Overslaan en naar de inhoud gaan

Schade aan gemeentelijke eigendommen: wie betaalt?

Geplaatst opmaandag 11 juni 2018 - 19:21

Weggebruikers beschadigen regelmatig gemeentelijke eigendommen zoals lantaarnpalen, banken of bloembakken. De schade loopt al gauw op tot enkele tienduizenden euro's, maar wie draait er op voor de kosten?

Limburgse gemeenten willen in dat soort gevallen natuurlijk liever niet zelf de portemonnee trekken, maar de schade verhalen op diegene die het heeft veroorzaakt. En dat is lang niet altijd even gemakkelijk, zo blijkt uit een rondgang langs een aantal gemeenten.

Sittard-Geleen
De gemeente Sittard-Geleen heeft vorig jaar een bedrag van ruim 92.000 euro verhaald aan schades. Volgens een woordvoerder zijn dat enkel de schadegevallen waarbij de veroorzaker bekend was. "De schadeomvang aan gemeentelijke eigendommen in totaliteit bedraagt waarschijnlijk een veelvoud hiervan", zo zegt ze. De gemeente in de Westelijke Mijnstreek handelt de schade in de meeste gevallen zelf af. In sommige gevallen wordt een externe partij ingeschakeld.

Venlo
Bij de gemeente Venlo wordt alles ook zelf afgehandeld. Volgens een woordvoerder wordt er aangifte gedaan bij de politie en als de dader bekend is, moet hij opdraaien voor de schade aan de gemeentelijke eigendommen. Om wat voor een bedrag het gaat, kon de zegsman niet zeggen, omdat de gemeente dit niet panklaar had.

Roermond
In Roermond is sinds 1 januari 2016 een bedrag van bijna 95.000 euro aan materiële schade geclaimd. Ook deze gemeente probeert de schade zelf te verhalen. "Als er is gebleken dat er schade is ontstaan, wordt als eerste nagegaan wie de schade heeft veroorzaakt", legt een woordvoerder uit. "Vervolgens wordt gekeken of deze schade te verhalen is op de veroorzaker, dan wel op zijn verzekeraar."

Volgens de woordvoerder wordt er in sommige gevallen een uitzondering gemaakt, maar dan moet de dader niet over twee linkerhanden beschikken. "Soms stemmen we ermee in dat mensen de schade zelf herstellen."

Weert
De gemeente Weert verhaalt de schade niet zelf. Zij laten een extern bureau dit allemaal afhandelen. Sinds 2015 wordt dat geregeld door het bureau NODR. En volgens Weert heeft deze samenwerking ze geen windeieren gelegd. Sinds 2015 is het bedrag dat de gemeente heeft kunnen verhalen gestegen van 45.000 naar ruim 95.000 euro in 2017. "Eerder kwamen de kosten van de schades geheel ten laste van het budget van de gemeente", zegt wethouder Martijn van den Heuvel. "Daarmee betaalden we er met z'n allen aan mee. Dat hoeft nu grotendeels niet meer."

Gespecialiseerd bedrijf
Weert is niet de enige Limburgse gemeente die NODR inschakelt in geval van schade. Onder andere ook Maastricht, Heerlen en Venray werken samen met het gespecialiseerde schadebedrijf. Voor de provinciehoofdstad heeft het bedrijf vorig jaar een bedrag van 293.032 euro geclaimd, zo staat op de site. In Venray werd 80.984 euro verhaald en in Heerlen ruim 55.000 euro.

'De vervuiler betaalt'
Jacqueline Kok, commercieel manager bij het genoemde bedrijf, legt uit dat de kosten die het bureau maakt zijn verrekend in de schadebedragen. "Verder handelen wij alles af", zegt ze."Als er een schadegeval is, doen wij buurtonderzoek om de vervuiler te achterhalen. Daarna doen we aangifte bij de politie. Als de veroorzaker verzekerd is, wordt het via de verzekering afgehandeld. Anders verloopt het via het waarborgfonds." Kok benadrukt dat het bedrijf ernaar streeft om om de schade bij diegene te verhalen die het heeft veroorzaakt.

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Hoofdredacteur voor een dag
Uitgelicht
Word Hoofdredacteur voor een dag

We geven je twee dagen L1 TV cadeau. Neem plaats op de stoel van hoofdredacteur van L1 en maak je eigen programmagids. Jij mag bepalen wat we uitzenden op maandag 23 en dinsdag 24 december,. Voor velen vrije dagen, met lekker veel tijd om ook overdag televisie te kijken.

Jij mag bepalen wat we uitzenden op 23 en 24 december.

Geef hier je favoriete programma's door
22 december op L1 TV: Ben Verbong Dag
Uitgelicht
Ben Verbong Dag op L1 TV

De Tegelse filmregisseur Ben Verbong zit 50 jaar in het vak. L1 viert dit jubileum 22 december met de Ben Verbong Dag.

De regisseur van onder meer de Nederlandse succesfilm ‘Het meisje met het rode haar’ maakte speciaal voor L1 een selectie. Bijvoorbeeld de film Honigfrauen over Oost- en Westduitsers gescheiden op vakantie aan het Balatonmeer. Of de lotgevallen van de Oostenrijkse Von Trapp Family. Maar ook vreemdelinghaat in een Berlijnse tram.

Bekijk hier de programmagids van 22 december
Uitgelicht
Meld je aan als kandidaat voor Kwizzele!

Wie heeft er zin in een spelletje? Je kunt je opgeven voor de leukste Limburgse cultuurkwis op tv en radio: Kwizzele! Test je kennis op het gebied van Limburgse kunst en cultuur, streektaal, geschiedenis, archeologie, streekgerechten, actualiteit en muziek.

Kwizzele is van maandag t/m donderdag op L1 TV om 17:00, 18:00 en 22:00.

Meld je hier aan als kandidaat voor Kwizzele!
Podcast van L1
Uitgelicht
Abonneer je op de podcasts van L1

Luisteren wanneer je zelf wilt: de podcasts van L1! Van exclusieve gesprekken tot fragmenten uit verschillende programma's. Van popmuziek tot klassieke muziek. Van cultuur tot wetenschap.

Er is voor ieder wat wils...

Bekijk hier alle podcasts

Meest gelezen