kleine bloedvaten en symptomen van depressie, zoals een sombere stemming, slapeloosheid en verlies van interesse en plezier. Dat blijkt uit onderzoek aan het Maastricht UMC+.

Het onderzoek werd onlangs gepubliceerd in het wetenschapstijdschrift Hypertension.

Relatie
Uit onderzoek bij bijna 3.000 mensen bleek overduidelijk dat de verminderde functie van bloedvaten te maken had met een toenemend risico op het ontwikkelen van symptomen van depressie. De symptomen zijn vastgesteld aan de hand van een vragenlijst. Ook als er rekening wordt gehouden met leeftijd, geslacht, bloeddruk of rookgedrag is er nog steeds een overeenkomst tussen de bloedvaten en het ontwikkelen van de symptomen van een depressie.

Vier jaar
De Maastrichtse onderzoekers volgden bijna vier jaar lang mensen tussen de 40 en 75 jaar die aan het begin van de studie geen tot weinig symptomen hadden van depressie. De functies van hun kleine bloedvaten zijn in kaart gebracht: in de huid, in het oog en met biomarkers uit het bloed. Biomarkers zijn biologische markers die aan kunnen geven dat iemand ziek is.

Volgens het Maastrichtse ziekenhuis is het onderzoek bijzonder. Schade aan grote vaten zijn relatief makkelijk vast te stellen, maar het in beeld brengen van de functie van de haarvaten is veel lastiger. Onderzoek wordt gedaan met geavanceerde apparatuur. Het kost dan ook veel tijd en geld.

Deel dit bericht via
Overzicht
L1 Hittegolf
Uitgelicht
Win een gratis airco bij de L1 Hittegolf op L1 Radio!

Boh, wat is het warm he. Maar goed dat je L1 Radio hebt op staan. Van donderdag t/m woensdag kun je op werkdagen genieten van de L1 Hittegolf!

Heerlijke zomerhits, tips én je maakt ook nog eens kans op een gratis airco. De L1 Hittegolf is iedere werkdag van 06:00 - 19:00 op L1 Radio.

Maak hier kans op de gratis airco
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het nieuwe bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Ieder weekend op L1 TV!

Bekijk hier alle recepten
Limburg in Beweging iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
Uitgelicht
Limburg in Beweging iedere dag op L1 TV

Heel belangrijk: blijf bewegen. Dat verbetert je immuunsysteem. En dat kan in je eigen woonkamer! Doe iedere dag mee om 10:00 en 14:30 op L1 TV.

Zes weken lang geeft fysiotherapeut Erik Eurelings een half uur lang tips om thuis gezond te bewegen. Samen sterk tegen corona!

Iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV

Meest gelezen