Overslaan en naar de inhoud gaan

Schade aan gemeentelijke eigendommen: wie betaalt?

Geplaatst opmaandag 11 juni 2018 - 19:21

Weggebruikers beschadigen regelmatig gemeentelijke eigendommen zoals lantaarnpalen, banken of bloembakken. De schade loopt al gauw op tot enkele tienduizenden euro's, maar wie draait er op voor de kosten?

Limburgse gemeenten willen in dat soort gevallen natuurlijk liever niet zelf de portemonnee trekken, maar de schade verhalen op diegene die het heeft veroorzaakt. En dat is lang niet altijd even gemakkelijk, zo blijkt uit een rondgang langs een aantal gemeenten.

Sittard-Geleen
De gemeente Sittard-Geleen heeft vorig jaar een bedrag van ruim 92.000 euro verhaald aan schades. Volgens een woordvoerder zijn dat enkel de schadegevallen waarbij de veroorzaker bekend was. "De schadeomvang aan gemeentelijke eigendommen in totaliteit bedraagt waarschijnlijk een veelvoud hiervan", zo zegt ze. De gemeente in de Westelijke Mijnstreek handelt de schade in de meeste gevallen zelf af. In sommige gevallen wordt een externe partij ingeschakeld.

Venlo
Bij de gemeente Venlo wordt alles ook zelf afgehandeld. Volgens een woordvoerder wordt er aangifte gedaan bij de politie en als de dader bekend is, moet hij opdraaien voor de schade aan de gemeentelijke eigendommen. Om wat voor een bedrag het gaat, kon de zegsman niet zeggen, omdat de gemeente dit niet panklaar had.

Roermond
In Roermond is sinds 1 januari 2016 een bedrag van bijna 95.000 euro aan materiële schade geclaimd. Ook deze gemeente probeert de schade zelf te verhalen. "Als er is gebleken dat er schade is ontstaan, wordt als eerste nagegaan wie de schade heeft veroorzaakt", legt een woordvoerder uit. "Vervolgens wordt gekeken of deze schade te verhalen is op de veroorzaker, dan wel op zijn verzekeraar."

Volgens de woordvoerder wordt er in sommige gevallen een uitzondering gemaakt, maar dan moet de dader niet over twee linkerhanden beschikken. "Soms stemmen we ermee in dat mensen de schade zelf herstellen."

Weert
De gemeente Weert verhaalt de schade niet zelf. Zij laten een extern bureau dit allemaal afhandelen. Sinds 2015 wordt dat geregeld door het bureau NODR. En volgens Weert heeft deze samenwerking ze geen windeieren gelegd. Sinds 2015 is het bedrag dat de gemeente heeft kunnen verhalen gestegen van 45.000 naar ruim 95.000 euro in 2017. "Eerder kwamen de kosten van de schades geheel ten laste van het budget van de gemeente", zegt wethouder Martijn van den Heuvel. "Daarmee betaalden we er met z'n allen aan mee. Dat hoeft nu grotendeels niet meer."

Gespecialiseerd bedrijf
Weert is niet de enige Limburgse gemeente die NODR inschakelt in geval van schade. Onder andere ook Maastricht, Heerlen en Venray werken samen met het gespecialiseerde schadebedrijf. Voor de provinciehoofdstad heeft het bedrijf vorig jaar een bedrag van 293.032 euro geclaimd, zo staat op de site. In Venray werd 80.984 euro verhaald en in Heerlen ruim 55.000 euro.

'De vervuiler betaalt'
Jacqueline Kok, commercieel manager bij het genoemde bedrijf, legt uit dat de kosten die het bureau maakt zijn verrekend in de schadebedragen. "Verder handelen wij alles af", zegt ze."Als er een schadegeval is, doen wij buurtonderzoek om de vervuiler te achterhalen. Daarna doen we aangifte bij de politie. Als de veroorzaker verzekerd is, wordt het via de verzekering afgehandeld. Anders verloopt het via het waarborgfonds." Kok benadrukt dat het bedrijf ernaar streeft om om de schade bij diegene te verhalen die het heeft veroorzaakt.

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Schrijf je in voor 'As ich mer danse kin'
Uitgelicht
Limburgse dansgroepen opgelet!

Je kunt een optreden winnen op De11devande11de 2019 én meedansen met een aantal artiesten.

De Sjeng Kraft Kompenei (SKK) organiseert een danswedstrijd voor Limburgse dans-groepen. De winnaar danst op het grootste vastelaovespodium van Limburg: de11devande11de op het Vrijthof in Maastricht maandag 11 november 2019. Samenwerkingspartners zijn SKK, de Muziekgieterij in Maastricht en regionale omroep L1.

Geef je op voor 'As ich mer danse kin'!
Mijn Limburgs Hart
Uitgelicht
Steun de actie Mijn Limburgs Hart

Hoe ga je verder na een plotse hartstilstand overleefd te hebben? Limburgse cardiologen gaan op bezoek bij hun patiënten om een antwoord te geven op deze vraag. L1 zendt van eind mei tot eind september wekelijks een indringend verhaal uit van een patiënt die op een of andere manier is geconfronteerd met plotse hartstilstand.

De actie Mijn Limburgs Hart heeft als doel zoveel mogelijk geld op te halen voor onderzoek naar hart- en vaatziekten in Limburg.

Meer over Mijn Limburgs Hart

Meest gelezen