Overslaan en naar de inhoud gaan

Schaarste onder de startschutters: wie lost het schot?

Geplaatst opzaterdag 18 mei 2019 - 17:12

Vrijwilligers die tijdens een atletiekwedstrijd het signaal geven om te starten, blijken schaars. Volgens de Atletiekunie is er altijd wel iemand te vinden, maar kan het bij kleine avondlopen een uitdaging zijn om een starter te vinden.

Om het startschot te mogen lossen is een speciale opleiding van de Atletiekunie nodig. Daarnaast moet je vanwege het schieten ook helemaal gescreend worden.

Angst voor wapen
Bij atletiekvereniging Scopias in Venlo is onlangs een opleiding gestart waar deelnemers een twaalf uur durende training krijgen. Na een oproep is er maar een handjevol deelnemers dat zich heeft opgegeven. Volgens opleider Cor Nagtzaam komt dat doordat er veel meer bij komt kijken. Een starter moet zorgen dat de atleten goed staan, er geen bewegingen zijn, zorgen voor de veiligheid en hij mag er geen baan als trainer of voorzitter bij doen. Voor veel vrijwilligers is dat vaak een reden om juist voor een andere functie te kiezen. Daarnaast zijn er ook mensen die angst hebben om met een wapen te schieten.

Grijze starters
Marcel Gubbels is vrijwilliger bij atletiekvereniging Scopias en is wel aan de opleiding begonnen. Hij is gevraagd door een starter die al wat op leeftijd is en ziet een vergrijzing in de starters. Gubbels wist al dat er meer bij komt kijken, maar ziet nu pas dat de opleiding veel breder is. Hoeveel starters er in Limburg zijn, weet Nagtzaam niet. Hij zegt echter altijd bereid om bij een Limburgse atletiekvereniging les te geven, zodat ook bij kleine avondlopen een starter te vinden is.

Deel dit bericht via

Stel je vraag over corona aan onze medische deskundigen.

Om 18:00 op L1 TV de antwoorden in AvondGasten: Corona in Limburg.

1limburg graphic amateurvoetbal

Bekijk de amateurvoetbaluitslagen.

Overzicht
Tot overmaat van ramp
Uitgelicht
Tot overmaat van ramp: een bijzonder podium voor kunstenaars

Iedere woensdag en zondag om 17:00 en 22:00 uur op L1 TV

Het zijn barre tijden in de kunst- en cultuursector. Theaters en poppodia zijn nog gesloten of krijgen nauwelijks serieuze mogelijkheden om te functioneren.
Toneelgroep Maastricht, Parkstad Limburg Theaters en L1 presenteren daarom Tot overmaat van ramp vanaf woensdag 13 mei. Het is een televisie- en onlineproject waarbij kunstenaars uit heel Limburg zich op een bijzondere wijze presenteren aan het grote publiek.

Bekijk hier de afleveringen van Tot overmaat van ramp
Limburg in Beweging iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
Uitgelicht
Limburg in Beweging iedere dag op L1 TV

Heel belangrijk: blijf bewegen. Dat verbetert je immuunsysteem. En dat kan in je eigen woonkamer! Doe iedere dag mee om 10:00 en 14:30 op L1 TV.

Zes weken lang geeft fysiotherapeut Erik Eurelings een half uur lang tips om thuis gezond te bewegen. Samen sterk tegen corona!

Iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV

Meest gelezen