Overslaan en naar de inhoud gaan

Schade aan kleine bloedvaten leidt tot depressie

Geplaatst opmaandag 13 juli 2020 - 14:12

Er is een verband tussen schade aan de kleine bloedvaten en symptomen van depressie, zoals een sombere stemming, slapeloosheid en verlies van interesse en plezier. Dat blijkt uit onderzoek aan het Maastricht UMC+.

Het onderzoek werd onlangs gepubliceerd in het wetenschapstijdschrift Hypertension.

Relatie
Uit onderzoek bij bijna 3.000 mensen bleek overduidelijk dat de verminderde functie van bloedvaten te maken had met een toenemend risico op het ontwikkelen van symptomen van depressie. De symptomen zijn vastgesteld aan de hand van een vragenlijst. Ook als er rekening wordt gehouden met leeftijd, geslacht, bloeddruk of rookgedrag is er nog steeds een overeenkomst tussen de bloedvaten en het ontwikkelen van de symptomen van een depressie.

Vier jaar
De Maastrichtse onderzoekers volgden bijna vier jaar lang mensen tussen de 40 en 75 jaar die aan het begin van de studie geen tot weinig symptomen hadden van depressie. De functies van hun kleine bloedvaten zijn in kaart gebracht: in de huid, in het oog en met biomarkers uit het bloed. Biomarkers zijn biologische markers die aan kunnen geven dat iemand ziek is.

Volgens het Maastrichtse ziekenhuis is het onderzoek bijzonder. Schade aan grote vaten zijn relatief makkelijk vast te stellen, maar het in beeld brengen van de functie van de haarvaten is veel lastiger. Onderzoek wordt gedaan met geavanceerde apparatuur. Het kost dan ook veel tijd en geld.

Praten over depressie met je naasten kan helpen. Kijk op 113.nl/depressie voor informatie en hulp bij depressie.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Halve Finale LVK vrijdag op L1 Radio

Het is weer zover: de Halve Finales van het LVK! Dit jaar met 15 liedjes per Halve Finale. Je hoort ze vrijdag vanaf 18:00 op L1 Radio en L11 Alaaf Facebook. En zaterdag om 13:00 nog een keertje op L1 Radio.

Als extraatje maken we ook nog een tv-programma rond alle Halve Finales van het LVK. Daarin stellen we de artiesten en liedjes aan je voor. Henk gaat vanuit de woonkamer van L1 even skypen met iedere artiest. En je kunt dan ook genieten van hun videoclip. Zaterdag om 18:00 en 23:00 op L1 TV.

Bekijk hier de indeling van de drie Halve Finales LVK
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
Luister ook naar vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV

Meest gelezen